Mila'nın mutfağı: San Sebastian cheesecake

Abone Ol

San Sebastian cheesecake veya yanık cheesecake, tüm dünyada popüler olan bir tatlının İspanyol versiyonudur. Alışılmışın aksine hamur kabuğuna sahip değildir, tamamen peynir kremasından oluşur. Karamelize, hafif yanmış bir kabuğa ve çok yumuşak yarı pişmiş bir dolgusu vardır.

Cheesecake’in bu versiyonu 1990’da ortaya çıktı. İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian kentindeki La Vina kafenin şefi Santiago Rivera tarafından icat edildi. Tatlıyı her zamankinden daha az yoğun yapmak istedi. Philadelphia’ya benzer, ancak yüzde 40 daha tuzlu olan İspanyol krem ​​peyniri kullandı. Yanık peynirli cheesecake çok popüler oldu. İnsanlar günümüzde de San Sebastian’daki kafede bu tatlı için sıra bekliyor.

Yanık cheesecake neden bu kadar popüler? İlk olarak, çok hassas ve ipeksi bir dokuya sahip, normal bir cheesecake’den daha hafif. İkincisi, krem ​​peynirdeki fazla tuz ayrı bir tat veriyor. Son olarak yanmış kabuğu. Çok yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında karamelize oluyor. Krem peynir şekerle birleştiğinde aynı ‘umami’ tadı oluşturuyor.

Orijinal tarifi sadece La Vina’daki şeflerde olduğu için bu cheesecake’in başka bir versiyonunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu tarifte labne ve krem peynir karışımı kullanacağız, yüksek sıcaklıkta pişireceğiz. Dışarıda çok pahalı satılan bu tatlı evde kolayca yapılabilir. O kadar kolay ki her şeyi karıştırıp fırına koyuyorsunuz. Miksere bile ihtiyacınız yok.

MALZEMELER

Peynir (labne+krem peynir) 400 gr

Krema (yüzde 35 yağ) 200 gr

Toz şeker 120 gr

Yumurta 3 adet (180 gr)

Mısır nişastası 12 gr

Birer tutam vanilya ve tuz

YAPILIŞI

Bu malzemelere göre 16 cm çapında bir kalıp kullanalım. Kullanacağınız kalıp daha büyükse malzemelerin miktarını artırabilirsiniz.

Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Mısır nişasta hariç hepsinin derin bir kaba koyalım ve çırpma aletiyle karıştıralım. Tüm malzemeleri krema kıvamına gelene kadar karıştıralım.

Son olarak nişastayı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz.

Birer tutam tuz ve vanilya koyduktan sonra karıştıralım. Güzel bir koku olmasını isteyen vanilya özü de kullanabilir.

Kalıbın içine pişirme kağıdını yerleştiriyoruz ancak bu kağıt kalıbın dışına taşsın. Pişince cheesecake’in yükseleceğini dikkate alıp kağıt kalıptan yüksek olmalı.

Karıştırdığımız malzemeyi kalıbın içine dökelim.

Bu tarifin önemli noktası pişirme sıcaklığında. Yüksek derecede pişirilmeli. Ben 270 derecede pişirdim. Siz de fırınının üst sıcaklığında pişirin. Alt ve üst pişirme ile fan açık olacak.

Kalıbı fırına koyalım. 20-30 dakika pişirelim. Rengi yanık gibi görününceye kadar pişirelim ancak orta bölümünün yumuşak kalması gerekiyor.

İstediğimiz kıvamda piştikten sonra fırından alıp soğutmaya bırakalım.

Oda sıcaklığına kadar soğuyunca aynı şekilde buzdolabına koyalım. 8-10 saat buzdolabında bırakalım.

Sürenin sonunda buzdolabından alıp kalıptan dikkatli bir şekilde çıkaralım.

Cheesecake’i tabağa koyup çikolata veya meyve sosuyla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun

MUTFAKTA TASARRUF

  • Ekmeğin taze kalması için buzdolabına koymak doğru bir yol değil. Ekmek buzdolabında daha hızlı bayatlar. Dilimlenen ekmek paket halinde buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.

  • Kayısı, kivi ve muzun olgunlaşabilmesi için buzdolabı dışında durması gerekir. Gazeteye sarıp saklamak doğru bir yöntemdir.

  • Soğuk, domateslerin olgunlaşma sürecini durdurup dokusunun değişmesine neden olduğu için buzdolabında saklanmamalıdır. Aslında birkaç günlük ihtiyacınız kadar alıp domatesleri çabuk tüketmek en iyi çözüm olacaktır.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...