Döviz kurlarında yaşanan haraketlilik, dar gelirlinin atıştırmalık yiyeceği simidi vurdu. İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel, 100 gramdan satılan simit, açma ve çatala 25 kuruş zam yaptıklarını açıkladı. Vatandaş artık her simit için 1,50 lira yerine 1,75 liraya ödeyecek. Ham madde fiyatlarında yaşanan ani yükselmeler pek çok kalem ürüne zam gelmesine neden oldu. Geçtiğimiz Ağustos ayında, 60 liraya satılan un 100 liraya, 9 liradan satılan susam 18 liraya yükseldi. Fiyat yükselmesinin faturası vatandaşlara çıkarıldı. Yeni fiyat listesi tüm simitçilere gönderildi.

UN-SUSAM ZAMMI

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız simit satın alan bir vatandaş, "Simidi zamla ilk kez aldım, bundan sonra iyice kemer sıkmamız gerekecek" ifadelerini kullandı. Beyoğlu'nda görüşünü aldığımız bir simitçi de, "Una, susama zam geldi. Susamı ithal ettiğimiz için her şey dolara endekslendi, dolar yükseldikçe cebimizdeki para eriyor. Vatandaş da biz de zamlara tepki göstersek de elimizden bir şey gelmiyor" şeklinde konuştu.

'ZAMLARIN SEBEBİ BENZİN'

Gelen zamların benzinden kaynaklandığını belirten ve 15 yıldır simitçilik yapan seyyar satıcı, "Ülkedeki zamların kaynağında hep benzin var, benzine zam gelince her şeye geliyor" dedi. Simidi 1,50 liradan satmaya devam eden bir diğer simitçi, "Zararına da olsa bir süre daha bu fiyattan satmaya devam edeceğim. Simit dar gelirlinin ekmeği, onlara 1,50 lira bile fazla geliyor. Benim de çocuklarım var onlara verdiğim harçlık ile bu gidişle simit çay bile alamayacaklar" şeklinde konuştu.

Sibel GÜLERSÖYLER