Kamu çalışanlarından bazılarına aylık maaşları dışında her ay “sosyal denge tazminatı” adı altında ödeme yapılmakta ve bu tazminattan yararlananların aylık gelirleri, diğer kurumlardaki emsal personelin aylık gelirinden yüksek olmaktadır.

En yüksek devlet memuru aylığı esas alınarak tavan tutarı belirlenen sosyal denge tazminatının miktarı, aylık katsayısındaki artışa bağlı olarak değişmektedir. Bu itibarla, aylık katsayısının 1 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olarak %6,92 oranında artmasından dolayı, sosyal denge tazminatının miktarı da arttı.

Denge tazminatını kimler alıyor?

Bu tazminatı, sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmış olan il özel idareleri ile belediyeler ve bağlı kuruluşlarında görevli kamu çalışanları (memur, 4/B, 4/C) alabiliyor.

Ödenecek tazminatın aylık miktarı ise, toplu sözleşmede belirtilen tavanı geçmemek şartıyla, ilgili belediye veya il özel idaresi ile bu yerlerdeki en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında yapılan sözleşmeyle belirleniyor.

Öte yandan, 2015 yılında imzalanan ve 2017 yılına ilişkin belirlemeler de içeren toplu sözleşmede, sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarının, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100’ü kadar olacağı kararlaştırılmıştır.

Sosyal denge tazminatının miktarı arttı

2017 yılının ilk altı ayında brüt “913 TL” olan Sosyal Denge Tazminatı tavan tutarı, aylık katsayısındaki artışa bağlı olarak 2017 yılının ikinci altı aylık döneminde brüt “976 TL”ye yükseldi.

Sosyal denge tazminatı ödemelerinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldığından, 2017 yılının ikinci altı aylık döneminde, ilgili personele ödenecek sosyal denge tazminatının;

-Gelir vergisi oranı %15 olduğunda, aylık net tutarı en çok "822 TL" olacak.

-Gelir vergisi oranı %20 olduğunda, aylık net tutarı en çok "773 TL"olacak.

Kamu çalışanlarının sadece bazılarına ödeniyor

Sosyal denge tazminatı, mahalli idarelerden sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalayanlarda görev yapan personele ödenirken, bunun dışında kalan kamu çalışanlarına ise ödenmemektedir.