Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nce (KYGM) bu yıl 8'incisi düzenlenen Tematik Kış Kampları başladı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, bu kapsamda, İstanbul'da düzenlenen 'İnsan Hakları ve Hukuk Kampı'na katılarak, çeşitli illerdeki bakanlık yurtlarından gelen üniversite öğrencileriyle buluştu. Kampa Sayıştay Başkanı Metin Yener de katıldı. Kampın açılış programında gençlere seslenen Bakan Bak, "Burada güzel bir atmosfer, güzel bir ortam var. Özellikle önümüzdeki yıllarda bu devleti yönetecek siyasal bilimlerdeki, hukuktaki arkadaşlarımız olarak değerlisiniz. Sizlerin bu kampta değerli bilgiler kazanacağınıza inanıyoruz. Bana göre çok verimli. Ben de özellikle parlamentoda görev yaparken eski parlamenterler ve eski bakanlarla yaptığımız sohbetlerde onların devlet ve siyaset tecrübelerinden faydalandım. Onların tecrübelerini aktarmalarını çok kıymetli buluyorum. Bürokraside, siyasette görev yapmış, hukukta belli noktalara gelmiş kişilerin bilgileri çok kıymetli. Sizlere yeni bir ufuk, yeni bir bakış açısı kazandıracaktır" dedi.

'DEVLETE HİZMET ETMİŞ KİŞİLERİN TECRÜBELERİNDEN YARARLANIN'

Bakan Bak, insan hayatında tecrübenin çok önemli olduğunu belirterek, "Devlete hizmet etmiş önemli görevlerde bulunmuş kişileri dinleyin. Buraya gelecek olan kişilerden onların paylaşımlarını dinleyin. Hakikaten tecrübe çok önemli. O yüzden bu kampların çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Mutlaka ve mutlaka sivil toplum kuruluşlarında görev alın; özelinde de spor kulüplerinde görev alın. Gençlere dokunun, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaşması için onlara yardımcı olun. Spor güzel şey, gençlik güzel bir şey. Bu ülkenin gençleri olarak sizlerle gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya gündeminin çok yoğun olduğunu ve bunun iyi takip edilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Bak, "Dünyamız hızla gelişiyor. Birleşmiş Milletler'in yapısı tartışılıyor, 'Dünya beşten büyüktür' tartışılıyor, daha adil bir dünya mümkün mü; tartışılıyor. En son Gazze'de, Filistin'de yaşananları, çocukların ve kadınların katledilmesini, dünyanın buna sessiz kalmasını tartışmak lazım. Kampa gelecek ilgili uzmanlarla mutlaka bunları bu süreç içinde tartışacaksınız. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte ortaya koyduğu tablo, sessiz kalmayışı, dünyayı harekete geçirişi, dünya liderleriyle görüşmesi, diplomasisi, insan haklarının değerlendirilmesi açısından çok önemli hususlar. Yükselen ırkçılık, İslamofobi, insan haklarıyla ilgili hususlar önemli. Tüm bunları burada tartışacaksınız, göreceksiniz. Bunları takip etmenizde fayda var" diye konuştu.

'SPORDAN ASLA KOPMAYIN'

Bakan Bak, gençlere sivil toplum kuruluşlarında görev almaları çağrısında bulunarak, "İnsan haklarını çok daha iyi bir şekilde öğrenmek istiyorsanız sivil toplum kuruluşlarında görev alın. STK'lar toplumun vicdanıdır. Eğer bulunduğunuz ortamda bir zulüm, bir zalimlik, bir yanlışlık varsa olan en güçlü şekilde cevap verebileceğiniz yapılar STK'lar ve kendi fikirleriniz. Onun için STK'ların içinde olmanız lazım. Bir spor kulübünün amacı, gençlere spor yaptırmak, onları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak, onları uyuşturucunun pençesinden almaktır. Eğer sen kulüpte yöneticilik yapıyorsan, o mahallede bir çocuğu alıp sahaya götürüp onun antrenman yapmasını sağlıyorsan ve onu kötü alışkanlıklardan uzak tutuyorsan insan hakları açısından kendi vicdanın açısından doğru şeyler yapıyorsun" dedi.

Ardından yaşamından örnekler veren Bakan Bak, yıllarca sporun içerisinde olduğunu kaydederek, "Her ne kadar mühendis olsam da yıllarca sporun içerisinde bulundum. Futbol oynadım, antrenörlük, futbol hakemliği yaptım. İngiltere'de maç yönettim. Spor kulüp başkanlığı yaptım. Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanlığı, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı gibi görevlerde bulundum. Spor bana bir anahtar gibi, bir iletişim aracı gibi geldi. Spor benim bir parçam, yaşam tarzım. Toplumla entegre olduğum, sivil toplumla entegre olduğum bir güç. Sizlerin de toplumsal açıdan sivil toplum örgütlerinde yer alarak mutlaka ve mutlaka o ilişkileri geliştirmenizde fayda var. Bir tavsiye olarak söylüyorum. Spordan asla kopmayın. Sporun içerisinde olun" ifadelerini kullandı.

Bakan Bak, konuşmasının ardından kampa katılan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAMPLAR 10 İLDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK 

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen kış kampları, bu yıl 29 Ocak- 02 Şubat tarihleri arasında 10 farklı temayla 10 ilde yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında kalan ve farklı şehirlerde öğrenim gören öğrenciler, 5 gün sürecek tematik kamplarda, hem önemli isimlerle buluşacak hem de geldikleri şehrin tarihi ve kültürel mekanlarını görme imkanı bulacak. Bu yıl ki tematik kamplar Erzurum, Sakarya, Kocaeli, Denizli, Ankara, Antalya, Samsun, İstanbul, Diyarbakır ve Muğla'da yapılacak. 

Gençler, Erzurum'da kış sporları, Sakarya'da yapay zeka, Denizli'de yeni medya ve iletişim kampına katılacak. Ankara'da diplomat akademi, İstanbul'da insan hakları ve hukuk, Antalya'da ise gastronomi kampı yapacak katılımcılar, Samsun'da aktivist ve gönüllülük, Diyarbakır'da insan ve toplum, Muğla'da da sağlıklı yaşam ve tıp kampında hem yeni bilgiler öğrenecekler hem de çeşitli turnuvalar ve yarışmalarla keyifli zaman geçirecekler.

DHA