Yufka ekmeği sevmeyeniniz yoktur. Anadolu'nun en lezzetli hamur işlerinden olan yufka ekmek tarifini sizler için hazırladık. Yumuşık, lezzetli yufka ekmek yapmanın püf noktaları yufka ekmek tarifimizde. Yufka ekmekleri isteyen taze taze yiyebilir. Sıcak haline tereyağ sürünce şahane bir lezzet olduğunu söylemeliyiz. İsteyenler ise yufka ekmekleri kurutup, kış için saklayabilir. Yufka ekmek nasıl yapılır, yufka ekmek nasıl kurutulur, kışa nasıl saklanır? sorularının yanıtlarını haberimizden bulabilirsiniz. Hadi gelin başlayalım.
YUMUŞACIK YUFKA EKMEK TARİFİ
Yufka ekmek tarifi için gerekli malzemeler listesi şöyle:
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru (instant) maya
- 5-6 su bardağı kadar un (İsteyen tam buğday, isteyen beyaz un kullanabilir)
Yufka ekmek yapımı
- Karıştırma kabına ılık su, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve mayayı koyup karıştırın. Unu bardak bardak ekleyerek yumuşak bir elde edin. Hamurun üzerine bir poşet geçirip üzerini örtün. 1 saat kadar dinlendirin. Poğaça hamuru kadar mayalanmasına gerek yok.
- Hamurdan mandalina kadar parçalar alıp yuvarlayın ve un serptiğiniz bir tepsinin üzerine dizin. Üzerlerine yine biraz un serpin. Bezelerin üzerini bir örtüyle kapatın ve ilk yaptığınız bezeden başlayarak, oklavayla açın.
- Küçük boy bir oklava kullanmanızı tavsiye ederiz. Lavaş yufkası, mantı yufkasından biraz daha kalın olmalıdır. Daha fazla kalın olmamalı.
- Kızgın tavaya açtığınız lavaş hamurunu serin. Üzerinde küçük kabarcıklar oluşmaya başlayınca arka tarafını çevirin.
YUFKA EKMEĞİN YUMUŞAK OLMASI İÇİN BUNLARI YAPIN
Büyük ocakta, harlı ateşte hızlı hızlı çevirerek pişmeli ki, lavaşlar kurumasın. Pişen lavaşı pamuklu bir örtünün üzerine alıp arka ve ön yüzüne sprey şişe yardımıyla 3-4 kez su sıkın ve üzerini örtün. Diğer lavaşları da aynı şekilde ıslatıp üst üste dizin. Islatma işlemini mutlaka sıcakken yapın ve üzerlerini açık bırakmayın. Bütün hamur bittikten sonra lavaşları bir poşete koyup ağzını bağlayın ki lavaşlar yumuşak kalsın.
ISLAK KAĞIT HAVLUYLA TAVAYI MUTLAKA TEMİZLEYİN
Her yufka ekmek pişirdikten sonra, hafif ıslattığınız kağıt havluyla tavayı silin. Aksi halde bir önceki pişirmeden kalan unlar yanıp diğer yufkaya yapışabilir. Tavadaki kalıntı yanıkları hem lezzeti bozuyor hem de yufka ekmeğin sertleşmesine yada tam pişmemesine neden oluyor.
YUFKA EKMEK NASIL KURUTULUR? YUFKA EKMEK KIŞ İÇİN NASIL SAKLANIR?
Eğer yufkayı hemen tüketmeyecekseniz, piştikten sonra serip kurutun. Sonra üst üste dizin. Yemeden yarım saat önce ıslatıp örtünün arasına koyun. Yumuşacık olur, kolaylıkla yiyebilirsiniz.