Sevgili yolcu;

Yaz tatilini nasıl geçiriyorsun?

Vaktini dolu dolu eğlenerek ,öğrenerek, kendini geliştirerek yaz tatilini geçirebilmen adına sana alternatifler sunacağım.

Nasıl mı? haydi gel sana biraz bunlardan bahsedeyim.

İnsanın kendisini tanımasıyla ilgili elde ettiği bilgi pek önemlidir. İnsan güçlü ve zayıf olduğu yanlarını bilirse kendini güçlü hisseder. Bu konuda sana katkı sağlayacak önerim “otobiyografini yazman” olacak. Nedir otobiyografi? Kendi hayatımızı kendimiz yazıyoruz. Napıyoruz ? oturacaksın eline alacaksın kağıdı,  kalemi ve şu noktaya , bulunduğun yaşına kadar olduğu şekliyle , gerçeklere bağlı kalarak yazacaksın. Çocukluğundan itibaren hatırladıklarını çok da uzatmadan üç dört sayfayı aşmadan yazacaksın. Ayrıca bulunduğun noktadan ötesini, olmak istediğin şekliyle hayallerinle yazacaksın. Bu yazdığın metin hep yanında olsun ki , kafanın karıştığı durumda okuyup seni motive olmanı sağlayacak.

İnternette uluslar arası filmlerin puanlandığı çeşitli siteler mevcut.  En iyi 250 film listesi ulaşabilirsin. Burada belki bildiklerin, izlediklerin de var.  İzlemediklerinde var. Bu listedeki filmleri yaz boyunca izleyebilirsin. Hem vaktini güzel geçirmeni sağlayacak hem de her filmin sana ayrı katkısı olacaktır.

İngilizce artık dünyanın global dili. Eğer İngilizcen zayıfsa bu yaz tatilinde ,İngilizceni geliştirmek adına günde 3 tane kelimeyi kendine hedef koyabilirsin. Böylelikle yorulmadan hafızana bir sürü kelime kazımış olursun.  Nasıl olabilir? Günde üç kelimeyi anlamakla beraber kağıtlara yazıp görüş alanına asabilirsin. Ezberledikçe bu kağıtları bir kutuda toparlayıp ara ara kutudan kağıt çekip kendini yoklayabilirsin.  Bu etkinlik çocuklarla birlikte de yapılabilir. Çok faydasını göreceğinden eminim.

Yine İngilizce’yi geliştirmek adına şu  yapılabilir: daha önceden izlediğin v çok sevdiğin hafızanda iz bırakan bir diziyi ya da filmi İngilizce olarak izleyebilirsin. Alt yazısı da İngilizce olursa zihninin en derinlerinde İngilizce kelimeleri kazırsın hem de farkında olmadan İngilizce öğrenirsin.  Sonrasında dersin “ben bunu nereden öğrenmiştim?”

El becerini geliştirmek adına , daha önceden hiç denemediğin bir el işini , el sanatını öğrenebilirsin. El nakışı, kaneviçe, makrome, yağlı boya olabilir ya da tatlı, yemek tarifi olabilir. Bu alanda yeterince kendin yap videoları internette mevcut.  Böylelikle hobi edinmiş olursun. Zihnin o işe odaklanırken dinlenmiş olur hem de yaparak yaşayarak, en önemlisi eğlenerek vizyonunuzu geliştirmiş olursunuz.

Gönüllü olmanı öneririm. Herhangi  bir sivil toplum kuruluşunda , omurilik felçlileri derneği olabilir, bir huzur evi olabilir ya da aklına gelen bir yardım kuruluşu olabilir. Orada yapabileceğin bir fayda , katkı varsa hem onların hayatına dokunabilirsin hem de o insanların deneyimlerinden faydalanabilirsin. Birilerine faydalı olmanın o emsalsiz iç huzurunu yaşarsın.

Tabi ki olmazsa olmaz kitap okumak. Bir insanın kendisini geliştirmesinin , hayal gücünü geliştirmesinin , hayata farklı bakış açısıyla bakabilmesinin en pratik yolu kitap okumaktır. Kitap okuyarak fark yaratabilirsin. Daha önceki yazılarımda 20 dakika kuralından bahsetmiştim. Günlük 20 dakikanı kitap okumaya ayırman bir düzen içinde yaz tatilin içinde en az 5 kitap bitirmeni ve alışkanlık kazanmanı sağlayacaktır.

Sosyal mecralarda sosyal mecralarda yapılan bazı oluşumlarda alanında dünyanın en iyileri olan kişiler sosyal medya organizasyonlarına davet ediliyorlar. Bu insanlar deneyimlerini 18 dakikada anlatıyor. Videoları alt yazılı olarak yayınlanıyor. Eminim ilham alacağın videolar olacaktır.

Belki diyeceksin “bir sürü öneri var hangi birini yapayım?”

Kitap okuma önerisinin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Günlük minimum 20 dakika kitap okumalısın. Diğer önerilerden hangisi ilgini çekiyorsa hoşuna gidiyorsa onlardan seçim yapıp bir kısmını uygulamak sana iyi gelecektir.

Hepsini uygulamaya çalışırsan, bir çok şeyi aynı anda yapmaya çalışıp , aslında hiçbir şey yapmamış olacaksın. Bu nedenle öncelik sıralaması yaparak , harekete, uygulamaya geçmeni öneririm.

Umarın kendini geliştirebildiğin, öğrenirken eğlendiğin bir yaz tatili geçirirsin.

Sevgili yolcu… Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Verdiğim önerilerden seçtiğin ve ya seçtiklerini #demetlemotivasyon etiketi ile veya mail aracılığı ile benimle paylaşabilirsin. Ayrıca faydalanmasını istediğin kişilerle yazımı paylaşarak; sen de insanların hayatına dokunabilirsin.                                                                                                               

Sağlıcakla, huzurla, anda kalın. Sevgilerimle.