Turizm sektörü yeni sezona umutlu hazırlanıyor. Özellikle dışarıdan beklenenden fazla turistin geleceği ve bu sayının 50 milyonu aşacağı hesapları yapılıyor. Özellikle dolardaki yükseliş, TL’deki erime yabancı turistin iştahını kabartıyor.

Bir noktada “Türkiye tatil için ucuz ülke” cümlesi kullanılıyor. Rezervasyonlardaki artış da bunu gösteriyor.

Ancak, hayat pahalılığı nedeni ile yerli turistlerin yüzde 25-30 daha pahalı tatil yapabilecekleri de ifade diliyor.

Özetlersek:

Bu sezon yerli turiste pek itibar edilmeyecek gibi gözüküyor.

Yurt dışı talebinde beklenen artış ve dövizdeki yükselme nedeniyle iç pazarda tatil fiyatlarının 2022’de yüzde 25-30 artacağı belirtiliyor. Turizmciler, erken rezervasyonun önemine dikkat çekiyor.

Bir ay önce özellikle Avrupa’dan gelen rezervasyonların 2019’un bile üzerinde olduğunu söyleyen Nirvana Hotel’s CEO’su Korhan Alşan, bu talebin yeni varyant tereddütleri ile tempo kaybettiğini söyledi. Kurdaki hareketlilikten önce iç pazarda da erken rezervasyonların çok iyi gittiğini söyleyen Alşan, yılbaşı tatili ve kurdaki artışla birlikte iç pazar rezervasyonlarında da bir yavaşlama olduğunu aktardı. Alşan, kurdaki artışla birlikte TL fiyatlarının da yükseldiğini ve hâlâ yükselme riski bulunduğunu belirtti.

Küçük otellerde hareketliliğin mart ayında başladığını söyleyen Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ertan Ustaoğlu ise “Önümüzdeki sene için beklentimiz çok iyi ama yeni varyantın etkileri korkutuyor. Ocak ve şubat kritik, bu varyantı atlatırsak önümüz açık. Fiyatların ocaktan sonra yüzde 25-30 artacağını düşünüyorum. Bu maliyetlerle yükselmemesi mümkün değil. Döviz artınca yabancı müşteri daha çok gelecek, onlar için fiyatlar komik düzeylerde. Ama yerli pazar için fiyatlar artınca bu yaz tatil zor görünüyor şimdilik onların alım gücünün ne olacağını bilmiyoruz” diye konuştu.

2022’de dövizdeki artış ve yurtdışı pazarlarından gelen taleplerle fiyatların artabileceğini söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya ise yurttaşları ucuz tatil için erken rezervasyonlara yönlendirdi. 2022’de turizm gelirlerinin 35 milyar doları bulacağını söyleyen Bağlıkaya, 40 milyonu yabancı, 5 milyonu da gurbetçi olmak üzere 45 milyon turist hedefleri olduğunu da belirtti.

Delphin Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Tolca Cömertoğlu oldu. Cömertoğlu, turizme sektörünün ülke ekonomisi için ifade ettiği anlama ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Tolga Cömertoğlu, “Delphin Hotels’in 2021’i nasıl geçirdiği, beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmediği” şeklinde soruya şu yanıtı verdi:

“Delphin ailesi olarak 2020 pandemi yılından sonra 2021 yılı için iki tane senaryo hazırlamıştık: birisi çok kötü, tamamen kapanma senaryosu ikincisi de orta kararda mütevazi bir sezon senaryosuydu. Çok iyi bir sezona asla hazırlık yapmadık ve bunun senaryosunu da çıkarmadık. Çünkü bir anda pandeminin arkasından işlerin derhal düzene girebileceği ve herkesin koştura koştura tatile çıkacağını ya da bütün kısıtlamaların biteceğini düşünmedik. Dolayısıyla bizim hazırlamış olduğumuz ortalama senaryonun da üzerinde güzel geçen bir sezondan çıktık. Öte yandan, her ne kadar beklentimizin üzerinde bir senaryo ile karşılaşmış olsak da Delphin Grubu olarak (ki turizmin geneli de böyle) 2019 yılına göre geceleme sayımız yüzde 46,12, oda başına gelirimizse yüzde 38,67 oranında düştü.”

Oda başına gelirin gevelemeden daha az düşmesinin nedenini de şu şekilde açıklayan Cömertoğlu’nun görüşleri:

“2020 yılı bir pandemi kriziydi, normal bir kriz yılına benzemiyordu. Sadece Türkiye, Antalya resort otelciliği değil Dünyadaki tüm turizm kuruluşları tamamen ve kısmi kapanmaya gittiği için bir rekabet unsuru veyahut baskısı altında fiyatlarımızı indirmek zorunda kalmadık. Dolayısıyla hem bizde hem de genel olarak turizm sektöründe 2021 fiyatlamaları 2019’un üstünde yapıldı.” diye açıklayan Tolga Cömertoğlu, buna karşın bazı pazarlardan hiç misafir ağırlanamadığına dikkat çekti. Cömertoğlu, “Örneğin 2021’in büyük bir kısmında İngiltere pazarı tamamen kapalıydı. Antalya ve resort bölgelerinde ilk başta yer alan ülkeler 2019 yılında Almanya, Rusya, İngiltere, Romanya, Hollanda ve İsviçre iken 2021 yılında bu sıralamada İngiltere yerini Polonya ve Hollanda’ya kaptırdı. 2021 yılında Delphin Otellerini ve resort otelleri en çok tercih eden ülkeler sırasıyla Almanya, Rusya, Romanya, İsviçre, Polonya, Türkiye ve Hollanda oldu.”