Güney Kore, özellikle son aylarda Kuzey Kore ile yaşanan gerginliklerin ardından diyalog kurma çabalarını artırıyor. Güney Kore Birleşmiş Milletler Bakanlığı, bir gün önceki başarısız girişimin ardından yerel saatle Çarşamba sabahı temasa geçmeye çalıştıkları Kuzey Kore'den bir yanıt alamadıklarını açıklamıştı. Ancak TSİ 07.00'de Kuzey Kore'den yanıt geldi ve TSİ 09.30'da sınırlar arasındaki ateşkes hattındaki iletişim hattının açılacağı belirtildi. Kuzey Kore’nin hattın açılacağına dair açıklaması Güney Kore’de memnuniyetle karşılandı. Yaklaşık 2 yıl sonra gerçekleşen ilk görüşme belirtilen saatte yapıldı. 

'BÜYÜK ANLAM İFADE EDİYOR'

Güney Kore, kuzey ile yıllar sonra yapılan görüşmenin büyük anlam ifade ettiğini duyurdu. Hattın açıldığı sırada Seul dışında olan Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, kış olimpiyatlarının iki ülke arasında barış yolunu açacağına inandığını söyledi.

2016 ŞUBAT'TAN İTİBAREN KULLANILMADI

Ateşkes hattındaki telefon iletişim kanalı, Gaeseong Endüstri Bölgesi'nin 2016 Şubat’ında kapatılmasından beri kullanılmadı. Gaeseong Endüstri Bölgesi, Güney ile Kuzey arasındaki sınırda yer alan Gaesong şehrinde yer alıyor. Tesis Güney Kore firmalarının Kuzey Kore’nin işgücünü kullanarak üretim yapmalarına imkan veren sanayi bölgesiydi. Bölge, Kuzey ve Güney Korelilerin fiziki temasta bulunduğu tek yer olması açısından önem taşımaktaydı. O zamandan bu yana Güney Kore Birlik Bakanlığı, her gün sabah yerel saatle 09.00’da ve 16.00'da kırmızı hat aracılığıyla Kuzey'e çağrı yapmaktaydı. Görüşme sonrasında Kuzey Kore'nin güneyde yapılacak kış olimpiyatlarına sporcularını gönderip göndermeyeceği merakla bekleniyor.