Piroşki (Rus poğaçası), Rus mutfağının küçük ama çok önemli sembollerinden biridir. Etli, soğanlı, yumurtalı, kirazlı, lor peynirli, mantarlı ve elmalı olabilir. Boyutu da büyük ya da küçük olabilir.
Rusya'da binlerce piroşki tarifi var. Bunlardan hangisinin daha iyi olduğunu söylemek neredeyse imkansızdır. Tarifler çok ancak ben anneannemin yaptığı, annemden öğrendiğim piroşki tarifini sizlerle paylaşacağım.
Okula giden çocuklarınızın beslenme çantalarına koyabileceğiniz piroşkiler, kahvaltılarınıza ve beş çaylarınıza lezzetiyle renk katacaktır. Hazırsanız, malzemeleri her evde bulunabilen ve tarifi kolay bu hamur işini yapmaya başlayalım.
MALZEMELER
-200 gr tereyağı
-450 gr un
-80 ml su
-125 ml süt
-2 adet yumurta (1’i üzerine sürmek için)
-15 gr yaş maya
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
İÇ MALZEMELER
- 300 gr lor peyniri
- 1 adet yumurta
- Dereotu, tuz
YAPILIŞI
Ilık su, maya ve şekeri derin bir kaba koyun. Bunları karıştırın ve 10-15 dk oda sıcaklığında bekletin.
Bu karışıma sonra süt, yumurta, tuz ekleyip karıştırın ve beklemeye bırakın.
Şimdi un ve küp küp kestiğiniz soğuk tereyağını ince kırıntı haline gelene kadar rondo ile karıştırın.
Bu işlemi yaparken yağın erimemesine dikkat edin, karışım kırıntı ya da kum taneleri gibi olacak.
Beklettiğiniz mayalı karışımı bu hamura ekleyip yoğurun. Fazla yoğurmaya gerek yok, top haline getirmeniz yeterli.
Hamuru streç filme sarın ya da kilitli buzdolabı poşetine koyun. En az 2 saat buzdolabında bekletin. (Ben daha lezzetli olduğu için hamuru akşam yapıyorum ve bütün gece buzdolabında bekletiyorum.)
Şimdi iç malzemelerini hazırlayalım.
Lor peyniri, yumurta ve tuzu bir kapta karıştırın.
İnce ince kesilmiş dereotunu ekleyip tekrar karıştırın.
Buzdolabında beklettiğiniz hamuru çıkarın ve açın.
Açtığınız hamurdan istediğiniz boyutta daireler kesin.
Kestiğiniz bu hamurların içine hazırladığınız malzemelerden koyun.
Sonra hamuru istediğiniz şekli vererek kapatın. Hamuru üstten de yatık da kapatabilirsiniz.
Hazırladığınız piroşkileri fırın tepsisine dizin.
Hamurun biraz kabarması için 10-15 dakika oda sıcaklığında bekletin.
Son yumurtayı da çırpın ve fırçayla piroşkilerin üzerine sürün.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırına koyun. Kızarıncaya kadar ortalama 25-30 dakika pişirin.
Piroşkileri hem sıcak hem de soğuk yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Süngeri yarım kullanmak
Mutfak süngerler çok fazla mikrop taşıyabildiği için çok yıpranmasını beklemeden değiştirmek gerekir. Yeni bulaşık süngerini ikiye bölüp kullanabiliriz. Böylece süngeri hem mikropsuz tutabilir hem de ömrü iki kat daha uzamış olur.
Tek kullanımlık ürünler
Mutfakta kağıt havlu gibi tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanılabilir bez, havlu ve çantaları tercih edelim. Böylece hem çevreyi hem de tek kullanımlık ürünlere harcama yapmayarak bütçemizi koruruz.
Su ve enerji tüketimini azaltmak
Bulaşıkları elde yıkıyorsak deterjan ile köpürtürken suyu kapatalım. Kullanılmadığı zaman elektrikli eşyaların fişini çekelim. Bulaşık makinesinde ısıtarak kurutma yerine doğal kurumaya bırakalım.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...