Bu harika vişneli turta tarifimiz Fransa'dan geliyor. İlk ısırıktan itibaren sizi etkisine alacak. Çıtır çıtır tabanı ve bol vişne dolgusunu mükemmel bir şekilde buluşturan turta, çok lezzetli ve hoş kokulu. Böyle bir turtayı vişne ile hazırlamak çok zor değil.
Turtayı taze vişne ile yapmak en iyisidir, ancak dondurulmuş çekirdeksiz vişne de kullanabilirsiniz. Başka meyvelerle de yapılabilirsiniz, fakat bu tür hamurlar için vişne en idealidir. Tatlı hamur ve ekşi dolgusuyla bu turtayı çok beğeneceksiniz.
MALZEMELER
Turta kalıbı (28 cm)
Un 250 gr
Fındık veya badem unu 50 gr
Tereyağı 150 gr
Yumurta 1 büyük boy veya 2 küçük
Toz şeker 1 yemek kaşığı
Tuz bir tutam
Dolgusu için;
Vişne 500 gr (süzün)
Toz şeker 100 gr
Mısır nişastası 2 tatlı kaşığı
YAPILIŞI
İlk olarak, iyice soğuması ve stabilize olması gerektiği için hamuru hazırlayalım. Bunu yapmak için soğuk tereyağını un, şeker, tuz ve fındık unu ile karıştırın.
Küçük kırıntı haline geldikten sonra yumurtayı ekleyelim ve hamuru hızlı yoğuralım.
Hamur topak haline gelir gelmez yoğurmayı sonlandıralım. Hamuru iki yağlı kağıt arasına koyup merdane ile açtıktan sonra buzdolabında 1 saat dinlendirelim.
Hamur buzdolabında soğurken vişne dolgusunu hazırlayalım.
Ben dondurulmuş vişne kullandım. Eriyip suyunun akması gerekiyor. Sonra şeker ekleyelim ve ocağa koyalım.
Şeker erir erimez nişastayı ekleyip karıştırıyoruz, kaynadıktan 1 dakika sonra ocağı kapatalım. Bir tabağa aktaralım ve soğumasına için bırakalım.
Ben vişnenin ekşiliğini seviyorum o yüzden çok şeker eklemiyorum ama tatlı seviyorsanız biraz daha şeker ekleyebilirsiniz.
Hamur soğuyunca iki parçaya ayırıyoruz. Bir parçayı merdane ile açıp kalıbımıza yerleştiriyoruz.
Hamura tereyağı eklediğimiz için artık pişirme kabını yağlanmamıza gerek yok. Hamuru kalıbın içine iyice yayıyoruz. Kalıbın her yerine iyice yayalım. Üzerine soğuyan vişne dolgusunu koyup onu da yayalım.
Kalan hamuru da açıp tartımızı süslemek için şeritler halinde keselim.
Turtanın üzerine yumurta sarısı sürelim ve önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirelim. Turtamız pişince pembe bir renk alacak ve güzel bir koku yayılacak.
Pişince fırından alalım ve biraz soğutmaya bırakalım. Sonra üzerine pudra şekeri serpelim.
Artık servis yapıp tadını çıkarabilirsiniz.
MUTFAKTA TASARRUF
Bıçakla beraber satılan çelik çubuklar bileme işlemi için değim düzleştirmek için kullanılır. Mutfak bıçaklarınızı yılda dört kez bilemelisiniz.
Ekmeği yanıncaya kadar kızartmak hem yediklerinizin lezzetini bozar hem de kansere neden olabilecek maddeleri ortaya çıkarır.
Yemek pişirmeye başlamadan önce malzemeleri hazırlarsanız hem zamandan tasarruf eder hem de güzel lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz.
Hamur işi yaparken iyi sonuç almak için ölçü kaşıklarını ve mutfak terazilerini kullanmaya çalışın.
Yemek hazırlarken malzemeleri oda sıcaklığı ısısında kullanmalısınız. Farklı ısıdaki malzemelerin karıştırılması hem kolay olmayabilir hem de yemeğin kıvamını ve tadını bozabilir.
Makarnayı uzun süre haşlarsanız pişirmeyi durdurmak için birkaç dakika soğuk suda bekletin.
Yemeklerin tepsiye yapışıp parçalanmaması için en pratik çözüm yağlı kağıt kullanmaktır.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...