Yukarıda başlığa aldığımız cümle, günümüzde sıkça kullanılıyor. Özellikle Türkiye’den narenciye ve meyve ithal eden Rusya, işine gelmediğinde bu ürünleri kapıdan ger çeviriyor. Bahanelerle oyalıyor. Bu nedenle biz de bugünkü yazımızın başlığını “Rusya yine bildiğiniz gibi” şeklinde attık.

Bugüne kadar Rusya, bütün adımlarını kendi çıkarları doğrultusunda ttıve atmaya da devam ediyor. Yaşananları ve gelişmeleri analiz ettiğimizde Rusya’nın güvenilen bir ülke olmadığını rahatlıkla görürüz.

Anımsayalım:

Geçen sezon da bir kızgınlık gösterisi nedeni ile Türkiye’ye Rus turist göndermemek için çeşitli bahaneler üretilmedi mi? Domates ve limon gibi ürünler kapıdan geri çevrilmedi mi?

Biz de o günlerde yazdığımız yazılarda “Rusya’ya hiçbir zaman güven olmaz. En beklemediğimiz anda sırtımızdan vurulabiliriz” diye yazmadık mı?

Şimdi ortada S-400’ler var. Birini aldık. İkincisi ise yolda. Amerika bu nedenle bize kızgın. S-400’ler sorunu giderek büyüyor. Yarın bu konuda karar değiştirirsek Rusya’nın tutumu ne olur?

Rusya, şeytanca ve ikili oynuyor.

Suriye’ye bakınız.

Burada atacağımız kendi çıkarımıza bir adımda bile karşımızda Rusya’yı buluyoruz. Rusya, bölgede kendi çıkarları neyi gerektiriyorsa oyunu da bunun üzerine kuruyor. Daha çok dikkatli olmalıyız. Oyuna gelmeyelim. Bu nedenle biz yine “Rusya’ya güven olmaz” diyoruz.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatında en büyük pazarı olan Rusya Türkiye’den ithal ettiği tarım ürünlerine yeni bir yasak getirdi.

İki ülke arasında 2015’te yaşanan uçak krizinden sonra domates, soğan, şeftali gibi ürünlerin Türkiye’den ithal edilmesini yasaklayan ve sonrasında bu yasakları çeşitli ürünler için sürdüren Rusya, bu kez de nar ve biber çeşitlerinin ithal edilmesini yasakladı.

Hâlbuki ithalat patlaması yaşamaya başlamıştık. Şimdi Rusya bu sektöre de balta vurmaya başladı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Nejdat Sin, “Rusya, 17 Kasım 2021 itibarıyla Türkiye’den nar ve bazı biber çeşitleri ithalatını resmi olarak yasakladı. Yasağın gerekçesi olarak, bu ürünlerde tespit edilen ilaç kalıntıları gösterildi” dedi.

Yasağın ne kadar süreceğini bilmediklerini söyleyen Sin, “Henüz üç günlük bir yasak söz konusu. Çok yeni olduğu için sürecin nasıl ilerleyeceğini de bilmiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu.

Söz konusu yasak getirilmeden önce çeşitli ihracatçılar tarafından Rusya’nın Türkiye’ye ‘gayri resmi yasak’ uyguladığı ve binlerce TIR’ın sınır kapısında bekletildiği ileri sürülmüş; tonlarca ürünün de çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilmişti.

Birçok ürün çürüyor, bozuluyor ya da Türkiye’ye getirilip piyasaya sürülüyor. Elin adamının “zehirli” dediği ürünler piyasaya veriliyor.

Bu konu hakkında bilgi veren AKİB Başkanı Nejdat Sin, söz konusu yasak getirilmeden önce Türkiye’den giden yaş sebze meyve TIR’larının sınır kapısında bekletildiğini doğruladı.

Sin, “Yasaktan önce bekliyordu TIR’lar, almamışlardı. Zaten ihraç ettiğimiz her ürün analiz ediliyor. Analiz şartı her üründe var. Sadece bazı analizler uzun sürüyor. Şimdi yolda olan TIR varsa iade edilecek” diye konuştu.

Şimdi ne olacak?

Rusya’dan geri dönen bu ürünler piyasaya sürülecek. Sonunda ne olacağını yazmamıza gerek yok.