Amerika'nın en çok okunan iş dergisi Forbes'ın her yıl geleneksel olarak hazırladığı "Dünyanın en zengin iş insanları" listesinde dijital dünyanın iş insanları zirvede yer alıyor. Listenin birinci sırasında e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u görüyoruz. 150 milyar doları aşkın servetiyle dünyanın en zengin iş insanı olan Jeff Bezos e-ticaretin mucidi olarak dünyada gelişmesine büyük katkı sağladı. Amazon.com onun yönetiminde dünyanın en büyük örnek alınan internet satışı şirketi oldu. Bugün dünyada internet üzerinden alışveriş yapan insanlar amazon markasına güven duyuyor. Amazonun açtığı yol büyük bir ticari mecra ortaya çıkardı ve dünyanın en zenginleri listesinde zirveye kadar ulaştı.

Microsoft kurucusu Bill Gates, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ve Google'ın kurucusu Larry Page gibi dijital dünyanın iş insanları da bu listenin en tepesinde yer alıyorlar. Dünyanın dijital dönüşüm ve endüstri 4.0'a geçiş sürecinde en zenginler listesinde bu isimlerin yer alması şaşırtıcı değil. Dijital dönüşümün dünyada her sektöre etkisi olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda; Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüme uyum sağlayan sektörler dünya ticaretine yön verecektir. Türkiye olarak çağımızın sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme sürecine uyum sağlamalı ve bu doğrultuda iş insanları yetiştirmeliyiz.

Üniversitelerimizin ekonomi ile ilgili bölümleri İktisat, İşletme fakülteleri başta olmak üzere endüstri 4.0 ve dijital dönüşüme uyumlu bir ders müfredatı geliştirmeli diye düşünüyorum. Dünyanın yeni sanayi devrimine geçişinde Türkiye olarak geri kalmamalıyız. Nitelikli iş gücü oluşturmak ve bu dönüşüme ayak uydurmak için enerjimizi bu alanda toplamalıyız. Son yıllarda sınırlarımızda yaşanan terör olayları nedeniyle güvenlik politikalarına ağırlık verildi bu durum gayet normaldir. Bir ülkenin güvenliği tehdit altında ise sanayi ve teknolojiye odaklanmak zordur. Ancak bu yeni olan bir durum değil ki her zaman böyleydi belki son 8-9 yılda gerçekleşen olaylar yaşadığımız coğrafyayı daha zor şartlar altına sürükledi. Ancak tüm dünya bu durumla karşı karşıya, güçlü olmak istiyorsak öncelikle ülkemizde birlik beraberliği sağlayacağız, ayrıştırma dilinden uzak duracağız, Türk Milleti olarak bekamızı koruyacak, yeni sanayi devrimine geçişi hep birlikte yapacağız.
Dördüncü Sanayi Devrimi farkındalık programı...
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü'nün "Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı" çerçevesinde 4. Sanayi Devrimi Farkındalık Eğitimi 9 Mart - 7 Nisan tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek. Programın hedefi Türkiye'nin Sanayi Devrimi'ne yön verecek Dijital Dönüşüm liderlerinin yetişmesini sağlamak.

Endüstri 4.0 / Dijital Dönüşümün çıkış nedenleri ve ekonomi, yönetim, sektörlere etkisini anlamak ve tartışmak isteyen yöneticiler. KOBİ'ler, kamu çalışanları, özel sektör temsilcileri, STK yöneticileri, karar vericiler, politika yapıcılar. Endüstri 4.0 teknolojileri ve dönüşüm sürecini anlayarak bu sürece liderlik etmek isteyen 'Dijital Dönüşüm Liderleri. Dijitalleşmenin yıkıcı dönüşümünden en çok etkilenen üretim sektörüne hizmet veren firmaların kurucu ve yöneticileri Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşecek programın hedef kitlesini oluşturuyor.
Programı tamamlayan katılıcımlar Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Merkezi'nden 'Başarı Belgesi' almaya hak kazanacaklar.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 / Dijital Dönüşüm Platformu - Eğitim Programlarının içeriği ise şöyle;

Sanayi Devrimleri ve Teknolojik - Ekonomik Paradigmaları (Prof. Dr. Zafer Yenal /  Prof. Dr. Biray Kolluoğlu)
Dördüncü Sanayi Devriminin Uygulama Alanları ve Ülke Politikaları (Prof. Dr. Zafer Yenal / Prof. Dr. Biray Kolluoğlu)
Dördüncü Sanayi Devriminin Kurum/Organizasyon Yapılarına ve İşgücü Niteliğine Etkisi (Yeni Meslekler, Mesleki Beceriler ve Eğitim, İnsan Kaynakları Politikaları) (Sertaç Yerlikaya - BOUN Endüstri 4.0 Platformu Başkan Yardımcısı)
Dördüncü Sanayi Devrimi ve Kurumsal Strateji Geliştirilmesi  (Sertaç Yerlikaya / İffet İyigün Meydanlı - Farplas İnovasyon Direktörü / Cemile Şenulubaş - BCB Strateji Danışmanı)
Dördüncü Sanayi Devrimi'nin Bileşenleri (Nesnelerin İnterneti (IoT), Siber Fiziksel Sistemler (CPS), Büyük Veri, Akıllı Fabrikalar, 3D Yazıcılar, Bulut Sistemleri, Siber Güvenlik, Sanal Gerçeklik) (Cavit Yantaç - Microsoft)
Dördüncü Sanayi Devrimi'nin Sektörler ve Disiplinlerarası Boyutu (İffet İyigün Meydanlı - Farplas İnovasyon Direktörü)
Dördüncü Sanayi Devrimi açısından Açık İnovasyon ve Sosyal İnovasyon (Prof. Dr. Oğuz Tosun)
Eğitim programları ücretli olup program bölgesine göre KOSGEB tarafından %50- %70 oranlarında destekleniyor. 
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleşecek eğitim programlarını çok değerli buluyorum. Ülkemizin dördüncü sanayi devrimine adaptasyon sürecinde çok önemli bir proje tebrik ediyorum.