Şehir kültürünün bir parçası olan ve diktikleri ısmarlama elbiselerle birbirleriyle yarışan terzilerin nesli tükenmek üzere. Ismarlama giyimin yerini hazır giyim alınca, bir zamanların sanatkarları da bir bir köşelerine çekilmek zorunda kaldı. Yeni nesil terzilerin bazıları "modacı" unvanıyla belli bir kesime hizmet veriyor, bazıları da sadece pantolon paçası kıvırıp, tamirat yapıyor. Mesleğin son temsilcilerinden olan ve Yakacık'ta küçük bir dükkan işleten Remzi Tek, makineleşmeye ve hazır giyime yenildiklerini kabul ediyor. Eski insanların sanatkar olarak baktığı terzilerden biri olan Remzi Tek, yıllar önce diktiği elbiselerin hâlâ giyildiğini gururla anlatıyor. 

YARIM ASIRLIK TERZİ

Aslen Artvin Şavşatlı olan Remzi Amca, ilkokulu bitirdikten sonra dört kolla sarıldığı mesleğinde bugün tam 53 yılı geride bıraktı. Askerliğini de terzi olarak İzmir Bornova'da tamamlayan Remzi amca, dükkanında çıraklıktan alıp yetiştirdiği oğlu Özgür Tek ile birlikte çalışıyor. Ismarlama elbiselere eskisi kadar talep olmadığını söyleyen Remzi Amca, 15 yıl önce kendisi için 3 takım elbise diktiğini ve hala yeni gibi durduklarını da söylüyor. Elbiselerin uzun süreli durmasındaki sırrı el emeği olarak açıklayan Remzi Amca, "Takım elbiselerimi kuru temizlemeye vermiyorum. Makineye atıp ütülemem yeterli. İçindeki malzemeleri ve kumaşı iyi olduğu için kolay kolay bozulmaz" diyor.

MESLEĞİMİZ ÖLDÜ

Şimdilerde müşterilerinin sadece pantolon tamiri gibi işler için dükkanına geldiğini belirten Remzi Amca, "terzilik öldü" diyor. Remzi Amca yüksük çekmekten dolayı şişen parmaklarını göstererek, "İşte bizim emeğimiz bu. Gene çok şükür, ekmek yiyoruz" diyor. Eskiden özellikle bayram zamanlarında insanların ailecek kıyafet diktirdiklerini, işleri yetiştirebilmek için sabahlara kadar çalıştıklarını söyleyen Remzi Amca, "Yeter ki iş olsun, biz çalışırız" diye de ekliyor.

ÇIRAK BULAMIYORUZ

Son 15 yıldır çırak bulamamaktan da şikayet eden Remzi Amca, gençlere bir sanat öğrenmeleri konusunda tavsiyelerde de bulunuyor. İşin püf noktasının mesleğini sevmek olduğunu söyleyen Remzi Amca, "Her zaman sevdiğin işi yap, işte o zaman meslek edinmiş olursun" diyor. Kendi giymeyeceği şeyi başkasına da giydirmeyeceğini belirten Remzi Amca, en çok eski müşterilerinin yanına gelip de onun diktiği kıyafetleri hâlâ giyiyor olması mutlu ediyor.

Son olarak ünlü sanayicilerden Fuad Bezmen'e de takım elbise diktiğini söyleyen Remzi amca, "Şimdi terzi yok, ya modacı var ya da tamirci" dedikten sonra bizleri gülerek dükkanından uğurluyor.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER