Türkiye'de günde 5 milyona yakın ekmek israf oluyor. Bu tutar, en azından 5 milyon insanın bir gün boyunca karnını doyuracak miktara eşit. On bir ayın sultanı Ramazan'ın son günlerini yaşadığımız şu günlerde, ekmekte yaşanan israf acı bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Ekmek ve pidenin sıcak tüketilmek istenmesi ile açlığın hissedildiği iftar saatlerinde yapılan alışverişlerde fazladan alınan ekmekler tüketilemeyince çöplere gidiyor. 

MÜLTECİLERE YETİYOR

Ramazan ayında günde 55-60 milyon arası ekmek üretimi gerçekleştiriliyor. Bu ekmeklerin ise 5 milyona yakını çöpe atılıyor. Çöpe atılan ekmekler ile Suriye'den gelen mültecilerin tamamının ihtiyacı karşılanabiliyor. Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı İbrahim Balcı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Günde 4 milyon 900 bin adet ekmek israf ediliyor. Bunun 3 milyon adedi fırınlardaki üretim fazlası israftan kaynaklanıyor" dedi.

KAMPANYA İŞE YARADI

Eskiden günde 6 milyonu aşkın ekmeğin çöpe atıldığını belirten Balcı, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' sayesinde bu sayıyı 4 binlere gerilettiklerini ifade etti. İsrafın önüne geçilmesinin fırıncıların tek başına mücadelesi ile olmayacağının altını çizen Balcı, "Eğer biz fırın enflasyonunun önüne geçemezsek başarılı olmamız mümkün değil. İsrafı önleme konusunda ciddi tedbirler almamız gerekiyor. Bunun için de yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

POŞETLEYİP DONDURUN

Ramazan ayında israfın artmasının açlıkla ilgisine değinen Balcı, "İnsanlar açlığını etkisinden ihtiyaçtan fazla ekmek alabiliyor. Fazla alının ekmekler de muhafazası yeterince yapılmadığı için bayatlıyor ve çöpe atılıyor. Eğer alınan ekmek o gün tüketilmeyecekse mutlaka ambalajlı ürünler tercih edilmeli" şeklinde konuştu. Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanmasının ekmeğin küflenmesini önleyeceğini aktaran Balcı, "Dondurulmuş ekmeklerin kilitli buzdolabı poşetlerinde kalmasının daha sağlıklı olduğunu ve ekmeğin lezzetinin bozulmaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin de kapaklı bir sepetin içinde, kuru ve serin bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini kaydetti.

Sibel Gülersöyler