Desem ki, Türk'e karşı, batının hiçbir kini yokmuş. "İşte onun için Türkiye AB'ye kırmızı dipli mumla davet ediliyormuş. " Bibiliyorum "Yo bu kadarı da olmaz. Bir Nisan şakasının da bir sınırı var" diyeceksiniz. Ama niçin olmasın? Nice alık  kavağa çıkar da, bir nisan balığı çıkmasın?

Bugün 1 Nisan şakalarından söz edeceğim. Varsın kökeni bizden olmasın. "Bir tatlı tebessüm" bırakacaksa, kapımız da vuslatımız da açık olsun.

Gazetelerin, ajansların şakaları geleneksel oldu. Sanırım geçen yıl Anadolu ajansı da yapmıştı:

Yayına verdiği ve birçok gazeteyle internet sitesinde yer alan "Büyüyebilen robot geliştirildi" başlıklı haberin AA muhabirlerinin kurguladığı "1 Nisan" şakası olduğunu açıkladı. AA muhabirleri tarafından kurgulanan haberde, "Japon bilim adamlarının, tıpkı çocuklar gibi büyüyebilen robotlar geliştirdiği ve sahibi için özel üretilecek robotların, bebeklikten çocukluğa, ergenlikten gençliğe insan hayatının tüm evrelerini geçirecek şekilde tasarlandığı" ifadeleri yer aldı.

Robotu geliştiren ekibin hayali lideri Prof. Dr. Hikaru Nasinisakashi'nin adı "Nisan Şakası" sözcüklerinden oluşuyor.

AA, daha önce de abonelerine 1 Nisan şakası yapmıştı. 2009'da yayımlanan "İlk kez Dünya'ya çok benzeyen gezegen keşfedildi", 2012'de yayımlanan "Hamilelik süresi 5 aya iniyor" ve 2013'te yayımlanan "Taksim'de doğalgaz bulundu" başlıklı haberler, gazeteler, internet siteleri ve sosyal medyada konuşulmuştu.

1 Nisan'ın nasıl ortaya çıktığına ilişkin türlü söylentiler var.

Bir söylentiye göre, eski Romalılar'ın Hilarya, Hintliler'in ise Huli festivallerinde yapı-lırmış bu şakalaşmalar.  1564 yılında Fransa'da Gregoryan Takvimi'nin yürürlüğe girmesiyle yılbaşı 1 Nisan'dan 1 Ocak'a alınmış. Bundan habersiz olanlarla yani 1 Nisan'ı yılbaşı sananlarla alay etmek için yapılan şakalar, aldatmaca hediyeler zamanla gelenek haline gelmiş. 1 Nisan'ı yılbaşı sananlara "Nisan Balığı" adı verilmiş. Çünkü nisan ayında güneş balık burcundan çıkmak-taymış.  Bu gelenek, 18. Yüzyıl'da İngiltere ve İskoçya'ya, oradan da Amerika'ya yayılmış.

Aman dikkat! "Nisan Balığı" olmak istemiyorsanız dikkat edin. Günün her anında, dostlarınızın, iş arkadaşlarınızın, eşinizin ya da ailenizin şakası ile karşılaşabilirsiniz.

1 Nisan şakaları uzun zamandan beri ülkemizde de yapılmakta. "Bugün bir nisan / şaka yapıyor insan" diye okul şarkılarında yer almış. Hepimizin özellikle okul yıllarında 1 Nisan'la ilgili anıları vardır.

Kuşkusuz bu yıl da 1 Nisan haberlerini öğrenip güleceğiz. Elbette şaka var, eşşek şakası var. Bir eşşek şakası örneği:

Küçük çocuk, anne, baba ve kardeşlerinin bir arada olduğu sırada ağlayarak salona gir-miş: " Baba, dedem üst katta kendini asmış!" Herkes büyük bir telaşla yukarı çıkmış ve birşey bulamamışlar! Çocuk sırıtarak yanlarına gelmiş:

"1 Nisan 1 Nisan, şaka yaptım dedem üst katta değil, alt katta asılı"

En iyisi siz şakadan değil, eşşek şakasından kaçının.  Erdal Alga gibi, sevginizi anlatmak için 1 Nisan'dan yararlanın:

"Kalemini aldım senin  / Nisan 1  / Yazmak için  / En güzel sevdasını kalbimin.

Silgini aldım senin / Nisan 1  / Silmek için  / Bütün dertlerini kalbinin.

Umudumu aldın benim  / Nisan 1'dir umarım  /  Ve umarım bir şakadır  / Aşkların yok oluşu.

Aklımı aldın benim / Nisan 1'dir umarım  / Ve umarım bir şakadır  / Kalplerin susuşu.

Hayatımı çaldın benim / Çocukluğum uzak  / Gençliğim yabancı  / Nisan artık hep 1'e uğramadan 2.

Seni seviyorum / Nisan 1  / Beni seviyorsun"

Dünyanın dört bir yanında yapılan bir birinden ilginç 1 Nisan şakaları var:

Japon Asahi Şimbun gazetesi, bir müjde vermiş ve politikacılara "gerçeği söyleten" makine icat edildiğini yazmış.

BBC Radyosu, dinleyicilerine yaptığı şakada, ABD'de 'mucizevi tavuklar' yetiştirildiğini, bu hayvanların hem yumurta hem de süt verdiğini iddia etmiş.

Portekiz'de yayın yapan Radyo Paris, İran milli futbol takımının Dünya Kupası'na gitmekten vazgeçtiğini, bu yüzden FIFA'nın Portekiz milli takımını dünya kupasına seçtiğini duyurmuş!

Danimarka'da Extra Bladet gazetesi, rahibelerin giydiği giysilerin "erotik" hale getirilmesinin kararlaştırıldığını, bunun da din dünyasında "devrim" sayılacağını belirtmiş.

Yarın için yazacağım yazının da konusu 1 Nisan olacak.