Trump sonrası koltuğu devi alan Amerika’nın yeni Başkanı Biden’in Ortadoğu ve Suriye’deki PYD/ PKK terör örgütlerine karşı nasıl bir tavır sergileyeceği merak ediliyordu. Türkiye’ye bakışının da sorgulandığını söyleyelim.

Şimdi sıkı durun:

Biden de terörist sevici çıktı. Suriye’de yanı başımızdaki PYD/ PKK’lı teröristleri sahiplendi. Hem de Trump’tan daha sıkı bir şekilde.

Amerikan Başkanı Biden 2022 bütçesinden PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye 522 milyon dolarlık destek ayırılmasını istedi.

Bütçenin en dikkat çeken kalemlerinden biri, DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak ve Suriye’de başlatılan eğit-donat programı oldu.

Belgede, bütçe kapsamında talep edilen 522 milyon dolarlık fonun 345 milyon doları Irak güvenlik güçlerine, 177 milyon doları ise YPG/PKK terör örgütünün de dahil olduğu “Taramadan geçirilmiş Suriyeli grup ve kişiler” için talep edildiği ifade edildi.

2020 Savunma Bütçesinde YPG/PKK’nın dahil olduğu Suriye’deki ABD destekli gruplara 250 milyon, sınır güvenliği kalemine ise 300 milyon dolar bütçe sağlanmıştı.

Her şey çok açık ve net:

Suriye’de yuvalanan terörist gruplar YPG/ PKK’ya göstere göstere tır’lar dolusu silah ve mühimmat desteği sürüyor. Amerikalı komutanlar teröristlerle tankların başında fotoğraf çektirip bunları sevişe veriyor. İşin artık gizlisi saklısı kalmadı. IŞID ile mücadele bahanesi ile teröristlere desteğini daha artıracağını söyleyen Pentegon yetkilileri, silah ve mühimmat sevkiyatının da hızlandırılarak sürdürüleceğini açıkladı.

Bir konu daha:

Sorun bu kadarla da sınırlı değil. Suriye’deki YPG/ PKK militanları gruplar halinde Amerika’ya götürülüyor. Burada eğitilip, tekrar kamplara getiriliyor. Eğitilen bu teröristler Amerikalı komutanların eşliğinde diğer militanların eğitiminde görev alıyor.

İşin özeti ise şu:

Suriye’de PKK-YPG’yi binlerce TIR ağır silah ve zırhlıyla donatan ABD, yeni planını yürürlüğe koydu. Biden yönetimi, YPG ve IŞİD’in de olduğu muhalif gruplarla masaya oturuyor. Amaç, Suriye’de, Barzani modeli özerk yönetim oluşturmak.

ABD'nin Ortadoğu masasına terör örgütü YPG destekçisi Brett McGurk'u atayan, Savunma Bakanlığı'nın başına da YPG'yi silahlandıran Lloyd Austin'i getiren Biden yönetimi, terör örgütü PKK/YPG ve diğer muhalif grupların buluştuğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile masaya oturacak.

Konu ile ilgili Saygı Öztürk Sözcü Gazetesi’nde “ABD, Suriye’deki kirli planını devreye soktu” başlıklı bir yazı kaleme almıştı. Amerika’nın bölgedeki ve PYD/ PKK konusunda nasıl bir yol izleyeceğini de maddeler halinde paylaşmıştı. İşte o iddiaları içeren yazı:

Suriye'deki dağınık Kürt yapılarının SDG adı altında birleştirilmesi.

Fırat'ın doğusundaki petrol-doğal ve tarım ürünleri ile su kaynaklarının kontrolünün sağlanması.

SDG adı altında siyasi, askeri, ekonomik, idari entegrasyon, sağlanması ve “Bölgesel Yönetime” geçilmesi.

Suriye için bölgesel yönetimin tanımlanması ve Şam idaresine kabul ettirilerek meşrulaştırılması

ABD-Fransa kontrolündeki Fırat'ın doğusundaki tüm silahlı unsurların tek çatı altında toplanması .

Irak'ın kuzeyinde bulunan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin himaye ettiği 6-7 bin ENKS Peşmergesinin, Irak'tan Suriye kuzeyine gönderilmesi.

ABD-YPG kontrolündeki DEAŞ'lılar “Arap Gücü” adı altında DSG içinde yer alması.

Suriye kuzeyinde ve Irak'ın Sincar aksı ile YPG-PKK koridorunun kalıcı hale getirilmesi.