Kadınlara özel tramvay ve otobüs tartışmaları devam ederken, Kütahya Belediyesi'nin 2 yıl önce başlattığı uygulamayla kadın sürücülü pembe taksi de hizmete girdi. Pembe taksinin şoförü Aysun İmrak, "Daha güvenli buldukları için genelde kadınlar tercih ediyor ama gündüz çoğu müşterimiz erkeklerden oluşuyor" diyor.

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu Kütahya'nın tek pembe taksi şoförü olan Aysun İmrak. 44 yaşından sonra taksiciliğe merak salan İmrak, pembe taksinin hem işletmecisi hem de şoförü olarak iki yıldır Kütahya sokaklarında direksiyon sallıyor. Erkek egemen toplumumuzda kadın bir taksi şoförü gören vatandaşların önce şaşırdıklarını, sonrasında da mutlu olduklarını belirten İmrak, "Kütahyalılar beni seviyor" diyor. Pembe direksiyonu, baş harfi olan 'A'yı işlediği vitesi, pembe araç telefonu ve tertemiz aracı ile rakip şoförlere fark atan İmrak ile ev kadını olmaktan taksi şoförlüğüne uzanan hikayesini konuştuk. Türkiye'nin pembe taksi ile tanıştığı 2016 yılından bu yana cinsiyet ayrımcılığı noktasında pek çok tartışmayı da beraberinde getiren pembe taksi ile ilgili bilinmeyenleri konuştuğumuz röportajımız sizlerle.

- Öncelikle sözlerime bravo demekle başlamak istiyorum. Gerçekten büyük cesaret. Hiç korkmadınız mı?

"Hayır. Ev kadını iken kendimi sokaklarda direksiyon sallarken buldum. Korkmuyorum ve işimi severek yapıyorum."

- Taksiciliğe başlama hikayenizi merak ediyorum. 

Tabi, onu da anlatayım. Ben 1998 yılında ehliyetimi almıştım ancak 2016 yılına kadar hiç kullanmamıştım. Ev kadını olarak hayatımı sürdürüyordum. İki kızım var. Eşimin emekli olduğu sene, ben de hayatıma bir değişiklik katmak istedim. Aklımda hep Kütahya'nın ilk kadın belediye otobüsü şoförü olmak vardı ancak ondan vazgeçtim. O dönemlerde de Kütahya Belediyesi pembe taksi için ihale açmıştı ve biz kazandık. O günden beri de yollardayım."

- Taksici olmanın zorlukları neler?

"Kadın taksici olmanın dışında, ülkemizde kadın olmak zaten yeterince zor bir durum. Aynı anda birden fazla işi bir arada yapmak durumunda kalıyorsunuz. E bir de ev işleri var. Bu noktada da eşimin bana çok katkısı oluyor."

- Pembe taksiye erkek yolcu da alıyor musunuz?

"Tabi. Gündüzleri erkek yolcularım da oluyor. Onun dışında yüzde 90 kadın yolcularım oluyor. Onlarla da keyifli bir sohbet geçirerek yolculuğumuzu tamamlıyoruz."

YOLCULARIM DA ŞOFÖR OLMAK İSTİYOR

- Ben de taksici olmak istiyorum diyen kadın yolcularınız var mı?

"Olmaz mı? Bazı yolcularım ben de taksi kullanmak istiyorum fakat cesaret edemiyorum diyerek bana gelip akıl danışıyor. Ben de biraz cesaretli olmalarını ve inandıkları şeylerin peşinden gitmelerini söylüyorum. Çünkü, başarı bu şekilde geliyor."

KADINLAR GÜVENİLİR BULUYOR

- Türkiye'de ilk kez 2016 yılında adını duyduğumuz pembe taksi, cinsiyet ayrımcılığına neden olduğu gerekçesiyle bugüne dek çok fazla eleştirilere maruz kaldı. Siz bu konuya dair, neler söylemek istersiniz?

"Evet, bu konuya dair tartışmalar hâlâ devam ediyor ancak ben bugüne dek olumsuz bir eleştiri almadım. Aksine kadınlar özellikle beni arayıp daha güvenli olduğu için sizi tercih ettik diyorlar. Kadınlar bana, 'Siz ailemizden birisiniz, burada kendimizi evimizde hissediyoruz' dedikleri zaman çok mutlu oluyorum. Kadınların temiz ve güvenli bir şekilde, rahat yolculuk edebilecekleri pembe taksinin ayrımcılık yarattığını düşünmüyorum. Kişiler, diledikleri taksiye binmekte özgürler."

- Peki, erkek yolcular? Onlar sizi gördüklerinde nasıl tepki veriyor?

"Onlar da çok şaşırıyorlar. Çoğu erkek yolcum da renginin neden pembe olduğunu soruyor. Ben de klasik sarı taksilerden farkı olsun istedim. Pembe, aynı zamanda kadınların da çok sevdiği bir renk şeklinde cevap veriyorum."

- Bizimle paylaşmak istediğiniz ilginç bir anınız var mı?

"Bir gün belediye otobüsünde çantasını unutan bir müşterim için otobüsün peşinde gezerek çantasını bulmasına yardımcı olmuştum. Güzel bir anıydı benim için."

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddete dair, neler söylemek istersiniz?

"Kadına yönelik şiddette, cezaların kesinlikle en ağır şekilde ve caydırıcı olması gerekiyor. Şiddetin temelinde eğitimsizlik var bu yüzden şiddetin tek çözüm yolunun da eğitimden geçtiğine inanıyorum."