Sevgili yolcu,

Bugünkü yolculuğunda olumlu düşünmenin yolları ne olabilir onu konuşalım.

Öncelikle şu bir gerçek ki, hayata her zaman pozitif olarak bakmak pek mümkün olmuyor. Çünkü hayatta canımızı sıkan, üzen gerçek acılarda var. Bunları kabullenebilmek önemli olan.

Tabi ki hayata pozitif bakış açısı ile bakabilmek içinde bulunulan negatif ruh halinden çıkabilmenin yolları mümkün.

Haydi gel seninle bunun tekniklerini bir konuşalım.

Biliyoruz ki hayat biz olsak da olmasak da devam ediyor. Güneş doğuyor batıyor. Günler haftaları, haftalar ayları, aylar yılları kovalıyor.  Herkes şu dünya üzerinde rollerini oynayıp gidiyor. Kayıplar yaşıyoruz, üzülüyoruz ve sonra hayat bir şekilde devam ediyor.

Olumsuz düşünceyi tetikleyen en önemli unsur nedir deseler “kaygı” derim. Mesela bir olay yaşandı, sonra üzerine düşünülüyor “keşke şöyle yapsaydım, keşke farkına varsaydım, keşke… keşke…” Hatta bazen bir durumla ilgili sonuca ulaşmadan dahi, o sonuç sanki olumsuz sonuçlanmış gibi negatif düşünceler ile ona yönelik çıkarımlarda bulunuluyor ve haliyle bir kaygı başlıyor.

Zaten gerekli, gerçek önlemleri alıyorsun. Kaygı ve getirdiği olumsuz düşünce bir de söze dökülürse “kendini gerçekleştiren kehanet” kaçınılmaz oluyor.

Olumsuz düşünerek o durum, olay üzerine yaşayabileceğin olumlu yanları da gözünden kaçırıyorsun.

Kendini gerçekleştiren kehanet karşısında “öğrenilmiş iyimserlik” diye bir şey var aslında. Olaylara bakış açısını öğrenilmiş iyimserlik ile değiştirebilirsin.  Nasıl mümkün bu?  Yaşadığın olumsuz bir durumu, hayatının geneline yaymayarak. Hayatta kötü yaşantılar olur, iyi yaşantılar olur. “Şu an zor bir süreçten geçiyorum, üstesinden geleceğim. Şikâyet edip kurban rolü oynamayacağım” şeklinde düşünce benimsenip, olayı yaşandığı anda bırakmalısın. Böylelikle hayatının genelinde daha huzurlu, daha mutlu, umutlu ve daha pozitif olursun.

Gerçeği olduğu gibi görüp, kabullenip, arabeske bağlamamalı. “Bu yaşadığım bana ne mesaj veriyor?” diye düşünerek sorun değil de çözüm odaklı olabilirsin. Kötü şeyleri içselleştirmeyip, kötümser olmayıp, genelleme yapılmamalı.

Hepimiz insanız. Bu disiplini hayatımıza uyarlamak öyle hemen kolaylıkla olmuyor tabi ki. Deneyimle, uygulama, ölçme ve geri bildirim ile olacak bir kazanım.  Sen de böyle bir disiplini oturtabilirsin hayatına.

Ne kadar çok şikâyet edersen o kadar çok içinde olursun olumsuz düşüncenin. Şikâyet ettikçe sanki çözüme ulaşmışsın gibi kendini kandırma yoluna gidersin. İçsel olarak da kendini rahatlattığını düşünürsün. Şikâyet etmek yerine çabaladığım çözüm yolunu değiştirebilirsin. Hem belki de yol yanlıştır değil mi?

Sevgili yolcu,

Sonuç olarak ne diyoruz “az şikâyet, çok şükür” sahip olduklarımıza, varlığımıza, sağlığımıza çok şükür.

Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Yazımı okuduktan sonra şükür sebeplerini düşünmeni ve bunları söze dökmeni istiyorum. Dilerim ki öğrenilmiş iyimserlik hayat disiplinin olsun.                                                                                    

Sağlıcakla, huzurla kal. Sevgilerimle.

 #demetlemotivasyon