Coronavirüs-19 1,5 yıldır dünyanın başına bela oldu. Aşıların bulunması ile insanlık nefes almaya başladı. Aşılanmanın hızlanmasından sonra da virüs ile mücadelede önemli bir kazanım elde edilecek.

Şurası da bir gerçek:

Bilim insanları ve doktorlar uzun zamandır virüs konusunda yoğun çalışmalar yapıyor. Virüsü yakından tanımaya çalışıyor. Virüs tanındıkça mücadele şekli de kolaylaşıyor.

İnsanlık daha önce olduğu gibi bu beladan da kurtulacaktır. Bu konuda yapılan çalışmaların umut verdiği görülüyor. Bunun için yazımızn başlığını da “umutlar artıyor” şeklinde koyduk.

Şunu da ekleyelim:

Bu yaz sonunda dünya normale dönecek. Aşılama hızla devam ediyor. Özlem duyduğumuz eski günleri hep birlikte kucaklayacağız.

Bize gelince:

Aşı çalışmalarımız sürüyor. Birkaç ay içinde aşıda başarı haberlerinin geleceği açıklandı. Aşılardan bizim dışımızda başka ülkelere de gönderilecek. Aşı başarısından sonra ilaç konusunda da bizim bilim insanlarımızın da çalışma yapması gerektiğini düşünüyoruz.

Aralık 2019’da resmi olarak ilk kez Çin’de ortaya çıkan corona virüsüyle mücadele dünya çapında sürüyor. Şimdiye dek 3 milyonu aşkın insanın ölümüne yol açan salgını bitirmek için aşılama kampanyaları tüm hızıyla devam ederken, ilaç geliştirme çalışmaları da büyük önem taşıyor. Bu konuda yapılan bazı çalışmaların umut dolu oluşu hiç kuşkusuz tüm dünya için sevindiricidir.

Aşı şu anda en büyük silah olarak görülüyor. Ancak, bilim insanları aşı dışında bazı ilaçlar konusunda da önemli adımlar atmaya başladı.

Bu konuda yapılan bir çalışmanın detaylarına bakalım:

Avustralya'nın Queensland eyaletinde uzmanlar, corona virüsüne yakalanmanın yanı sıra pozitif kişilerin virüsü yaymasını da engelleyen iki ilaç geliştirdi. İnsanlı denemelere başlamak üzere olan ilaçlar, her şey yolunda giderse 18 ay içinde kullanıma hazır olabilir.

Avustralya’nın Queensland eyaletinde yer alan QIMR Berghofer Tıbbi Araştırma Enstitüsü uzmanları bu kapsamda önemli bir çalışmaya imza attı. Uzmanlar, peptit bazlı ilaçların corona virüsü tedavisinde devrim niteliğinde bir gelişme yaratacağını tespit etti.

Daily Mail’in haberine göre, geliştirilen iki ilaç virüsün yalnızca bulaşmasını önlemekle kalmıyor aynı zamanda pozitif kişilerin virüsü yaymasının da önüne geçiyor. Denemelerden başarıyla geçerse 18 ay içinde kullanılabilir durumda olacak ilaçlar, aşılar gibi antikor geliştirmek yerine hücreleri direkt olarak hedef alarak virüse tepki vermesini sağlayacak.

QIMR Berghofer’den Prof. Dr. Sudha Rao, çalışmalarını sınıflandırırken ‘erken önleme ilacı’ tabirini kullanmayı seçiyor.

Bu tedavilerin corona virüsüyle mücadelede yeni aşama olacağını belirten Prof. Dr. Rao, “İlaçların iki önemli rolü bulunuyor. İlk tedavi virüsün hücrelere girmesini engellemeye yönelik çalışıyor. İlaç hücreleri bir pelerin gibi sararak koruyor. İkinci ilaç ise eğer virüs hücrelere girdiyse bunun çoğalmasının önüne geçiyor” dedi.

Çalışmanın ön sonuçlarının umut verici olduğu belirtilirken, insanlı deneylerin önümüzdeki aylarda başlanması bekleniyor.

Özetleyelim:

Aşı dışında bazı önleyici ilaçların da ortaya çıkması ile pandemi ile mücadelede daha önemli adımların atılması da hedefleniyor. İnsanlık, bu beladan da kurtulmamız yönünde başarılara imza atmaya hazırlanıyor.

Avustralya’daki bu çalışmalara şimdi de Amerika’daki bilim adamları katılmaya hazırlanıyor Gelen haberlere bakacak olursak, Amerika’da da pandemi ile mücadelede aşı dışında birkaç ilaç çalışması olumlu sonuçlar verdi. Bu çalışmaların bir yıl sürebileceğine de dikkat çekiliyor.