Artık yola çıkarken daha dikkatli olmalıyız. Toplum olarak değiştik. En küçük bir olay büyüyebiliyor, hatta ölümle sonuçlanıyor. Yürürken de, araç içindeyken de güvende olmadığımız günler içerisindeyiz.

Yol verme, yan bakma nedeni ile tartışmaların çoğaldığı, cinayetlerin işlendiği bir dönem yaşıyoruz. Toplum olarak nereye gidiyoruz? bu tartışılmalıdır.

Geçenlerde bir arkadaşım anlattı:

“Aracımızla yoldayız. Bizi rahatsız eden bir araç önümüzü kesti. Yola çıktığımızdan bu yana hatalı sürüş yapıyorlardı. Karı-koca arabadaydık ve bizimle tartışmaya başladılar. Biz, haklı olduğumuz halde karı-koca ayrı ayrı özür diledik. Takışmadık. Takışmış olsak olay büyüyecekti. Toplum bu hale geldi. Bir kıvılcım yetiyor.”

Ben de trafikte tartışmaların karşısında olanlardandım.

Yakınlarımı da hep uyarıyorum:

“Haklı bile olsanız trafikte hiç kimse ile takışmayın. El-kol hareketi hiç yapmayın. “

Geçmişte yol verme konusunda çıkan tartışmada araçlarından çıkan gençler kendilerine yol vermeyen iki kişiyi araçlarından çıkarıp dövmüş ve denize atarak ölümlerine neden olmuşlardı.

Bir yol verme tartışmasında böyle olaylar yaşanabiliyor.

Birçok yerde hatalı sollama nedeni ile can kayıplarına neden olan kazalarla da karşılaşabiliyoruz.

Hastanelerin acil servislerinde doktorlara, hemşirelere saldırılar da yoğunlaştı.

İster istemez soruyoruz:

Toplum olarak nereye gidiyoruz? Biz, nasıldık şimdi nasıl bir toplum olduk? Bu işin sonu nereye varır?

Bakın şimdi konumuzla ilgili Konya’da meydan gelen bir olaydan kısa bir alıntıyı sizlerle paylaşıyoruz:

Konya'da bir kişi, apartmanın önüne park ettiği otomobilinin çizilmesi üzerine “Arabam çizildi, niye bakmadın” diye tartıştığı apartman görevlisini bıçaklayarak öldürdü.

Konya'da Karatay ilçesi Erenler Mahallesi Sebil Sokak üzerinde bulunan bir sitenin bahçesinde site sakinlerinden 32 yaşındaki Ahmet Ü., otomobilindeki çiziği görmesi üzerine apartman görevlisi olan 24 yaşındaki Adem Topbaş’ı çağırdı.

Ahmet Ü’nün aracın nasıl çizildiğini ve park halindeki aracını neden kontrol etmediğini sorması üzerine ikili arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmanın kısa sürede bıçaklı kavgaya dönüşmesi sonucu Ahmet Ü, Adem Topbaş’ı bıçakladı.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre ihbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı Adem Topbaş, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla Konya Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Topbaş burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Olay yerinde yakalanarak gözaltına alınan katil zanlısı Ahmet Ü. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Site sakinlerinden Bekir Candan, “Arabanın çizik olduğunu söylemiş, sonra kameraya bakalım denildiğini duydum. Sonra bir bıçaklama olmuş bıçak vurmuş. Buradan damla damla kan izleri var, burada bakkala doğru gitmişler. Bakkalın orada da yatmış yere” dedi.

Bir aracın çizilmesi bile neredeyse cinayetle sonuçlanabilirdi. Böyle bir şey olabilir mi?

Bu tür olaylara hemen her gün çeşitli yerlerde rastlanabiliyor. Birçoklarını duymuyoruz bile.

Konu hiç kuşkusuz sadece trafikle sınırlı değil.

Siyasi konulardaki tartışmalara da dikkat etmemiz gerekiyor. Spor konularında da tartışmalar kavga hatta cinayetle sonuçlanabiliyor.

Son günlerde ekonomide yaşanan sıkıntılar, iki yıldan buyana pandemi nedeni ile ortaya çıkan bunalım toplumu iyice gerdi. Hemen herkes sataşacak bir yer arıyor.

Toplum olarak giderek yozlaşıyoruz.