A Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turu yarı final maçında deplasmanda Portekiz’e 3-1 mağlup oldu ve Dünya Kupası’na katılma şansını yitirdi. Karşılaşma sonrası A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz açıklamalarda bulundu. Kuntz, “Kaç tane gollük şutumuz olduğunu hiç önemsemiyorum. Bizim Portekiz’den daha fazla şansımız oldu. Ben istatistiklerle ilgilenmiyorum, takımım ikinci yarıda harika bir oyun ortaya koydu. İlk 20 dakikayı tamamen harcadık, sahada cesaretimiz yoktu. Portekiz’den ilk golü yememizin ardından bir uyanış gerçekleşti. Bundan sonra üç gol şutumuz oldu, tehlikeli ortalarımız oldu. İkinci golü biraz aptalca yedik” diye konuştu.

“BU PERFORMANSIMIZDAN DOLAYI TÜRKİYE’DEKİ KİMSE UTANMAMALI”

Takımın 3’lü savunma sistemi ile oynamasının sorulması üzerine Kuntz, “Neden 3’lü oynadık? Çünkü Portekiz’in çok orta yaparak oynayan bir tarzı olduğunu biliyorduk, birebir oyuna odaklanmadık. Devre arasında oyuncularıma dedim ki ‘İkinci yarıda gerçekten oynayacağınıza inanıyor musunuz?’ ‘Evet biz eminiz’ dediler. Ben de 'O zaman gösterin sahada’ dedim. İkinci yarıda bunu etkileyici şekilde gösterdiler. Portekiz’de deplasmanda oynarken neredeyse bütün maçı değiştirmek üzereydik. Bu takımla gurur duymamız gerekiyor, beraberliği yakalama şansımız da oldu. Ondan sonra herhalde birçok insan maçın nerelere gidebileceğini tahmin ediyordur. Letonya’da maç şansımız vardı, bugün yoktu. Bu maçı ele alırsak bu maçın üzerine koyarak gidersek öğrenilecek şeyler var. Bunun üzerine koyarak büyüyen bir takımız olabilir. Gerçekten takımımla gurur duyuyorum. Bu performansımızdan dolayı Türkiye’deki kimse utanmamalı. Ama kesinlikle öğreneceğimiz şeyler var, her şeyi mükemmel yapmadık” ifadelerini kullandı.

“BURAK’IN LETONYA’DA KAYDETTİĞİ PENALTI GOLÜ OLMASAYDI BUGÜN PLAY-OFF MAÇINI OYNUYOR OLMAZDIK”

Alman teknik adam, “Maçın ardından Burak ile konuştunuz mu?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Hayır konuşmadık, maç sonuna bir grup oluşturduk saha içerisinde, biraz onu rahatlatmak için. ‘Bu takımın kaptanı olduğun için gurur duymalısın’ dedik. Letonya’da kaydettiği penaltı golü olmasaydı bugün play-off maçını oynuyor olmazdık. Takım için önemli bir durumdu, ele geçirilen bir fırsattı ama bazen şansa ihtiyacınız oluyor.”

“MAÇI SADECE RONALDO’YA KARŞI OYNAMIYORDUK”

Kuntz, Ronaldo’nun etkisiz kalmasının 3’lü savunmayla alakalı olup olmadığı sorusu üzerine, “Fikirlerimizden biri buydu ama maçı sadece Ronaldo’ya karşı oynamıyorduk, birçok alanda iyi şeyler yaptık. Savunmada oynayan üç oyuncumuz yaş ortalamalarına baktığınızda başarılan çok iyi bir şey. Her türlü hücum hattını zorlayabilecek kapasitede bir savunmamız olduğunu anlıyoruz. Her oyuncuyu ve takımı genel olarak geliştirmeye çalışıyorum, bence bu anlamda iyi performans ortaya koydum” dedi.

“BERKAN’IN PERFORMANSINDAN MEMNUN OLDUM”

Stefan Kuntz, Berkan Kutlu’nun performansıyla ilgiliyse, ”İlk yarıya bakarsak geliştirdiğimiz hücum hamlelerini o taraftan geldiğini göreceksiniz. İlk kez bu mevkide oynadı. Oyuncularımızla ilgili biraz daha sabırlı olmalıyız. Açıkçası ben performansından memnun oldum” şeklinde konuştu.

“İLK 20 DAKİKANIN BOŞ GEÇMEMESİ GEREKİYORDU”

“Maç planına sadık kalmak. Öncelikle takımımın bunu iyice öğrenmesi gerekiyor” diyen Kuntz, “İlk 20 dakikanın boş geçmemesi gerekiyordu. Her pozisyonda isabetsiz paslar oldu. Taktiksel anlamda her mevkiden memnun olduğumu söyleyemeyeceğim. İkinci yarıda bu konularda iyiye gidiş vardı. Oyuncularıma ‘Eski sisteme geri dönmek ister misiniz?’ diye sordum. ‘Hayır, mevcut sistemden memnunuz’ dediler. Yine planladığımız doğrultuda gelişmeye devam etmek istiyoruz. Portekiz’i tebrik ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Kuntz son olarak karşılaşmanın hakemi ile ilgili ise yaptığı açıklamada, “Maçın hakemi konusunda her şey yerli yerindeydi ve gayet güzel maç yönetti. İkinci yarının başında, belki 45’inci saniyede diyebileceğim bir dakikada Kerem’le bire bir kalabileceğimiz bir kontra atak pozisyonumuz oldu. Bunu değerlendirebilmemiz gerekiyordu. İşte bu tarz şeyleri yapabilmemiz gerekiyor bizim” dedi.