Türkiye’nin Yalova kentinde YAFEM’in (Yalova Folklor Eğitim Merkezi) girişimiyle 20 yılı aşkın süredir düzenlenen Türk Boyları Kültür Festivali’nin ana hedefi, Türk dünyasının manevi ve kültürel birliğini güçlendirmektir.

YAFEM 24. Türk Boyları Kültür Festivali 16 Temmuz 2021’de Yalova’da başladı ve 20 Temmuz’a kadar sürerek başarı ile tamamlandı.


Etkinlik kapsamında 18 Temmuz’da Türk Dünyası Gazetecilerinin 15. Buluşması gerçekleştirildi. Azerbaycan, Kazakistan, Doğu Türkistan (Uygur Özerk Cumhuriyeti), Batı Trakya, Kırım, Suriye ve Irak, Türkiye-Kıbrıs, Tataristan, Altay, Karaçay-Çerkes, Dağıstan-Nogay, Afganistan temsilcileri Türk dünyası gazetecileriyle bir araya geldi.

Türk dünyasından gazetecilerin bir araya gelmesinde büyük katkıları olan Muhsin Sevencan hocamıza ayrıca teşekkür ediyoruz.

Doğudan Kafkasya ve Balkanlara kadar Türk kültür coğrafyasının başlıca sorunları, özellikle Avrupa ülkelerindeki Türklere yönelik ırkçı saldırılar, İslamofobi, FETÖ’nün Türk devletlerinde sona ermesi, Karabağ’daki yeni sürecin Türkiye ve Türkiye açısından değerlendirilmesi. Türk dünyası, Kırım, Irak ve Suriye Türklerinin hakları gibi konular tartışıldı.


Karabağ sorunuyla ilgili canlı yayınla tartışılmasının organizatörlüğünü YAFEM yönetiminin desteği ile bölüm moderatörlüğünü de üstlenerek, Yalova’da yaşayan hemşehrimiz, Uluslararası Haber ve Araştırma Merkezi Başkanı voicepress.com.tr Ülker Farmankızı yaptı.

Türk dünyasını sevgiyle selamlayarak, 44 gün süren savaş sırasında Azerbaycan’ın topraklarını Ermeni işgalinden kurtarmayı başardığını söyledi:

“Bu savaş sırasında Azerbaycan, Ermenistan’ın sadece saldırgan, terörist ve ayrılıkçı olmadığını dünya kamuoyuna kanıtladı. Karabağ Zaferi’nin nedeni, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararlı politikası, galip Azerbaycan Ordusunun gücü ve halkın dayanışması, kardeş Türkiye ile mevcut üst düzey ilişkilerdir. Bu üç ilkeden biri olmasaydı kazanamazdık. Azerbaycan işgale son vermiş, terörü yenmiş ve bölgede barış ve istikrar için elinden geleni yaptığını göstermiştir. Ancak uluslararası toplum, Ermenistan’ın işlediği suçlara karşı sessiz kalmaya devam ediyor. Uluslararası Mahkemeye hesap vermesi gereken işgalci Ermenistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olmaya devam ediyor. Hiçbir uluslararası kuruluş Ermenistan’a yaptırım teklifinde bile bulunamadı. Azerbaycan’ın yolu doğru yoldur! “Bölgede kalıcı barış ve huzur için canını ve kanını veren Azerbaycan, uluslararası hukuk çerçevesinde Ermenistan’ın adalete teslim edilmesi için elinden geleni yapacaktır.”

Ardından Azerbaycan Diaspora Faaliyetlerine Gazetecileri Destekleme Halk Birliği Başkanı Gazeteci Fuad Hüseyinzade, Azerbaycan milletvekilleri Melihat İbrahimkızı ve Sahip Aliyev, evladı 44 günlük savaşta ön cephede savaşan, eski Hankendi milletvekili, profesör Havva Mammadova konuşma yaptı.

Konuşmacılar, Türkiye-Azerbaycan arasındaki güçlü dostluk, Türk halklarının ve topluluklarının haklarının ihlali, ANCA başta olmak üzere Ermeni lobisinin Azerbaycan ve Türkiye karşıtı faaliyetleri, Karabağ’da yaşanan son olaylar, özellikle Şuşa Deklarasyonu, Laçın ve Zengazur koridorları konusu tartışıldı.

Konuşmalarda ayrıca kardeş Türk diasporasının ve Azerbaycan diasporasının dünyadaki birliği, Türk diasporasının genel olarak Ermeni lobisine karşı dayanışması, Ermeni terörünün teşhiri, Türk halkının uluslararası toplumdaki stratejisine değinildi.


Türk dünyasının bu yöndeki faaliyetlerinin planlı ve sürdürülebilir olması için gazeteci Fuad Hüseyinzade, “Türk Halklarının Stratejik Savunma Teşkilatı”nın kurulmasını önerdi. Bu öneri etkinliğe katılanlar tarafından büyük beğeni topladı. Gazeteci Ülker Farmankızı, Türk Halkları Stratejik Savunma Kurumu’nun daha kapsamlı kurulması çağrısında bulunarak, Türk Halkları ve Türk Topluluklarının Haklarını Koruma Merkezi’nin kurulması ve medya propagandasının son derece etkili olabileceğinin altını çizmiş oldu.


Son olarak Tar’da Azerbaycanlı genc Ferman Musazade tarafından “Şuşa Dağları” şarkısı tarda seslendirildi.


Hatırlatalım ki, Azerbaycan 5 senedir etkinlikte resmi olarak temsil olunuyor ve Yalova Deklarasyonuna Azerbaycan’la ilgili ayrıca madde ilave edilmesi için çabalıyor.