ABD Başkan Yardımcısı Michael Pence ile görüşmenin ardından uçakta Başbakan Binali Yıldırım, Washington'a FETÖ konusunda faatliyetlerin kısıtlanması yönünde isteğin iletildiğini belirtirken vize konusuna ilişkin "İlişkileri çok iyi noktaya getirelim derken vizeler kapandı. Bundan sonra normal seviyesine dönmesini bekliyoruz dedik. Genel atmosfer içerisinde samimiyetle güven çerçevesinde, Bir iradenin oluştuğunu gördük. Bundan sonraki tabii ki takibe bağlı. İlerlemeleri takip edeceğiz" açıklamasını yaptı. Başbakan Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

'FETÖ'NÜN FAALİYETLERİNİ KISITLAYIN'

İşte Başbakan Yıldırım'ın açıklamasında öne çıkan başlıklar: 

Belgeleri bilgileri her şeyi verdik. Kesin kanaatimiz darbenin arkasında FETÖ var. Dolayısıyla iadesine yönelik sürecin başlatılmasını gerektiğini düşünüyoruz dedik. En azından faaliyetlerinin kısıtlanması yönünde başlangıçta bir adım atılabilir dedik. Bu konudaki ülke olarak hassasiyetimizi en üst düzeyde olduğunu ifade ettik. Burada bir işlem yapılmamasının düşündürücü olduğunu, acaba başka nedenler mi var şeklinde soruların sorulmasına neden oluyor dedik. O da bunlara karşılık rahip davası, konsolosluklar ve NASA çalışanları konusunu gündeme getirdi. 

Büyük fotoğrafa odaklanmamız lazım. Buradaki hukuki süreçlerin ilişkilerimizin tamiri imkansız bir noktaya getirmemesine özen göstermeliyiz. İkimizin de hedefi ilişkilerin geldiği noktadan müspet bir yöne taşımak. Bu konuda Türk tarafı da ABD tarafı da müspet düşünüyoruz. Ve her iki ülkenin cumhurbaşkanı ve başkanı arasında var olan iyi ilişkilerin uygulamalara yansıması için başkan yardımcısı ve bana sorumluklar düştüğünü konuştuk. 

VİZE KRİZİ

Vize konusunda bir kriz yaşandı. İlişkileri çok iyi noktaya getirelim derken vizeler kapandı. Bundan sonra normal seviyesine dönmesini bekliyoruz dedik. Genel atmosfer içerisinde samimiyetle güven çerçevesinde, Bir iradenin oluştuğunu gördük. Bundan sonraki tabii ki takibe bağlı. Ilerlemelieri takip edeceğiz. Başkan yardımcısının Türkiye’ye karşı olumlu bir bakış açısı olduğu izlenimini edindim.

ZARRAB VE AMBARGO DAVASI

Rıza Zarrab, FETÖ'nün iadesi ve bu çerçevedeki konular hakkında düşüncelerimizi paylaştık. İran'a ambargo davalarıyla ilgili delillerin elde ediliş şeklinin hukuki olmadığını, bunları hazırlayanların Türkiye'de yargılandığını, bu şeklide bir yargılamanın sonuçlarının hukukun temel kurallarına aykırı olacağı söyledik.

GÖRÜŞME SONRASI BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA 

Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray'da, Türkiye ile ABD arasındaki kalıcı stratejik ortaklığı tekrar teyit etmek üzere Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Liderler, gerçekleştirdikleri toplantının ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya yardım edeceğine ve ikili anlaşmazlıklarda dostlar ile müttefikler olarak yapıcı diyalog kurulacağına ilişkin umutlarını dile getirdi. Liderler, ABD'nin ve Türkiye'nin Orta Doğu'da istikrar ve güvenlik konusundaki karşılıklı menfaatlerini vurguladı ve bu amaçla hükümetler arası istişareleri ilerletmeye karar verdi.

DEAŞ'LA MÜCADELEYE DİKKAT ÇEKTİ

“Başkan Yardımcısı, ayrıca Türkiye'nin küresel güvenliğe katkısı ve DEAŞ’la mücadelede gösterdiği çabadan dolayı Başbakan'a teşekkür etti ve ABD'nin PKK ve diğer terörist tehditler karşısında Türkiye ile birlikte olma taahhüdünün altını çizdi. Başkan Yardımcısı, olağanüstü hal kapsamında Amerikan vatandaşlarının, gazetecilerin ve sivil toplum üyelerinin tutuklanması üzerine derin endişelerini dile getirdi ve davaların çözümünde şeffaflık ve kanuni prosedüre uyulması çağrısında bulundu” (Ajanslar)