Şifa kaynağı sarımsağın ana vatanı

Bulaşıcı virüslere ve mevsimsel hastalıklara karşı şifalı bir bitki olduğunun kanıtlanmasıyla birlikte sarımsağa talep de arttı. Özellikle, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde üretilen Sarımsak, dünya pazarında büyük ilgi görüyor. Taşköprü sarımsağı, Çin sarımsağının pabucunu dama attı.

Eski Türklerde, savaş öncesinde askerlere ve kına gecesinde de damatla geline Sarımsak yedirilirmiş. Bunun nedeni sarımsağın güç verdiğine ve cinsel isteği artırdığına inanılmasıymış. Günümüzde ise sarımsağın kansere ve başka birçok hastalığa karşı antibiyotik işlevi gördüğü iddia ediliyor. Eczanelerde de acısız ve kokusuz Sarımsak tabletleri şifa verici diye satılıyor.

Yüzyıllardır insanoğlunun ilaç niyetine kullandığı mucizevi bitki Sarımsak, son yıllarda yeniden keşfediliyor. Gerek doğal beslenmeye dönüş akımı gerekse klinik araştırmalar sarımsağın değerini artırmış durumda…

Tarih boyunca bazen tanrılara özgü bir nektar, bazen de vampirlere ve kötü ruhlara karşı “nazarlık” olarak kullanılan sarımsağın insan sağlığına yararları, şimdi bilimin mikroskobu altında…

Sarımsak merkezi Taşköprü, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu iline bağlı bir ilçe. İlçeye adını veren tarihi Taşköprü, uzun yıllara meydan okuyarak dimdik ayakta duruyor. İlçenin tek giriş çıkış yeri burası. Gökırmak üzerindeki 69 metrelik köprü, M.S: 1366′da Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından yaptırılmış.

Taşköprü çeşitli uygarlıklara sahne olmuş, tarih ve kültür zenginlikleriyle dolu bir yerleşim yeri. İlçenin karşısında bulunan Zımbıllı Tepe’deki Romalılardan kalma Pompeiopolis harabeleri ve antik kenti bunun en belirgin kanıtı. İlçede Selçuklu ve Osmanlı tarihinin izlerine rastlamak da mümkün.

Oğuzların Kayı boyundan olan Taşköprüler konuşmaları, şiveleri, giyimleri ve gelenek göreneklere bağlılıkları ile dikkat çekiyor. Taşköprü aynı zamanda Türkiye’nin başlıca Sarımsak üretim merkezlerinden. Yılda 20 bin tonluk üretim kapasitesiyle dünya pazarında Çin, İran ve Malezya ile rekabet ediyor.

Taşköprü‘de meşhur kuyu kebabı yanında Sarımsak yeniliyor. İlçede Sarımsak kokulu erkeklere ilgi fazla… Sarımsak kokmayan gençlere kızlar ilgi duymuyor. Uluslararası üne sahip Taşköprü sarımsağı, bu ünü kalitesine ve uzun ömürlü oluşuna borçlu. Taşköprü sarımsağının üretiminin artırılması, kalitesinin yükseltilmesi, fabrikasyona dönüştürülmesi ve üreticilerin desteklenmesi için büyük çabalar sarfeden Taşköprü eski Belediye Başkanı Hasan Altan, “Artık endüstri bitkisi olan sarımsağın ilaç sanayiinde işlenmesi için, devletin ve işadamlarının yatırımına her türlü kolaylığı sağlayacağız..” diyor. Hasan Altan, ardından sözlerini şöyle sürdürüyor: “Biz bin bir güçlüklerle üretiyoruz, başkaları kaymağını yiyor. Amerikalılar bizden sadece 200 bin liraya aldıkları sarımsağı şişeye koyarak, yine bize 100 tabletini 8 milyon liradan satıyor.”

 

Devamı haftaya…