“Türk’üz” diyoruz ama Türklüğü bilmiyoruz

97 yaşında yaşamını yitiren Ön Türk tarih araştırmacısı, ünlü Türkolog Kazım Mirşan için sevenleri  tarafından 18 Temmuz’da Bodrum Türkbükü’n deki ki kabrinin başında anma töreni düzenlendi.

Almanca, Rusça, İngilizce ve Türk lehçeleri ; Tatarca, Özbekçe, Başkurtça, Tarançıca, Kaşkarlıkça (yani Uygurca), Kazakça, Kırgızca, Azerbaycanca, Türkiye Türkçesi ile kendi ana lehçesi olan, Tümenlikçe dışında Yunanca, Latince ve İtalyanca bilen Mirşan araştırmalarına dayanarak yazdığı kitaplarında:

*Türklerin Milat’tan öne 16 bin yılına tarih sahnesine çıktığını...

*Türk Tamgalarının Türk yazısının temelini oluşturduğunu…

*12 Hayvanlı Türk takviminin Çin takviminden önce olduğunu…

 *Yazıyı  ve kağıdı Türklerin bulduğunu…

*Taklamakan Çölü’nün iç deniz olduğunu…

 *Etrüsklerin Türklüğünü…

*Yenisey ve Baykal yazıtlarını…

 *Altın Elbiseli adamı…

 *Urimçi’deki Tarım Mumyalarını…

*Türklerin binlerce yıldır bu topraklarda yaşadığını…

Ön Türklerle ilgili daha onlarca savını belgeleriyle ortaya koydu.

Aynı zamanda Kazım Mirşan yaptığı araştırmalarda; Ön-Türk uygarlıkları tarafından Ot-Oğ olarak isimlendirilen Ön-Mısır’a, M.Ö 3000 yıllarında Doğu Anadolu’dan isub-ög yazısının gittiğini tespit etti.

Ömrünü Ön Türk Tarihini araştırmaya adayan bu değerli Türk aydının kıymeti ne yazık ki milletimiz tarafından anlaşılamadı.

Mirşan’ın  yakın dostlarından Turgay Tüfekcioğlu yayınladığı bir makalede duygularını şöyle dile getirdi:

“Kazım MİRŞAN ( 1919-18 Temmuz 2016 )  97 Yaşında Bodrum Türk bükünde uçmağa vardı.  Kabri başında  15 kişi kadar vardık. Prof. Dr. Orhan TÜKDOĞAN Hocamın dediği ‘’Türk Milliyetçiliği davasının ihlası yoktur’’ tespiti bir kez daha doğrulandı. Lafa gelince milyonlarca olduğu söylenen Türk Milliyetçilerinden ancak bu kadarı Kazım MİRŞAN’I anmaya gelmişti. Ne yazık ki sadece adı Milliyetçi olan Balgat partisinden hiç katılımcı olmadığı gibi daha sonra ailesine başsağlığı dileyen de olmadı, özetle herkes kendisine yakışanı yaptı ve yapmakta.”

KAZIM MİRŞAN KİMDİR?

Doğu Türkistan'ın İli Nehri üzerindeki Gulca kentinde, 4 Temmuz 1919’da dünyaya geldi. 1932’de öğrenimine İstanbul’da devam etti. Boğaziçi Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1940’ta Yüksek Mühendis Mektebine girdi. 1942’de üçüncü sınıftayken Almanya'ya giderek Berlin’de “Technische Schule”‘de okudu. 1946 yılında Türkiye’ye döndüğünde tekrar başlatılan Irkçılık-Turancılık Davasına tanık olarak çağırıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi olarak adı değiştirilmiş olan Yüksek Mühendis Mektebinde, inşaat yüksek mühendisliğini okumaya devam ederek 1947’de mezun oldu.

İnşaat mühendisi olarak Almanya, İsviçre ve Türkiye’de çalıştığı sırada hobi olarak eski Türkleri araştırmaya başladı.