Sevgili yolcu;

Bazen yorgun ve her şeyden bıkmış hissedersin. Yaşamına ve etrafındaki insanlara dair hayal kırıklıkların birikip taşmıştır artık. Böyle zamanlarda en kolay yol pes etmek olur ve dersin ki ‘Ben başaramıyorum. Benden bu kadar!’ Tam olarak bu hisleri barındırdığın zamanlarında ruhsal yorgunluk yaşıyor olabilirsin. Bu yolculuğumuzda ruhsal yorgunluğun ile nasıl baş edebilirsin onu konuşalım seninle.

Ruhsal yorgunluk yaşadığında kişi, kendisini çok fazla suçlayabilir. ‘Ben başaramadım. Ben yapamadım. Birçok fırsat geçti elime ve yine olmadı.’  Şöyle düşünelim. Başarma ihtimali kadar, başarılı olamama ihtimali de vardır yaşamda aslında. Yani başarısızlık hakkımız da var. Süper olacağına dair sana kimse söz vermedi. Sadece modern yaşam dayatıyor ‘Başarılı olacaksın!’ diye, sanki her daim başarılı olmak zorundaymışız gibi. Bazen başarılı olursun bazen başarısız olursun. Her alanda başarılı olmayı da bekleyemeyiz ki, nihayetinde belli bir kapasitemiz, sahip olduğumuz bir potansiyel var değil mi? Zihnimizin, duygularımızın, yeteneklerimizin kapasitesine göre bazı şeyleri yapabiliriz bazı şeyleri yapamayabiliriz. Kendine başarısız olma hakkını ver olur mu?

Bazen sadece ve sadece yorulmuşsundur. Modern yaşam o denli baskı kuruyor ki üzerimizde; insan bazen yorulmayı dahi kendine yakıştıramıyor hale geliyor ya da yorulmayı bile bir başarısızlık olarak yorumluyor kendince. Ruhsal bakıma girmiyoruz. Kendimize iyi bakmıyoruz. Zorluyoruz. Sonraki seneye daha verimli ürün verebilmek için, toprak dahi kendini nadasa bırakıp, dinleniyor değil mi? Biz neden kendimize bu iyiliği yapmayalım ki ya da kendimi nadasa bırakabilmek için nasıl bir zihinsel, duygusal süreç oluşturabilirim, nasıl sağlayabilirim? Durup bir bunu düşünelim istiyorum. Biraz dinlenmeye ihtiyacın vardır. Sonra yaşam kaldığın yerden ve dinç bir zihin ve beden ile devam edecektir.

Enerjisiz hissettiğin zamanlarda, zihnin sana bir mesaj gönderiyor. ‘Zor zamanlar yaşıyorsun. Kendine iyi davran. Kendini duy. Dikkat et.’ diyor.  Zihninden gelen bu iç sese kulak ver olur mu? Bedeninin sana sunduğu işaretleri görmezden gelmeni istemiyorum. Kendine acımasız davranmak yerine; kendini ödüllendirip, takdir etmek ve kendine şefkat göstermeyi en çok da sen hak ediyorsun sevgili yolcu.

Ruhsal yorgunluğu bir probleme dönüştürmektense; fırsata çevirmek senin elinde. Sana inanıyorum. Nasıl bir eylem planına dönüştüreceğine dair fikir almak istersen; ihtiyacın olduğunda ben burada olacağım.