Bu yazımda Ukraynalı pastacı Victoria Melnik’in kitabından bir kurabiye tarifini sizlerle paylaşacağım. Özellikle yerfıstığı lezzetine doyamayanlar için… Yerfıstığı ABD’de çok yaygın kullanılıyor tariflerde. İlginç de bir tarihi var Amerika’da… 1900’lü yılların başları yokluk ve yoksulluğun yaygınlaşmaya başladığı Büyük Buhran öncesi döneme denk gelir ABD’de…
George Washington Carver, yeni tarım tekniklerinin bulunmasına ve uygulanmasına öncülük eden bir bilim insanıdır. Çiftçilerin daha fazla verim alabilmeleri için 1900’lü yılların başında yerfıstığı üretimini teşvik eder. Carver, yerfıstığından yapılabilecek 300 ürünün de mucidi sayılır. Bunlardan biri de yerfıstıklı kurabiyedir.
Genelde beğendiğim tariflerde daha iyi sonuçlar almak değişiklikler yaparım. Ukraynalı pastacı Victoria Melnik’in tarifini aynı şekilde uyguladım ve mükemmel bir sonuç ortaya çıktı. Baştan uyarıyorum; bu kurabiyeyi yapmayı denerseniz yemek için sadece bir porsiyon alınız, yoksa duramaz ve hepsini bitirebilirsiniz.
MALZEMELER
Tereyağı - 165 gr
Yumurta - 1 tane
Şeker - 140 gr
Yerfıstığı -180 gr
Un - 300 gr
Kabartma tozu - 1 çay kaşık (2-3 gr)
Karbonat 1/2 çay kaşığı
Tuz - 1/2 çay kaşığı
YAPILIŞI
Kurabiyeyi yapmaya yerfıstıklarını 160 derece sıcaklıktaki fırına koyarak başlayın. Fıstıklar, fırında 10-15 dakika kalsın.
Renkleri altın sarısı gibi olunca fıstıkları çıkarın ve soğuması için bir kenara bırakın.
Yerfıstıkları soğuduktan sonra iç kabuklarını soyun.
Kabuklarından ayrılmış yerfıstıklarını rondo ile doğrayın. Ama dikkat… Bu işlemi yaparken un gibi olmamalı, kırıntı gibi kalmalı.
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri mikserde 2-3 dakika çırpın. Yumurtayı ekleyip tekrar çırpın.
Bir kaba un, kabartma tozu, tuz ve karbonatı koyun. İyi karışmaları için hepsini birlikte elekten geçirin.
Bunları ve fıstık kırıntılarını tereyağı-yumurta karışımına ekleyin.
Hepsini miksere koyun. Yavaşça ve kısa bir süre karıştırın. Hamuru yoğurmadan bir top haline getirin.
Bu hamurdan küçük toplar yapın. Ceviz büyüklüğü kadar (yaklaşık 25-30 gram) olabilir.
Yaptığınız hamur toplarının üzerine bir çatalla bastırın.
Çatalla çapraz bastırılarak çarpı işareti oluşturulan kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin.
Tepsiyi, 180-200 derece sıcaklıkta ısıtılan fırına koyun, 10-15 dakika pişirin.
Kurabiyeler altın sarısı rengine dönerken lezzetli bir koku da yayılacak.
Fırında daha uzun süre kalmamasına dikkat edin çünkü kurabiyeler yanabilir.
Fırından çıkardığınızda hâlâ yumuşak olan kurabiyeler soğudukça sertleşecek ve çıtır çıtır olacak.
Ben tarifteki gibi yerfıstığıyla yaptım, sizler fındık, badem ya da Antepfıstığı ile de deneyebilirsiniz.
Not: Tuzu bazen başta şekerle karıştıranlar oluyor ancak una tuz eklemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü yerken küçük tuz taneleriyle karşılaşmak çok lezzetli geliyor.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Evde tasarrufun kalbinin mutfağımızın olduğunu söyleyebiliriz. Mutfakta yapacağımız kolay ve basit yollarla tasarruf edebiliriz.
Porsiyon ölçüleri: Yiyeceklerin yüzde 40'ına yakını yenmeden çöpe gidiyor. Bunu önlemek için hepimizin yapacağı bir şeyler var. Örneğin tüm öğünlerde porsiyon ölçülerini yeniden belirleyebilir, her zamankinden biraz küçültebiliriz.
Dondurucu envanteri: Mutfak ürünleri arasında kullanımı her geçen gün artan derin dondurucular için bir envanter tutmak çok faydalı olacaktır. Hem derin dondurucuda hangi yiyeceklerin olduğunu görmek açısından hem de yemek planlarken bu liste yardımcı olacaktır.
Atıştırmalıklar: Alınan atıştırmalık yiyecekler göz önüne konulduğu takdirde aynı gün bitebilir. En iyi yol atıştırmalık yiyecekleri saklamak ve azar azar çıkarmaktır.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...