Bir Beşiktaşlı olarak benim için gezilebilecek en görkemli mekân Beşiktaş JK Müzesi'dir. Beşiktaşlıların gurur duymak için kesinlikle görmesi gereken bir yer burası. Ülkemizde sporun öncü takımlarından biri olan Beşiktaş'ın spor tarihi ve kültürü adına da önemli bir misyonu üstlenerek oluşturduğu müzesi, 1. yılını geride bıraktı. 

Beşiktaş JK müzesiyle Beşiktaş'ın 115 yıllık spor tarihine tanıklık etme imkânımız oldu. Burası ziyaretçi deneyimini esas alan uygulamalarıyla konuklarını dijital dünyada keyifli bir yolculuğa çıkarmayı hedefleyen bir müze.

Beşiktaş JK Müzesi, iki katlı bir yerleşime sahip. Giriş kısmında ziyaretçileri Beşiktaş'ın 115 yıllık tarihini yansıtan her anı bu alanda yer alıyor. Özellikle futbolcuların 3 boyutlu kartonlardan yapılmış koreografi posterleri ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. 

KUPALAR, FORMALAR

Müzenin üst katında ise 1903'ten beri geçmişten günümüze kazanılan kupalar, Beşiktaş tarihi boyunca giyilmiş giyilmemiş efsanevi formalara rastlamak mümkün. Bu efsanevi forma ve kupaların sergisi ziyaretçilere açık konumda. Beşiktaş'ın efsane oyuncuları Ahmet Dursun'dan, İlhan Mansız, Pascal Nouma' ya kadar birçok yıldızın sırtında terleyen formalar, taraftarlar için gurur verici bir manzara.

Müzeyi detaylı incelemek için yol alırken, Beşiktaş JK Müze Müdürü Canan Cürgen bize eşlik ederken sorularımızı cevaplıyor. Müzede en çok neyin ilgi çektiğini sorduğumuzda: "Müzemizin taraftarca "mabed" olarak adlandırılan stadın içinde olması avantajımız. Dolayısıyla taraftar, sporsever müzeye bu mekânla ilgili bir bilinç, bir birikim, bir bellekle geliyor. En çok desibel odası, karaoke odası, top sende ve kartal uçuşu gibi dijital etkileşimli alanlar ilgi çekiyor." 

DİJİTAL ETKİLEŞİM

Ziyaretçileriyle etkileşim içerisinde olmayı ve müze içi alanlarda her yaş grubuna yönelik olarak tasarlanmış uygulamalarıyla ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatmayı hedefleyen Beşiktaş JK Müzesi, 50'den fazla dijital uygulamayla ziyaretçilere kulübün spor dallarıyla ilgili bilgiyi izleme ve etkileşimsel olarak deneyim olanağı da sunmakta.
Müzede gördüğüm kadarıyla yedek kulübesi, sanal oyun ortamları, stat mappingleri, desibel odası gibi etkinlik alanları ziyaretçiler tarafından daha çok ilgi görüyor. Gelen ziyaretçiler ilk olarak desibel odasını ziyaret ediyor. 

Bu odada kapalı bir alanda elinizi koyduğunuz bir dijital alet üzerinden tribün sesleri yükselerek karanlık oda git gide seviye atlayarak aydınlanıyor. Artan tribün sesleri odada yankılanırken kulakları sağır edecek seviyeye kadar yükseliyor. Bu durum tabii ki taraflara gurur verici dakikalar yaşatıyor.

ENGELLİ VE ÇOCUK DOSTU

Ayrıca artırılmış adrenalinle Vodafone Park'ta heyecanlı bir simülasyon Roller Coaster adrenalin deneyimi yaşayabilir bunun yanı sıra müzenin tamamında ziyaretçi olarak dokunarak keşfedebileceğiniz etkileşimli birçok alanı gezebilirsiniz.

Beşiktaş JK Müzesi genç ve ufak taraftarlara yönelik eğitimlerle onların spor mirası ve kültürünü keşfetmeleri ve öğrenmeleri de hedefleri arasında. Spor tarihi müzesi olma hedefiyle yola çıkan Beşiktaş JK Müzesi, interaktif alanları, engelli ve çocuk dostu yapısıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim vaat ediyor.

Beşiktaş JK Müzesi yüzde yüz engelsiz bir müze olarak tasarlandı. Fiziksel engelliler için katlar arası ulaşımdan, vitrin yüksekliklerine kadar tamamıyla erişilebilirlik standartlarında. Görme engelli ziyaretçiler için hissedilebilir zemin uygulamasıyla müze içerisinde tek başına ziyaret etme imkânı sunuyor.

Onat Ay (İAHA)