Coronavirüs vakalarında Riskli ülkeyiz ama, yine de umutsuz olmayalım. Türkiye'yi tercih eden ülke sayıları her geçen gün artıyor.

Soru şu:

Türkiye'de koronavirüs vakaları artıyor. Bu artış Türk turizmini etkiler mi? Ülkemize başta Avrupa olmak üzere Rusya ve Uzakdoğu ülkelerinden turist akışı yavaşlar mı?

Şunu belirtelim:

Avrupa, Türkiye'ye gözünü dikti. İngiltere ve Almanya kontrollü olarak Türkiye'ye turist gönderecek Bunun hazırlıkları da yapılıyor. Coronavirüs nedeni ile evlerine kapananlar yaz tatillerini yurt dışında yapmaya hazırlanıyor. Türkiye ve Yunanistan listenin başında.

Rusya ne yapacak?

Türkiye'de rekor kıran coronavirus vakaları nedeniyle Rusya hükümeti, yaz sezonu öncesinde alınacak önlemleri bugün masaya yatırıyor.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor), hükümete alınabilecek olası önlemler konusunda bugün brifing verecek.

Masada, Türkiye ile ilgili iki seçeneğin olduğu bildiriliyor: Uçuşların yasaklanması ya da Türkiye'ye tatil gidenlere dönüşte "zorunlu aşılama".

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, Türkiye'de koronavirüs vaka sayılarındaki hızlı artışa dikkat çekerek "Türkiye'de hasta sayısı birkaç haftada 3.5 – 4 kat arttı" demiş ve turistleri risk almamaya çağırmıştı.

Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin hafta başında, Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ve Federal Başhekim Anna Popova'ya Türkiye'den COVID – 19 varyantlarının "ithali"ne karşı Rusya'nın güvenliğini sağlamak için önlemler geliştirmeleri talimatı vermişti.

Turkrus.com'un Rus medyasından aktardığı habere göre; Rus hükümetinin bugünlerde alması beklenen kararı, piyasanın beklediğinden daha esnek olabilir.

Sektör temsilcileri, Bakanlar Kurulu'nun Rus turistlerin güvenliğini sağlamak için iki seçeneği değerlendirdiğini düşünüyor. Bunlardan ilk "hafif önlem" olarak Türkiye'ye tur satışlarının ve uçuşların hava yolculuğunun yasaklanmayacağı, ancak ülkeden dönen tüm Rus turistler için zorunlu iki haftalık karantina getirileceği yolunda.

İkinci seçenek ise İngiltere örneğindeki gibi, Türkiye'ye yapılan uçuşların ve tur satışlarının tamamen askıya alınması. Böylesi bir kararın Rus turist akışını sıfıra düşüreceği ve sektörde şirket iflaslarının önünü açacağı şeklinde.

Ancak bakanlar kurulu öncesi üçüncü bir seçenek ihtimali doğdu. Bu da Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen turistler için "aşı zorunluluğu" getirilmesi.

Bunun sadece Türkiye ile sınırlı olmayacağı, yurt dışına tatil gidiş için genel kural olarak "aşı sertifikası"nın zorunlu hale getirilebileceği vurgulanıyor.

Bu üçüncü seçeneğin Türkiye'ye turist akışını azaltacağı ancak ilk iki seçenekteki kadar "ağır darbe" vurmayacağı belirtiliyor.

Son bir not:

Robert Koch Enstitüsü, Türkiye'yi yeniden yüksek riskli ülkeler listesine eklediğini duyurdu.

Robert Koch Enstitüsü, 9 Nisan Cuma günü coronavirus riskli bölgeler listesini güncelledi. Buna göre Türkiye ve Hırvatistan "yüksek insidans alanları" kategorisine alındı.

İsrail'e yönelik seyahat uyarısı ise kaldırıldı.

Türkiye ve Hırvatistan'ın yanı sıra Ermenistan ve Ukrayna da "yüksek riskli (insidans) ülkeler" arasına eklendi.

Malta, Letonya ve Slovakya ise "yüksek riskli (insidanslı) bölgeler" listesinden çıkarspanya'ya yönelik de bir değişiklik kararı alındı. Mallorca ve İbiza gibi popüler tatil adalarının yer aldığı Balear Adaları; riskli bölge kategorisine alınmazken; Portekiz sınırında yer alan Extremadura Özerk Bölgesi "riskli bölgeler" listesine yeniden eklendi.ılarak; yeniden "normal riskli alanlar" kategorisine eklendi.