Bakan Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Macaristan'ın Ankara Büyükelçiliği Konutu'nda yapılacak yeni ofis binasının temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Cumhuriyetimizin ilk yıllarında inşa edilen Macaristan'ın Büyükelçilik konutu, yaklaşık 1 asırdır Macaristan'a ve ilişkilerimize hizmet ediyor. Temelini atacağımız yeni binalar da önümüzdeki asır boyunca ilişkilerimize güç katacaktır. Büyükelçiliğin tarihi konutu ile yeni hizmet binasının aynı bahçede yan yana olmasının simgesel anlamı var. Tarihi konut köklü ilişkilerimizin, modern kançılarya binası ise ilişkilerimizin geleceğinin sembolü olacak. Stratejik ortağımız Macaristan ile tarihi özel bağlarımız var. Son yıllarda Macaristan Başbakanı Viktor Orban yönetimi ve Cumhurbaşkanımızın liderliği sayesinde ilişkilerimiz ve Peter ile benim sarf ettiğimiz çabalar sayesinde çok önemli bir noktaya geldi. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti adıyla imzaladığımız ilk antlaşma Macaristan ile dostluk antlaşmasıdır. Dünyada Türkoloji bölümünün açıldığı ilk ülke Macaristan'dır. Türk milletinin Macaristan'a ve Macar halkına büyük bir ilgisi ve sevgisi var" ifadelerini kullandı.

'HEDEFİMİZ 6 MİLYAR DOLAR'

Bakan Çavuşoğlu, Peter Szijjarto ile ikili görüşme yapacaklarını hatırlatarak, "Bu görüşmelerde özellikle ekonomik ilişkilerimizi sadece iki ülke arasındaki ticaret değil, üçüncü ülkelerdeki iş birliğimizi nasıl geliştireceğimizi konuşacağız. Macaristan'da özellikle müteahhitlik projelerini Türk firmaları üstlenmeye başladı. Son yıllarda 700 milyon doların üzerinde bir değerde projeleri Türk firmaları gerçekleştirdi. Macaristan'a, Türk firmalarına duydukları güven ve verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. 2021'de ikili ticaret hacmimiz yüzde 11 oranında arttı. Böylece 3 milyar doları geçtik. Hedefimiz ise 6 milyar dolar. Bu doğrultuda birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

'TÜRKİYE'NİN EKONOMİK VE SİYASİ AĞIRLIĞI ARTMAKTADIR'

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise Ukrayna-Rusya savaşına dikkat çekerek, "Bu şartlar altında her şey değerlenmekte. İstikrar ve öngörü gerektiren her şey değerlenmekte. Macaristan ile Türkiye'nin iş birliği, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık böylesine istikrarlı ve ön görülebilir bir ilişkidir. Türkiye'nin iş birliğinin geliştirilmesi her zaman Macar Dışişleri Bakanlığının odağındadır. Sizleri temin ederim ki böyle de kalacaktır. Macaristan ve Türkiye ilişkilerinde karşılıklı saygı başarının temelini ifade eder. Önümüzdeki yıllarda da başarının garantisidir. Umarım, Türkiye'de Mevlüt Çavuşoğlu dostumun çabaları ile Ukrayna savaşının bir an evvel bitmesi yönünde sonuç alınır. Giderek artan göçün durdurulmasında Türk dostlarımıza güveniyoruz. Geçen sene ikili ticaret hacmimiz rekor kırarak gerçekleşti. Türkiye'nin Macaristan'daki enerji arzının katılımına saygı duyuyoruz. Çünkü Macaristan'a yönelen doğal gazın ana taşıyıcılarından birisi. Türkiye'nin ekonomik ve siyasi ağırlığı giderek artmaktadır. Bu ise ikili ilişkileri daha da değerlendirmektedir" dedi. 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN SEÇİM TEBRİĞİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bakanlıkta görüştü. Görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Seçim sonuçlarından dolayı sevgilim dostum Peter Szijjarto ile Başbakan'ı tebrik etmek isterim. Yeni dönemde de ilişkilerimizi güçleneceğine inancımız tamdır. Macaristan ile köklü ilişkilerimiz var ve buna uygun şekilde her alanda ilişkilerimizi güçleniyor. Önümüzdeki dönemde atabileceğimiz somut adımları değerlendirdik. Savunma sanayii ve ulaştırma, bugün bu konuları da ele aldık. Güvenlik ve kaçak göç ile mücadelede de birlikte çalışıyoruz. Macaristan'da bir FETÖ okulu var, bulunduğu her ülke için tehdittir. Terörle mücadele konusunda da iş birliğimizi destekleyeceğiz. Macaristan, Türkiye'nin AB sürecine en çok destek veren ülkelerden biri. Son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

'ÇATIŞMALAR SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLEDİ'

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşında diplomatik çabalara ilişkin, "Elbette sahadaki şartlar değişse de diplomasi için bir fırsatın olduğunu düşünüyoruz. Tek çözümün de diplomatik yol ile sağlanacağını düşünüyoruz. Başından beri Türkiye olarak bir an önce savaşın sona ermesi için çaba sarf ettik. Tarafları bir araya getirdik. Cumhurbaşkanı'mız 2 ülkenin liderleri ile sürekli görüşüyor. Bu sürece herkesin katkısı önemlidir. Biz de bu saldırıyı başından beri reddettik ama bir an önce de bu savaşın sonlandırılması lazım. İstanbul'daki toplantıdan sonra umutlarımız daha da artmıştı ama bazı şehirlerden gelen, kabul edemeyeceğimiz insanlık dışı görüntüler, çatışmalar süreci olumsuz etkiledi" diye konuştu.

'ARASAM 2 SAAT HİKAYE ANLATACAK'

Bakan Çavuşoğlu, ramazanda ırkçı ve İslam karşıtı saldırılar arttığını belirterek, şöyle konuştu:

"İsveç'te bir siyasetçi, polis kontrolünde Kur'an-ı Kerim yaktı. New York'ta bir vatandaşımız ırkçı saldırıya uğradı. Kanada'da cemaate ateş açıldı, bir caminin duvarına Müslüman karşıtı yazılar yazıldı. Mescid-i Aksa'da ölen Filistinli sayısı 18 oldu. Ramazan ayında bu artışın tesadüf olmadığını düşünüyoruz. İslam düşmanlığının insanlık suçu olduğuna inanıyoruz. Her türlü ırkçılığa karşı mücadeleyi birlikte yapmamız gerekiyor. İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in polis gözetiminde yakılması ne demek? İsveç, bunu düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü olarak değerlendiriyor. İnsanların kutsalına saldırmanın ifade özgürlüğü ile ilgili bir bağı var mı? Bu artan Neo-Nazi akımının bir göstergesi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'yi arasam, bana 2 saat hikaye anlatacak. Gıyabında söylüyorum ama kusura bakmasın. Ne diyecek? 'İfade özgürlüğü', 'Bizim ülkemizde özgürlük var'. PKK'ya sahip çıkarken de böyle söylüyor. DEAŞ'a da ülkenizde bu şekilde fırsat veriyor musunuz? O da terör örgütü diğeri de terör örgütü. Sadece kınama ya da açıklama yapmayıp, her türlü ırkçılığa karşı iş birliği yapmalıyız."

'BATILI ÜLKELER DAHİL HERKES KARŞI ÇIKTI'

Bakan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin çabalarının devam ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmeleri olacağını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Müzakere heyetleri ile de sürekli temaslarımız var. Müzakere ettikleri belgelerde hangi konularda mutabakat sağladılar, hangi konularda görüş ayrılıkları devam ediyor, bu detaylar üzerinde de çalışıyoruz. Ayrıca garantörlük konusunda da Ukrayna, NATO'nun 5'inci maddesi gibi bir garantörlük istedi. Görüyoruz ki başta Batılı müttefikler olmak üzere herkes buna karşı. Ama buna alternatif çözümler üretmek lazım. Ukrayna ile bunu konuşuyoruz bir taraftan diğer taraftan da ismi garantörlükte geçen ülkeler ile sürekli görüşüyoruz ki NATO'nun 5'inci maddesindeki gibi bir garantörlük olmayacaksa hangi seçenekler olabilir, bu detaylarla ilgileniyoruz. Diğer taraftan da ateşkes ihtimaline karşı da hazırlıklı olmamız lazım. Örneğin; bir yol haritası, Rus askerlerinin geri çekilmesi, yaptırımlar konusunda atılacak adımlar. Ateşkes ve belli konularda hızlı adım atmamız gerektiğini düşünüyorum."