Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı sınav ve değerlendirme sonucunda ilk defa havalimanlarında güvenlik hizmetini özel eğitimli köpeklerle veren kuruluşlara ‘ulusal’ sertifika verildi.  Onay verilen  köpek ve eğitmeni iki yıl boyunca havalimanlarında görev yapabilecek. 

Daha önceden bu sınavlar, uluslararası havacılık otoritelerinin yaptığı sınavlar sonrasında dağıtılıyordu. Teknoloji ne kadar gelişse de bomba, uyuşturucu bulan özel eğitimli köpekler, güvenliğin çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Hassas burunlar, idarecileri ile birlikte kısa sürede onlarca personelin veya milyonlarca dolarlık yatırımla getirilen ‘x-ray’ teçhizatlarına göre patlayıcı maddeyi veya uyuşturucuyu çok kısa sürede, yüksek doğruluk oranıyla bulabiliyor.

SERTİFİKASIZ GÖREV YAPAMIYORLAR

Ancak havalimanı gibi yüksek hassasiyete sahip bölgelerde sadece sertifikalı köpek ve idarecileri görev alabiliyor. Bu konuda geçmişte sertifikasyonu, Avrupa’dan gelen ECAC (Avrupa Sivil Havacılık Konferansı) yetkilileri verebiliyordu. Artık köpekler ve idarecileri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sınavlarından geçerek Türkiye için geçerli sertifika da almaya başladılar.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği sınavlara güvenlik hizmeti veren kuruluşların özel eğitimli köpekleri ve idarecileri birlikte girdi. Uygulamalı madde bulma sınavında köpeklerin performansları ölçüldü. İdarecileri de teorik sınavlara girdi. Yapılan değerlendirmeyi geçen köpek ve idarecilere sertifika verildi. Gözen Holding’e ait İstanbul merkezli Flydog şirketinin 26 köpeği bu sertifikayı almaya hak kazandı.

GEÇERLİLİK SÜRESİ 2 YIL

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün onay verdiği köpek ve eğitmeni iki yıl boyunca havalimanlarında görev yapabilecek. Köpekler ve idarecileri, havalimanlarında böylelikle hem Türk Emniyeti’nin hem de uluslararası alan olduğu için Avrupalı otoritenin verdiği sertifika ile görev yapabilecek. Özel eğitimli bu köpekler ağırlıklı olarak hava kargo terminallerinde çalışıyor. Köpekler, İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanlarında görev yapıyor.

ÖZEL GÖREV KÖPEKLERİ NASIL SEÇİLİYOR?

Doğan yavru, iki aydan sonra anne sütünden kesilmesiyle birlikte uzman bakıcılar tarafından gözlemleniyor. Meraklı, mücadeleci ve oyunu seven yavrular ayrılıyor. Sonrasında köpeklerin 10 aylık bir sosyalleşme dönemi var. Çevreye uyumu, sesten korkmaması gibi konular öğretiliyor.

Seçilen köpek önce iki aylık temel eğitimden geçiriliyor. Sonrasında görevine göre 6 haftalık branş eğitimi var. Tüm eğitim havacılıkta Türkiye'nin de takip ettiği Avrupa Birliği regülasyonlarına göre yapılıyor. İdarecisi ile birlikte eğitim gören hayvan ve idarecisi daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Avrupa’dan gelen ECAC yetkililerinin katıldığı sınavdan geçmek zorunda. Sertifika alan köpek ve idareci, havalimanında göreve başlıyor.

Köpekler, havalimanı görevlerinde sık sık testten geçiriliyor. Tazeleme eğitimlerine tabi tutuluyor. İki yılda bir tekrar sınava giriliyor. Genellikle bomba arama köpekleri ortalama 8 yaşına kadar görevde kalıyor. Genellikle Alman Kurdu ve Molinous gibi türler koruma ve devriye amaçlı yararlanılıyor. Jack Russell ve Coruir gibi türlerin ise koku almada müthiş performansları var.