Mila'nın mutfağı: Sarımsaklı peynirli ekmek

Abone Ol

Donatlar, kekler, kurabiyelerden sonra sarımsaklı, ıspanaklı, peynirli bir ekmek tarifi paylaşmak istiyorum. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, birçok besin öğesini içeren ıspanak ve peynirin buluştuğu bu tarifi çok beğeneceksiniz.

 Börek gibi görünse de ekmek olarak adlandırılıyor. Hazırlaması çok kolay ve hızlı. Hem yetişkinlerin hem de çocukların beğeneceğinden eminim. Hamuru akşam hazırlayıp sabah bu güzel kokulu ve çok lezzetli ekmeği kahvaltı için pişirebilirsiniz.

MALZEMELER

Hamur için;

Süt 150 gr
Krema 100 gr
Sıvı yağ 100 gr
Beyaz un 450-500 gr
Tuz 10 gr
Toz şeker 20 gr
Yaş maya 12 gr

İç dolgusu;

Ispanak 200 gr
Mozzarella peyniri 150 gr
Sıvı yağ 30 gr
Tuz, karabiber
Sarımsak 2-3 adet diş

Üzerine sürmek için yumurta 1 adet

YAPILIŞI

Tarifimize hamur ile başlıyoruz. Bunun için tüm malzemeleri derin bir kaba koyarak iyice karıştırmanız gerekiyor.

Hamuru pürüzsüz olana kadar yoğurun ve 2 saat mayalanmaya bırakın.

Bu ekmeği kahvaltıda pişirmeyi planlıyorsanız, o zaman akşam hamuru yapabilirsiniz ve sabaha kadar buzdolabında beklesin.

Hamurumuz mayalanırken, dolgusunu hazırlayacağız. Bunun için ıspanağı dakikalarca haşlayın. Sonra bir süzgeçten içine atıp sıkın. Sarımsak, sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyin ve hepsini bir blender ile çırpın.

Kalıbı hafif tereyağı ile yağlayıp pişirme kağıdını koyalım.

Hamurumuz kabarınca yaklaşık 4-5 mm kalınlığında dikdörtgen şeklinde yuvarlamanız gerekiyor.

Üzerine ıspanaklı karışımı sürün ve peynir serpin. Daha sonra pizza kesici ile kare kare kesin.

Kareleri hamurla birlikte üst üste katlayın ve hazırlanan kek kalıbına akordiyon şeklinde yerleştirin.

Kalıba hamuru koyduktan sonra 45-50 dakika mayalanması için ılık bir yere bırakıyoruz.

Sıra geldi pişirmeye. Hamurun üzerine hafifçe çırpılmış bir yumurta sürüyoruz.

Kalıbı, önceden 180 derece ısıtılmış fırına koyuyoruz. 30-40 dakika pişiriyoruz. Üzeri kızarırken güzel bir aroma hissedeceksiniz.

Bu tür ekmekleri sıcakken yemek lezzetli oluyor. Soğuduğunda mikrodalgada ısıtabilir ve taze pişmiş gibi lezzetli yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun

MUTFAKTA TASARRUF

Gıda israfı en çok evlerde oluyor. En çok çöpe atılan gıdaların başında ekmek ve unlu mamuller, sebze ve meyveler geliyor. Evlere alınan her 4 ekmekten 1’i her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazanılması büyük önem arz ediyor.


- Alışverişe gitmeden önce sadece ihtiyacınız olanların bir listeye yazın. Bu liste sayesinde israf edeceğiniz bir alışveriş yapmamı olursunuz.
- İhtiyacınızdan fazla ekmek almayın. Aldığınız ekmek kalıyorsa yiyeceğiniz kadar dilimleyip poşetleyerek buzdolabı veya derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
- Bayat ekmeklerden bozulmadan önce ekmek tatlısı, çorbalar için çıtır ekmek veya ufak parçalara ayırarak galeta unu yapabilirsiniz.