Yiyeceğini bırakıp giden çoban, bir ay sonra mağaraya döndüğünde peynirin katılaşıp küflendiğini görür. Tadına bakan çoban, yediği peynirin şaşırtıcı derecede lezzetli olduğunu fark eder. Köyüne döndüğünde herkese anlatır. Bunun üzerine köydeki yerel üreticiler de peyniri olgunlaşmaya bırakır. O günden sonra rokfor köyde üretilmeye başlar.
Yapımı çok kolay tarif. Misafirleriniz beğenip sizi takdir edecek. Tatlı sulu armut ve tuzlu peynirin birleşimi gurmelerden bile iyi puan alacak. Şimdi hazırsanız bu lezzetli peynir ile armutlu ve cevizli bir galette yapmaya başlayalım.
MALZEMELER
Un 150 gr
Tereyağı 120 gr
Soğuk su 30 gr
Tuz
Armut 1-2 adet
Peynir 100 gr
Ceviz
Bal
YAPILIŞI:
Buğday unu ve bir tutam tuzu geniş bir kabın içine koyup karıştırın.
Küp şeklinde kesip buzlukta beklettiğiniz tereyağını, un karışımına ekleyin. Sonra hızlı bir şekilde ufalanana kadar öğütün. (Tereyağı erimeden bu işlem yapılmalı.)
Soğuk su ekleyip hamuru biraz yoğurun ve top haline getirin.
Top halindeki hamuru streç filme sarın ve 3 saat buzdolabında bekletin. En iyi sonucu almak için buzdolabında bir gün durmasını tavsiye ederim.
Her saat sonunda hamuru biraz açın ve zarf gibi katlayın (bunu iki kez yapın). Böylece hamur daha da gevrek ve yumuşak hale gelecektir.
Hamuru buzdolabına koyduktan sonra galetteyi pişirmeye başlayabilirsiniz.
Beklettiğiniz hamuru yağlı kağıdın üzerine açıp inceltin. Çıtır olması için bu işlemi de hızlı yapmak gerekiyor.
Armut ve peynirli galette dolgusunu hazırlamak için armutları ince dilimler halinde kesin ve üzerine limon suyu serpin.
Armut dilimlerini hamurun üzerine kenarlarından 3-4 cm üst üste gelecek şekilde yerleştirin, armutların üzerine ufalanmış peynir serpin.
Kenarını içe doğru kapatıp hafifçe bastırın. Kenar kısmının üzerine yumurta sarısını sürün.
Galetteyi önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 25-35 dakika altın rengi kahverengi olana kadar pişirin.
Armutlu ve rokforlu galetteniz hazır.
Servis yaparken üzerine bal döküp kekik yaprağı serpebilirsiniz. Ayrıca üzerine ufalanmış peynir ve ceviz de ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
MUTFAKTA TASARRUF
Mutfak giderleri hem evlerin hem de iş yerlerinin en masraflı kalemleri arasında yer alır. Basit yöntemleri alışkanlık haline getirerek bunun önüne geçilebilir. Masrafı aylık 8 bin lira olan bir mutfakta sadece artık gıdalar değerlendirilerek bu rakam 6 bin liraya kadar indirilebilir. Her gün yeni yemek isteği yüzünden tencerede kalan gıdalar, dolapta birer ikişer kalan sebzeler, paket diplerinde kalan yiyecekler genellikle israf edilir. Bunları değerlendirmek hem basit hem de önemlidir. Kalan sebzelerle türlü ya da çorba pişirebilir, tencere dibinde kalan yemekleri salata ya da ara sıcak olarak değerlendirilebilir. En çok israf edilen yiyecekler arasında ekmek bulunur. Öncelikle tüketilecek kadar etmek almak gerekir. Bayat ekmekler de köfte, kızartma gibi farklı yiyecek türlerinde değerlendirilebilir.