Yeni bir yıla ‘merhaba’ demeye sayılı günler kaldı. Yılbaşı akşamı lezzetli bir tatlı olmadan düşünülemez. Ancak tatil öncesi koşuşturmada genellikle buna zaman kalmaz. Bu yazımda kuru meyvelerle yapımı çok kolay ve kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir kek tarifi paylaşacağım. Geleneksel bayram baharatlarıyla tatlandırılmış zencefil, kakule ilavesiyle pişirilen bu kek hoş kokulu ve çok lezzetli. Kendiniz ve sevdikleriniz için mutlaka denemelisiniz!
MALZEMELER
Kuru meyve 500 gr
Hamur için;
Tereyağı 230 gr (oda sıcaklığında)
Beyaz şeker 100 gr
Esmer şeker 100 gr
Yumurta (3 adet büyük ya da 4 adet küçük boy)
Un 250 gr
Badem unu (veya fındık) 50 gr
Kabartma tozu 10 gr
Vanilya 1 paket
Baharat (tarçın, kakule, zencefil)
Portakal kabuğu ve suyu (2 adet)
YAPILIŞI
Kullanacağımız tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Keki yapmaya başlamadan önce kuru meyveleri yıkamamız gerekiyor. İstediğiniz kuru meyveyi seçebilirsiniz. Kuru üzüm, kuru vişne veya kuru yaban mersini olabilir. Birkaç dakika sıcak suda bekletin. Sonra suyu boşaltın.
Portakalın kabuğunu sonra kullanmak için ayıralım. Yıkadığımız kuru meyvelerin bulunduğu kabı portakal suyuyla dolduralım. Portakalın kokusunu alması için bu karışımı bir saat bekletelim.
Tereyağını kabarıp beyazlaşıncaya kadar mikser ile çırpalım. Sonra şekeri ekleyelim ve tekrar iyice çırpalım.
Tereyağı şeker karışımına her seferinde bir yumurta ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Yağ ile yumurtanın iyice karışması gerekiyor.
Tüm yumurtaları yavaşça ekledikten sonra mikseri kenara bırakıp kaşık ile hepsini tekrar karıştıralım.
Ayrı bir kapta un, badem unu, kabartma tozu, vanilya, tarçın ve kakuleyi karıştıralım. Kuru malzemeler de iyice karışmalıdır.
Daha sonra bunlara yağ-yumurta karışımını ekleyelim. Tekrar hepsini bir kaşıkla iyice karıştıralım.
Hamur yoğun olacak, bu normaldir. Sonunda portakal kabuğu rendesi ve yıkanmış kuru meyveleri ekleyelim. Hepsini iyice karıştıralım.
Kalıbımızın içini tereyağı ile yağlayıp biraz un serpelim. Sonra hamurumuzu kalıbımıza koyup iyice yayalım.
Hamurun üzerini düzleştirip önceden ısıtılmış fırına (180 derece) koyalım. 30 dakika sonra sıcaklığı 160 dereceye düşürelim ve bir 30 dakika daha pişirelim.
Hamurun hazır olup olmadığını tahta çubuk ile kontrol edelim. Çubuk kuru çıkmalıdır. Pişme işlemi sonrası keki 5-10 dakika kalıbında bekletelim.
Kalıbı bir tabağın üzerinde ters çevirerek keki çıkaralım. Ben sadece pudra şekeri ile süsledim. Çikolata sevenler üzerine çikolata sosu dökebilir.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Mutfak giderleri, alışveriş, kira, faturalar, ihtiyaçlar derken bir yılın daha sonuna yaklaştık. Yeni yıla güzel başlangıç yapmaya hazır mısınız? Bunu gerçekleştirmenin yolu, hesaplı hareket ederek ev ekonomisi yapmaktan geçiyor. Yeni yılda evinizde yapacağınız küçük değişiklikler hem finansal sağlığınızı iyileştirir hem de ev ekonominize katkı sağlar. Sadece az para harcayarak değil, tasarruf ederek, birikim yaparak ve tüketim alışkanlıklarınızı değiştirerek bütçenizi doğru kullanabilirsiniz.
Gelir-giderleri belirlemek, harcamaları yönetmek, ev ekonomisi yapmak için izlenecek yollar şunlar: Gelirinizi belirleyin. Tüm yılın harcamalarını gözden geçirin. İhtiyaç ve istekleri birbirinden ayırın. Yeni yıl için bütçe planı yapın. Planlı alışveriş yapın. Kaynakları tasarruflu kullanın. Birikim yapın.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...
Mutlu yıllar…