Ilgarini Mağarası

Cide’ye 36 km uzaklıkta, Sorkun Yaylasındadır. Yaylaya kadar araçla gidip, daha sonra yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüş ile bu mağaraya ulaşabilirsiniz. Yani yolculuk bayağı zahmetli. Tercih sizin. Mağaranın doğal kemerli girişi var. Sonra mağara içeride, iki kola ayrılıyor. Girişteki yıkıntıların Bizans döneminden kalma, köy yıkıntıları olduğu sanılıyor. Sağ taraftaki düz yolda, bir su sarnıcı var. Zamanla tahribata uğramış, odaların bulunduğu bu bölüme Avizeli salon deniyor. Sol taraftaki bölüm ise, giriş seviyesine göre, 250 metre aşağıya inen bir yol takip ediyor. Bu haliyle, dünyanın, en derin 4. mağarası olduğu söyleniyor. Virajlarla aşağıya inen yolun sonundaki düzlükte, bir adet kilise ve 7 tane mezar kalıntısı var. Fakat bu kalıntılar, gerek zamanla ve gerekse define avcıları tarafından tahrip edilmiş. Bu seviyeden sonra, daha aşağılara inebilmek için, teknik malzemeler gerekiyor. Ulaşılabilen yere kadar mağaranın uzunluğu: 858 metredir.

Valla Kanyonu

Cide – Pınarbaşı arasında, 12 km boyunca uzanıyor. Yan duvarlarındaki sarp ve yüksek kayalar, yer yer: 800-1200 metreye kadar ulaşabiliyor. Bu kanyon Küre dağları içinde ki en büyük kanyon. Kanyonun teçhizatsız geçilmesi mümkün değil. Ancak kanyonun yanına araçla ulaşabilir ve yukarıdan seyredebilirsiniz.

Armutçayırı Yaylası

Armutlu Çayırı Yaylası, Cide’de mutlaka görülmesi gereken doğal alanlar arasında yer alıyor. Özellikle ilkbahar çiçeklerin, yeşilin eşsiz manzarası ve sonbahar mevsiminde ise, ağaçlarının güz yapraklarının aldığı gökkuşağı benzeri renklerin dansına eşlik edersiniz… Yaşamınızda bu renkler armonisine tanıklık etmek için, mutlaka ama mutlaka Cide denizini, yaylalarını, ormanlık alanı ve meyve bahçelerini seçin… Kendinizi mitolojik bir düş içinde, sevdalı bir öykünün ya da şiirlere esin kaynağı olan, yalın ve imge yüklü destansı masalların içinde bulacaksınız…

Cide’de ne yenir ne içilir?

Cide’ye geldiğinizde; her bütçeye uygun konaklama yerleri, karavan ve kamp alanları ve de lokantalar bulunmaktadır. Bu mekanlarda ya da yaylalarda özellikle organik köy kahvaltısı yapmanızı öneririm. Cide’ye gelipte, tadına bakmanız gereken ve doyasıya yiyeceğiniz bölgeye özgün yemeklerin bazılarını, şu şekilde sıralamak mümkündür:

•    Kuyu kebabı

•    Karma

•    Köy böreği

•    Armut tatlısı

•    Kabak tatlısı

•    Ceviz helvası (cidella)

•    Kuyruklu dolma

•    Kestane hoşafı

•    Kır pidesi

•    Organik kahvaltı

•    Büryan kebabı gibi yöresel yiyeceklerin yanı sıra mevsimine göre;

•    Barbunya

•    Kalkan

•    İstavrit

•    Gümüş ve Palamut gibi balık çeşitlerinin tadına bakabilirsiniz.

Devamı yarın…