Altın ve döviz serbest piyasasının kalbi Kapalıçarşı, döviz kurlarındaki artış ve dalgalanmalardan en çok etkilenen yerlerin başında geliyor. Kiralarını dolar üzerinden ödeyen esnaf, ürünlerini de başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından dolar üzerinden ihraç ediyor. Körfez Savaşı'nda dahi iş yaptıklarını söyleyen esnaf, Kapalıçarşı'daki krizin Sultanahmet'te patlayan bombadan sonra başladığını belirterek, "Sonrasında belimiz bir türlü doğrulmadı. Turistler gelse bile eskisi gibi alışveriş yapmıyorlar" diyor. 

KİRALAR ARTIYOR

Doların yükselmesi ile birlikte artan pamuk fiyatları çarşıdaki tekstilcileri de yakından etkiliyor. Sabah saatlerinde görüştüğümüz tekstil ürünleri satan dükkanların çoğu, henüz siftah atamadıklarını söylüyor. Kapalıçarşı'da her yıl kiralar düzenli olarak yüzde 10-15 bandında artıyor. Gelirlerinin sürekli artan giderlerini karşılamadığını belirten esnaf, sonlarının Kumkapı gibi olmasından korkuyor.

SAVAŞTAN BETER

Yılmaz Deniz isimli 22 yıllık bir esnaf, "Körfez Savaşı'nda bile işler bu kadar kötü değildi" diyerek, 2007-2008 yıllarında yaşanan krizin de kendilerini teğet geçtiğini ifade etti. 

13 yıldır Kapalıçarşı'da çanta dükkanı olan Turgay İzci, en kötü dönemlerinin bu dönem olduğunu söyleyerek, "Kiralarda yüzde 50 artış oldu. En kötü günlerimizi yaşıyoruz" diyor. Halı ve şal satan Selim Sural isimli başka bir esnafta 30 senedir Kapalıçarşı'da olduğunu belirterek, "Son 5 senedir dönem dönem krizler yaşıyoruz. Global dünyada her yerde krizler oluyor ve dolar üzerinden alım satım yapan herkes de bu durumdan etkileniyor. 6 ay doğru dürüst siftah yapamadığımız günlerde olmuştu. Önümüzdeki günlerde raylar yerine oturdukça bu kriz ortamının aşılacağına inanıyorum" dedi.

TURİST AZALDI

10 yıldır hediyelik eşya alım satımı yapan İsmet Naimi, Sultanahmet'te bombaların patlaması ile turistin ayağının kesildiğini belirterek, "Turistler bu durumu kaldıramadı ve o günden sonra işlerimiz kademeli olarak düşüş gösteriyor" şeklinde konuştu. Hediyelik eşya dükkanı olan Mesut Mişe de, kiralarının on yıldır sürekli artış gösterdiğini kaydetti.

ALIM GÜCÜ DÜŞÜK TURİSTLER GELİYOR

Kapalıçarşı'da yarım asırı devirmiş 53 yıllık bir esnaf olan Faruk Bektaş, alış maliyetlerinin giderek yükseldiğini belirterek, "Kiralarımızı ödemede giderek zorlanıyoruz. Geçen yıla göre yüzde 10 artış gösterdi. Hediyelik eşyaların çoğu Çin'den geliyor. Rus uçağının düşmesinden sonra Rus turistler daha az gelmeye başladı" dedi. Gelen turistin kalitesinin de alım gücünün de giderek düştüğünü belirten Bektaş, "Eskiden bir turist ortalama bin dolarlık alışveriş yaparken şimdi bu rakam 500 dolara kadar düştü. Giderek azalacağından endişeliyiz. İleride sonumuzun Kumkapı gibi olmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu. Bir başka esnaf da alım gücü düşük turistin piyasaya faydası olmadığını söylüyor.
Kapalıçarşı'daki zeminin aşındığını ve bazı noktalarda yürümekte zorlandıklarını belirten bir diğer esnaf, "Turistler gelince güzel ve düzenli bir ortam görmek istiyorlar ancak şu yerlerin haline bakın. Ben bu şartlar altında nasıl müşteri çekebilirim" diyerek, farklı bir sorunu dile getirdi.