Koronavirüs ile savaş bütün şiddeti ile sürüyor. Konu hakkında iki heef belirlendi:

Birincisi aşı yerine ilaç üretimine geçiliyor.

İkincisi grip aşısı gibi her yıl koronavirüs aşısı yapılacak.

Bu önce çelişkili gibi geliyorsa da uzmanlar “Her yıl alınacak hap aşı yerine geçecek şekilde uygulanacak. O zaman hap alan aşı olmayacak” diyor. Konu hakkında yoğun çalışma var ama henüz sonuç yok.

Ancak bir gerçek var:

Önümüzdeki yıl pandemiden eser kalmayacakgibi.

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan ve 4.7 milyonu aşkın insanın hayatını kaybetmesine yol açan korona virüsü etkisini sürdürüyor.

Salgını bitirebilmek için aşılama kampanyaları hızla devam ederken, aşı şirketleri farklı ilaçlar üzerinde de çalışıyor. BioNTech ile birlikte geliştirdikleri aşı ile büyük başarı sağlayan ABD ilaç şirketi Pfizer, ağız yoluyla alınan yeni bir korona virüsü ilacı için denemelere başlayacaklarını duyurdu.


PF-07321332 adı verilen ilaç, korona virüsüne yakalanan ve semptom gösteren hastalar üzerinde denenerek, virüsün bulaşmasını engellemeyi amaçlıyor. Daily Mail’in haberine göre, insanlı denemeler kapsamında aynı evde yaşayan 18 yaş üstü 2 bin 660 gönüllü seçilecek.

Söz konusu yetişkin gönüllülerden korona virüsüne yakalananlara, geliştirilen ilaçtan günde iki kez verilecek. İlacı beş veya 10 gün boyunca kullanacak olan hastaların, korona virüsünü sağlıklı kişilere bulaştırıp bulaştırmadığı gözlenecek.

İlacın başarılı olması halinde virüsü hücre içinde çoğalma fırsatı bulamadan durdurması ve semptomların gelişmesini önlemesi bekleniyor.

Pandemi nedeniyle aşılama çalışmalarına hız verilirken, virüsün ne zaman etkisiz hale geleceği ve biteceği ile ilgili açıklamalar da yetkililerden gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Moderna CEO’su dünyada herkesin aşılanabileceğini söylerken yeni bir açıklama da Pfizer CEO’sundan geldi.

ABC News’in programına katılan Pfizer CEO’su Albert Bourla, “Bir yıl içinde normal hayata dönebileceğimizi düşünüyorum. Bu, yeni varyantların ortaya çıkmayacağı ve hayatımızı aşı olmadan yaşayabileceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

Bourla’nın yorumları, pandeminin bir yıl içinde sona ereceğini öngören Moderna CEO’su Stéphane Bancel’in geçen hafta yaptığı açıklamaları pekiştiriyor.

Bancel, İsviçre gazetesi Neue Zürcher Zeitung’a verdiği demeçte, “Son altı aydaki üretim kapasitesinin genişlemesine bakarsanız, gelecek yılın ortasına kadar dünyadaki herkesin aşılanabilmesi için yeterli doz mevcut olmalı” demişti. Bancel’ın açıklamalarını takiben Bourla da COVID-19’un dünya çapında ortaya çıkan varyantlarıyla mücadele etmek için muhtemelen yıllık aşı gerekeceğine inandığını söyledi:

“Bir şekilde gribe benzer bir durumla karşı karşıya kalacağız. Ya aşı olursun ve iyi bir kış geçirirsin ya da olmazsın ve hastalanırsın, hatta hastanelik olma riskiyle karşı karşıya kalırsın. Benim için en olası senaryo bu, çünkü virüs tüm dünyaya yayılıyor. Ortaya çıkan yeni varyantları görmeye devam edeceğiz ve ayrıca en az bir yıl sürecek aşılarımız olacak. Bu yüzden de en olası senaryo yıllık aşılar. Bekleyip verileri görmemiz gerekiyor.”

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen hafta, sağlık durumları nedeniyle hastalanma olasılığı daha yüksek olan kişiler ve yüksek maruz kalma riski altındaki kişiler de dahil olmak üzere 65 yaş ve üstü kişiler ve ciddi COVID-19 riski altında olanlar için Pfizer güçlendiricilerine izin verdi.

Gelişme, ABD’deki koronavirüsü ölümlerinin 1918-1919 influenza pandemisini geçmesinin ardından geldi.