Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaşın uzaması hiç kuşkusuz turizm alanında Türkiye’yi çok etkiliyor.

Bodrum, zengin Rus turistlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor.

LUJO'nun geçtiğimiz yılın sonlarına doğru başlattığı zengin Rus turist operasyonu bu yıl da devam ediyor. LUJO Black Jet isimli uçakla Bodrum'a gelen 72 kişilik VIP kafile 4 Nisan'da Rusya'ya döndü. Söz konusu seferlerin yıl boyunca devam edeceği bildirildi.

LUJO'nun geçtiğimiz yıl başlattığı operasyonun sunduğu ayrıcalıklar nedeniyle 'seçkin' Ruslar arasında ilgi gördüğü belirtiliyor. Bu turu alan turistler, daha Türkiye'ye gelmeden premium hizmet almaya başlıyor. 35 kilogram bagaj hakları var ve havalimanına vardıklarında ayrı bir check-in masasında hizmet alıyorlar. Yolcular aynı zamanda uçak içinde de birinci sınıf hizmet alıyor.

Konu ile ilgili bir başka gelişme de şu:

ANEX Tour Pegasus Hava Yolları ile Moskova'dan İzmir'e turist getireceğini duyurdu.

ANEX Tour, 1 Haziran'da başlayacak olan uçuşların 27 Ekim'e kadar devam edeceğini ve haftada üç kez icra edileceğini bildirdi..

Şirket sözcüsü, Çeşme, Özdere, Gümüldür, Kuşadası ve Didim'deki otellerde konaklamalı paket turlar hazırladıklarını açıkladı. Pek çoğu ANEX Tour'un web sitesinde satışa sunulan turların 106 bin rubleden (4 yıldızlı otel, iki kişi bir hafta) başladığı ifade edildi. 5 yıldızlı otel konaklamalı paket tur ise 120 bin rubleden başlıyor.

Sıkıntı şurada:

Rusya ve Ukrayna’dan beklenen turist gelmeyince otellerde de indirim yarışı başladı.

Rusya'nın tatil beldelerindeki oteller yaz sezonu rezervasyonlarında fiyat indirmeye başladı. Mart-Nisan döneminde oda fiyatları geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 15-16 daha yüksek seyrederken, şu anda bu oran yüzde 4-5'lere gerilemiş durumda.

Rezervasyon servisi OneTwoTrip, Haziran-Ağustos ayları için Soçi, Krasnaya Polyana, Yalta, Kafkasya, Mineralnye Vody ve Kaliningrad’daki otellerde konaklama fiyatları mart ayına kıyasla yüzde 10-45 oranlarında daha düşük olduğunu kaydetti. Romashkin ise yurtdışı uçuşlarındaki keskin düşüş nedeniyle talepteki artışa güvenen Rus otellerinin vatandaşların rezervasyon faaliyetindeki yaklaşık yüzde 20 düşüşü sonrası fiyatlarda indirime gitmeye başladığını belirtti.

TürkRus’un Kommersant’tan derlediği habere göre, yerli otelciler yurtdışı destinasyonların Rus turistlere büyük oranda kapanması üzerine konuk sayısında artış beklentisi içine girmişti. Ancak Rus hükümetinin ülke içinde tur satın alanlara nakit para iade programına son vermesiyle birlikte turist sayısı beklenenin altında kaldı.

Mart ayında Haziran-Ağustos 2022 tatil sezonu için oda fiyatlarını artıran otel işletmecilerinin şimdi yüzde 15-45 oranında indirime gitse de Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyon sonrası ekonomik krizin derinleşmesi ve hane halkının gelirlerinin düşmesi de turist sayısını olumsuz etkiledi.

Kırım'a gelen turist sayısının geçtiğimiz yıla kıyasla yarı yarıya azaldığı bildirilirken Rusya'da uçakların uçmaya devam ettiği Soçi gibi beldelerde de turist sayısı düşüşte olduğu kaydedildi.

Ukrayna’dan Türkiye’ye dönük turizm eleştirilerine bir yenisi daha eklendi.

Savaşın başladığı günlerde TÜRSAB önce Ukrayna Büyükelçisini, ardından da Rus büyükelçisini ziyaret etmişti. TÜRSAB'ın Rus büyükelçiyi ziyaret etmesine sinirlenen Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar "TÜRSAB Başkanının sabah bizimle, sonrasında ise Rusya BE ile görüşmesi iki yüzlü politikanın göstergesidir. Saldırgan Rusya ile kendini savunan Ukrayna arasında eşittir işaretinin konulması suç ortağı olmak anlamına gelir. Ukrayna seyahat acentalarını @tursaborgtr ile çalışmamaya çağrıyoruz." ifadelerinin yer aldığı bir tweet atmış, söz konusu tweet Türkiye turizm kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

Ukrayna’dan benzer bir açıklama bu sefer devlet başkan düzeyinde geldi. Yunan TV kanalı ERT’ye konuşan Volodimir Zelenski, "Devlet Başkanı olarak söylemem gerekir ki dostça ilişkilere sahip olmak istiyorsak, bu olacak şey değil. Bu durumu bu şekilde yönetemezsiniz, bu çifte standarttır. Bu hiç doğru değil. Türkiye’nin dikkatini buna çekmem de bundandır: Bana göre böyle davranamazsınız, doğruluktan yana mısınız, yoksa değil misiniz? Bir seçim yapmalısınız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türkiye'den henüz Zelensky'nin eleştirilerine resmi bir açıklama gelmezken, AK Parti milletvekili Şamil Tayyar, Zelensky'ye tepki gösterti.

Volodimir Zelenski'nin açıklamalarına yanıt MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP Milletvekili Şamil Tayyar'dan geldi. Bahçeli, "Ukrayna-Rusya Savaşı'nda dünya ülkelerinin ortaya koymuş olduğu tavırları, duruşları dikkate aldığı zaman Zelenskiy'in Türk milletine, Türk devletine, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine çok saygılı bir üslup kullanması lazım. Batının tahrikleriyle bazı ülkelerin savaşı kalıcı kılmaya yönelik çabalarıyla konuşma yapmak doğru değildir." derken, Şamil Tayyar ise "Zelenski, Rus turistleri kabul ettiği için Türkiye’ye kırgınmış. SİHA gönder. Binlerce yetimi, öksüzü kabul et. Yüzlerce yardım tırını ulaştır. Barış için kendini parala. Sen kalk Yunan kanalında saçmala. Aptal komedyen!" ifadelerini kullandı.