Sarıyer ilçesine bağlı, Emirgan ve Rumelihisarı semtleri arasında kalan, kaynağını Levent çiftliğinden alan bir derenin ağzı. Burası Boğaziçi'nin semti Baltalimanı. Baltalimanı denildiğinde de akla ilk gelen şey Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk bağının simgesi olan Baltalimanı Japon Bahçesi.
Tertemiz havası, boğaz manzarası, eşsiz çiçekleriyle sizi karşılayan bu bahçe Japonya ve Türkiye'nin iş birliği ile kurulmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilmekte. 2003 yılında 'Türkiye'de Japon Yılı' vesilesiyle kardeş şehir anlaşması bulunan İstanbul ile Yamaguchi Eyaleti Shimonoseki şehri tarafından tamamlanan parkın tadilatı da 2015 Kasım'ında iki ülkenin de işbirliği sonucu yapılmıştır. 

JAPON EVİ VE ÇAYI

Bu parkın eşsiz yanlarından biri de ziyaretçilerini karşılayan kapısıdır. Bu kapı Shimonoseki Boğazı'nda bulunan Chofu Bahçesi'nin giriş kapısından esinlenilerek yapılmış. Bu kapıdan içeri girer girmez gördüğünüz ilk şey ise fotoğraflı plaka oluyor. Üzerinde İstanbul Boğaz'ına çok benzeyen "Shimonoseki Kanmon Boğazı"nın fotoğrafının bulunduğu bu plaka bahçenin açılışını kutlamak amacıyla Shimonoseki tarafından hediye edilmiş. 

Bahçeyi gezmeye koyulduğunuzda da dikkatleri ilk olarak  üzerine çeken şey Japon kültürüne ait parçalar oluyor. Japonca ahşap levhaların ve Japonca açıklamaların bulunduğu bahçenin içerisinde çay odasına girmeden önce ellerini yıkayarak temizlemek amacıyla konulan ve Japon kültürüne ait olan bir su çanağı  'Tsukubai' bulunmakta. Ziyaretçilerin bir diğer ilgi odağı ise bu bahçede bulunan 'Yogetsuan' adı verilen Japon evi. Bu Japon evinde, Japon tarzı oda, ocak bulunan çay odası ve bekleme odası var. Ev ise yalnızca çay töreni gibi etkinliklerde kullanılmakta.

SU SESİNİN DİNGİNLİĞİ

Bahçenin ortasına geldiğimizde ziyaretçilerin dinlenmesi için yapılan çardağı görüyoruz. Ziyaretçilerin boş bırakmadığı bu çardak konumu itibariyle ziyaretçilerine sıcaklarda hem gölge olanağı sunuyor hem de gölet kenarında olduğu için su sesiyle dinlendiriyor. Çardağa geçiş yollarından biri olan Davul Köprüsü ise göleti arka planına alan bir konuma sahip. 

Eğer Bahçenin en sevilen köşesini görmek istiyorsanız su sesini takip edebilirsiniz. Çünkü kuzey tarafında kalan bu şelale, Baltalimanı deresi ve gölet manzarasıyla ferah bir görüntü oluştururken hem ziyaretçilerin dinlenme alanı hem de  çeşitli kuşların keyifle yıkandığını görebileceğiniz özel bir görüntüye sahip. Bahçeye konulan 40. Yıl Anma Kitabesi ise 2012 yılında, Shimonoseki ile İstanbul arasındaki kardeş şehir olunmasının 40.yılını kutlayarak bir ilex fidanı dikimi yapıldığında konulmuş. Bahçede bulunan diğer bir köşe ise Bursa Uludağ'dan getirilen taşlarla döşenmiş Taş Bahçe. Bu bahçede ise yaklaşık 600 ton taş kullanılmış.

GELENEKSEL MOTİFLER

Baltalimanı Japon Bahçesi'nde aynı zamanda "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" hatırası  Dostluk Köprüsü'nü ve 2010 yılında "Türkiye'de Japonya Yılı "yürütme kurulu tarafından hediye edilen, her yıl 5 Mayıs'ta (Japonya Çocuk Bayramı'nda) evlerin bahçelerine asılan, bez ya da kağıttan yapılmış, sazan balığı şeklindeki Koi-Nobori flamasını görebilirsiniz. Bu flamaya şeklini veren Sazan balığı sadece duru akarsuda değil, gölde ve bataklıkta bile yaşayabilen yaşam gücü yüksek bir balıktır. Japon kültürüne göre nasıl koşullarda büyürse büyüsün erkek çocukların iyi yetişerek toplumda başarılı bir birey olması dilekleriyle, Koi-nobori flamasının evlerin bahçelerine asılması şeklinde oluştuğu söylenmektedir.

SHİMONOSEKİ'DE TÜRK LALE BAHÇESİ

Kardeş şehir anlaşması döneminde Japonya ve Türkiye iş birliğiyle yapılan diğer bir bahçe ise Shimonoseki'deki Hinoyama Türk Lale Bahçesi. Shimonoseki Boğaz'ının yanına da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği 50 bin lale soğanı dikilerek Türk kültürüne özgü yapılmış olan bir bahçe bulunuyor. Japonya'da ziyaretçi akınına uğrayan bu bahçenin bakımını ise Shimonoseki Belediyesi üstlenmiş.

Hem yabancı hem yerli turislerin ilgisini çeken Baltalimanı Japon Bahçesi'nde 37 Japon kiraz ağacı (sakura), Türkiye'den alınan 36 adet akçaağaç ve 5 adet çam ağacı dikilerek misafirlere dört mevsimin yaşatılması amaçlanmıştır. Dört mevsimi Japon çiçeklerinin renkleriyle ve Marmara Boğazı'nda görmek isteyenler için Baltalimanı Japon Bahçesi kış mevsiminde haftanın her günü 07.00-17.00 arasında, yaz mevsiminde ise haftanın her günü 07.00-19.30 arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Haber-Fotoğraf: Başak Nur Gökçam (İAHA)