Pandemi etkisiyle uzun zamandır tatilden uzak kalan Avrupalı turistin 2021 yaz sezonunu sonuna kadar değerlendireceğine kesin gözü ile bakılıyor. Bu hareketliliği görünce yeni sezonda turizmin hareketleneceğini de rahatlıkla söyleyebiliriz.

Corendon Airlines, bu nedenle hazırlığa başladı. Turizmin kış sezonuna da yansıyacağını öngörerek 2021-2022 kış sezonu için yoğun bir uçuş planını açıkladı.

Avrupa'dan Türkiye'ye yolcu taşıması ile dikkatleri çeken Corendon'un bu sezon AB ülkelerinden geçen sezona göre iki kat daha faza yolcu taşıyacak kapasiteye ulaştığı belirtiliyor. Bu arada uçak biletlerinin yarısından fazlasını tur şirketleri kapatmış durumda.

Almanya başta olmak üzere, İngiltere, Polonya, Avusturya, İsviçre, Hollanda ve Belçika'dan popüler kış tatili destinasyonları Türkiye, İspanya, Portekiz, Mısır ve İsrail'e uçuşlar düzenleyecek olan Corendon Airlines, kış sezonunun potansiyeline inanarak uçuş ağına yeni destinasyonlar ekledi ve haftalık uçuş sayılarını arttırarak programını genişletti.

Corendon Airlines ayrıca kış döneminde Avrupa'dan Türkiye'ye olan ilginin artacağını öngörerek Antalya ve İzmir gibi tatil destinasyonlarına ve Anadolu hatlarına düzenlediği direkt seferlere ara vermeden devam edecek.

Corendon Airlines Ticaret Direktörü Mine Aslan, Corendon Airlines'ın kış programı ile ilgili şunları söyledi.

"Corendon Airlines'ın ana pazarı olan Avrupa ülkelerindeki tatil talebini gözlemlediğimizde, bu yaz, sezonun geçmiş yıllara nazaran daha da uzun süreceğini düşünüyoruz. Bu talep 2021 yaz sezonunu da aşıp 2021-2022 kış sezonuna tesir etmeye başlamış durumda. Her zamankinden daha yoğun bir kış sezonu için hazırlığa geçerek özellikle Türkiye ve Kanarya Adaları için yoğun bir uçuş programı hazırladık ve şimdiden ilgiyle karşılandığını görüyoruz. Anadolu hatlarının 12 ay devamlılığı için bu uçuşları hem Almanya çıkışlı hem de Türkiye'deki uçakları ile destekleyeceğiz. Almanya ve Hollanda'da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız Anadolu'ya aktarmasız yani direkt olarak uçmak istiyor. Bizim de Avrupa'dan Zonguldak, Trabzon, Kayseri ve Gaziantep başta olmak üzere 8 Anadolu şehrimize düzenlemekte olduğumuz direkt uçuşlarımız kesintisiz devam edecek. Diğer yandan İzmir ve Antalya'ya hem turistik hem etnik seferlerimizin sayısını arttırırken kış sezonu boyunca Avrupa'dan Türkiye'ye haftada 110 uçuş gerçekleştiriyor olacağız."

Bir iyi haber de İngiltere'den geldi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un açıkladığı normalleşme yol haritasının ardından rezervasyonların yüzde 1000 arttığını açıklayan Jet2holidays ve Jet2, artış trendinin devam ettiğini söyledi.

Destinasyonlardan gelen açıklamalar İngiltere pazarına yansıyor.

Pek çok destinasyonun İngiliz tatilciyi ağırlamaya hazırlanmasının İngiltere'de rezervasyonlara yansıdığını kaydeden Jet2, Güney Kıbrıs Turizm Bakan Yardımcısının açıklamalarından sonra bu destinasyona dönük rezervasyonların br önceki haftaya kıyasla yüzde 200 arttığına dikkat çekti.

Benzer şekilde Türk, İspanyol ve Portekizli turizm bakanlarının açıklamalarının da İngiltere pazarına pozitif yansıdığı ifade edildi.

Antalya, Bodrum ve Dalaman'a da binlerce ek koltuk konuldu.

Haziran-kasım arasındaki dönem için İspanya'nın Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria ve Fuerteventura'ya ek kapasite planladığını açıklayan Jet2, Türkiye'de ise haziran-ekim arasındaki dönem için Antalya, Bodrum ve Dalaman'a binlerce ek koltuk planlandığını duyurdu. Şirket aynı şekilde, Yunanistan'da Korfu, Girit, Skiathos, Kos, Rodos ve Halkidiki'ye de temmuz-kasım arası için ek kapasite koyduğunu duyurdu.

Ingiltere'de yayın yapan Independent gazetesi, Türkiye tatili ile ilgili kafalardaki soru işaretlerine yanıt vermek amacıyla bir haber yayınladı. ''Türkiye rezervasyon yapmalı mıyım?'' başlığıyla verilen haberde, ''Turizme bağımlı ülkeler seyahate aç İngiliz turisti cezbetmeye hazırlanırken, Akdeniz'de tatil pokeri başladı.'' ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanının, ''Bu yıl ülkeye girecek turistlerde aşı sertifikası veya PCR testi şartı aramaya gerek kalacağını tahmin etmiyorum'' açıklamasıyla Türkiye'nin oyunda el yükselttiği kaydedilen haberde, şu sorulara yanıt verildi:

Türkiye'ye ne zaman gidebilirim?

Henüz değil. İngiltere'den 17 Mayıs'a kadar zorunlu olmayan seyahatler yasak. Şu anda İngiltere'de her tür tatil yasa dışı.

Uçuşlar ve tatiller satışta mı?

Evet, 17 Mayıs Pazartesi sabah 06.00'dan itibaren. TUI, Belfast-Dalaman uçuşunu planladı. Uçuş, transfer ve kendin pişir kendin ye konseptli iki kişi bir aftalık tatilin fiyatı 387 pounddan başlıyor.

Bundan yarım saat sonrasında ise Jet2'nun Stansted-İzmir seferi var. Kuşadası'ndaki Happy Apartments'taki bir haftalık kendin pişir kendin ye konaklamalı paketin fiyatı kişi başı 295 pound. 17 Mayıs Pazartesi 06.15'te ise EasyJet'in Gatwick-Antalya uçuşu var.

Özetleyelim:

Avrupa kapılarının açılması ve ek uçak seferlerinin devreye girmesi, Türkiye'de turizmin patlaması anlamına gelir. Eğer pandemi konusunda gereken adımlar atılır, virüsün yayılması önlenirse turizmin kış başlangıcına kadar uzayabileceğini de söyleyebiliriz.

Çünkü, insanlar bir yıl bunaldı. Kendilerini dışarılara, uzaklara atmak istiyor. Türkiye bu nedenle AB ülkeleri arasında ilk tercih edilen ülkelerin başında yer alıyor.