Sevgili yolcu,

Her gün, güne enerjik bir şekilde başlamak mümkün mü?

Bazen modumuz düşük olabiliyor. Gün içerisinde yapmamız gerekenleri düşündükçe daha da dağılabiliyoruz. Belki de bazen kendimize ‘’ Bırak dağınık kalsın.’’ demek gerekiyordur. Dağıldıktan sonra toplanmak ve devam etmenin daha motive edici olduğunu düşünüyorum.

Kendimize çok yükleniyor, her şeye yetişmeye çalışıyor, fazla sorumluluk alıyor olabiliriz. Fazla düşünce zihni, zihnimiz de bedeni yorabiliyor. Böyle durumlarda küçük molalar verebiliriz. Bir şey yapmak zorundayım düşüncesi ve bu zorunluluk hissi enerjimizi düşürebiliyor. Mesela ben kendimi tanıyor muyum? Neden demoralize olurum? Motivasyonum düştüğünde, nasıl toparlarım? Beni ne mutlu veya mutsuz eder?

Mutlu olduğumda, mutluluk duygusu nasıl bana ait bir duygu oluyorsa; mutsuz olduğumda da bu duygu bana ait bir duygu oluyor. Mutsuzluk duygumdan kaçarak değil de, onunla, kendimle yüzleşerek ancak kendimi iyileştirebilirim. Nasıl düştüysem, tekrardan ayağa kalkabilirim. Bu yaşadığımdan ne öğrendiğimi düşünebilirim. Bu duygu ve bu yaşadığım bana ne öğretti?

Sakin bir ortamda, kendini ne şekilde iyi hissediyorsan; müzik dinlemek , mum yakmak olabilir… Otur, derin bir nefes alıp ver ve gözlerini kapatıp seni mutsuz eden, motivasyonunu düşüren ne oluyor gün içerisinde bunu düşün. Seni engelleyen tam olarak nedir? Bunları yazmanı istiyorum. Yazdıktan sonra tekrar derin bir nefes alıp ve gözlerini kapatıp, seni ne motive ediyor, neyi yapmaktan keyif alıyorsun hangi durumda iyi hissediyorsun bunları da yazmanı istiyorum. Yazmak istediğin kadar yazabilirsin. Sonrasında tekrar derin bir nefes alıp vermeni, gözlerini kapatmanı ve yapmak isteyip de yapamadığın durumu ‘’ Yapabilseydin ne farklı olurdu?’’ Bunu hayal etmeni istiyorum. Böylelikle enerjin düştüğü zamanlarda negatif duygunun yerine, iyi hissettiğin durumları koyabilirsin.

Düzenli uyku, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Uyku düzenini bir gözden geçirebilirsin. Güne erken başlamak, günü verimli bir şekilde değerlendirmeyi sağlıyor. Düzenli, sağlıklı beslenebilmek de yaşam kalitesi için çok önemli. Paketli hazır gıda, rafine şeker tüketimi çok fazlaysa eğer; bu yorgunluk hali yaşatıyor. Duygularda, enerjide dengesizliğe neden oluyor. Kendi bedenimizi iyi tanıyarak, ihtiyaçlarımıza göre yaşamalıyız. Mesela zamansız açlık hissim olduğunda hemen bir bardak su içiyorum. Çünkü biliyorum ki o his açlık değil, su ihtiyacının verdiği bir his. Eğer o an su içmek yerine, tatlı bir şeyler tüketirsem, o zamansız açlık hissimin yerine tatlıyı koyarak bu zamanla alışkanlığa dönüşecektir. Duygusal anlamda gelgitler yaşamama neden olabilir. Anlık çok mutlu olup, çok mutsuz olabilirim. Su demişken… Yeterli su tüketiyor muyum? Su içmeyi unutuyorum diyorsan, telefonuna alarm kurabilirsin. Su iç alarmı! Faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Öğün atlıyorsan yemek için, yine öğün hatırlatmak amacıyla alarm kurabilirsin.

Egzersizin önemi de yadsınamaz. Fiziksel olarak iyi hissettikten sonra gerisi inanın geliyor.

Her güne enerji dolu başlayamasak da, misal kendimizden beş birim bir şeyler yapmayı bekliyoruz; fakat iki birim yapmaya enerjimiz var. Olsun. Kendimizi hafife almayıp, yapabildiğimiz iki birim için ‘’Yine de bir şeyler yaptım.’’ düşüncesi motive edecektir. Mükemmeli yapmak değil de, önemli olan yapmak, yapmış olmaktır. Stres motivasyonu düşürüyor. Yapmamız gerekeni vaktinde, hatta vaktinden evveline alıp yapmak motive edecektir.

Enerjimizin düşebileceğini, olumlu olumsuz hangi duygudaysak, ne yaşıyorsak ondan kaçmak yerine onunla yüzleşebilmeyi, dağılabileceğimizi ve bu durumda nasıl toparlayabileceğimizi konuştuk. Her yazımda olduğu gibi bugün de yazı yazarak, kendimizle konuşabildiğimizi, rahatladığımızı, kendimizle yüzleşebildiğimizi söylemek istiyorum. İyi hissetmediğim bir anda, rastgele bir sayfa açıp okuyorum not defterimden. Bazen çok komik, keyifli notlar almış oluyorum. Dönüp onları okuduğumda neşeleniyorum. O ana gidiyorum. Başardıklarımı okuyorum. O yüzden sevgili yolcu, yaz ve yazdığını sesli oku. Söz uçar, yazı kalır değil mi?

Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Faydalanmasını istediğin kişilerle yazımı paylaşarak; insanların hayatına dokunabilirsin. Sen de yazmayı alışkanlık haline getirdiysen; hangi durumda neler yazdığını veya önerilerini yorumlar kısmında paylaşabilirsin.                                                                                                                                           

Sağlıcakla, huzurla, anda kal.

Sevgilerimle.

#demetlemotivasyon