Mermer kek ilk olarak 19. yüzyılda Almanya'da Marmorkuchen adıyla yapıldı. Yapılışında iki renk hamurun karıştırılmasıyla ortaya çıkan desen nedeniyle mermer kek olarak adlandırılmıştır. Kekin hamurunu koyulaştırmak için pekmez, baharat, kuru üzüm hatta kahve bile kullanılmıştır.
İç savaştan önce 1860’lı yıllarda Amerika'ya giden Alman göçmenleri, mermer kekin tekniği ve tarifini de götürdü. Mermer kekle ilgili ilk yazılı tariflere 1871 yılında rastlandı. 1889'da Alman fırıncılar, Amerika’da çok popüler olan çikolatalı keki mermer bir keke dönüştürdü. Bu tarifte ilk kez pekmez ve kahve yerine koyu renk vermek için çikolata kullanılmaya başlandı.
Bu değişiklik, Amerikalıların çikolatayı çok sevmelerinden dolayı yapıldı. Çikolatalı mermer kek de popüler oldu. Mermer kek, yeni bir yılın yaklaştığı soğuk kış günleri için harika bir lezzettir. Malzemeleri her evde bulunan bu kekin yapımı çok kolay ve pratiktir.
MALZEMELER
Yumurta 200 gr (3 adet büyük boy)
Şeker 250 gr
Vanilya 3 gr
Tuz -3 gr
Yoğurt 185 gr
Süt 70 gr
Tereyağı 130 gr
Sıvı yağ 55 gr
Un 390 gr
Karbonat 2 gr
Kabartma tozu 8 gr
Kakao tozu 25 gr
Süt veya krema (birkaç damla)
Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması için keke başlamadan bir saat önce buzdolabından çıkaralım. Un, karbonat ve kabartma tozunu bir derin bir kaba koyalım ve çırpma teliyle karıştıralım.
Kabartma tozunu eşit şekilde dağıtmak için elek kullanarak ekleyelim.
Yumurta, tuz, şeker ve vanilyayı mikserle hafif ve kabarık olana kadar çırpın.
Tereyağını eritelim ve sıvı yağ ile karıştıralım. Yağların sıcaklığı 45 derece olmalıdır. Bu yağa yumurta ve şeker karışımına ilave edelim. Hamurun yüzeyinde yağ izi kalmayacak şekilde bir kaşıkla hafifçe karıştıralım.
Yoğurt ve sütü birlikte karıştıralım, sonra hamura ekleyelim. Hepsini yavaşça karıştıralım. Ardından un ve kabartma tozu karışımını da ekleyelim. (Tatlandırmak için hamura portakal kabuğu rendesi eklenebilir.)
Hepsi birleşene kadar karıştırın ve hamuru ikiye bölelim. Hamurun bir parçasına kakao ekleyelim. (Ben hamurun kakaolu kısmı sert olmaması için bir iki damla süt veya krema ekliyorum.)
Kek kalıbını yağlayıp üzerine un serpelim. Sonra kalıba bir kaşık beyaz bir kaşık çikolatalı olacak şekilde sırayla koyalım.
Mermer deseni verebilmek için bir çubuk ile iki hamura zikzaklar çizin. Hamuru bekletmeden önceden ısıtılmış fırına (180 derece) koyalım.
Yaklaşık pişirme süresi 45-55 dakikadır. 45 dakika olduğunda kekin tam ortasında çubuk batırın, kuru çıkarsa pişmiş demektir.
Pişirme işlemi sonrasında keki kalıbı ters çevirerek çıkaralım. Mermer kekin en az bir saat soğuması gerekiyor.
Pişirdiğimiz kekin üzerine çikolata sosu dökebilir veya benim gibi sadece pudra şekeri serpebilirsiniz.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Market alışverişinden önce buzdolabı ve buzluğunuzdaki yiyecek ve içeceklerinizi indirip listesini yapabilirsiniz. Bu sayede dolaptaki tüm malzemelerden haberdar olabilirsiniz. Bu yöntemi banyo ve genel ev ihtiyaçlarınız için de uygulayabilirsiniz. Böylece market alışverişi için gerçekten ihtiyacının olanları belirleyebilirsiniz.
Buzluğumuzda saklamayı tercih ettiğimiz et ve kıyma gibi gıdaları tam olarak ne zaman satın aldığımızı hatırlamamız önemli. Bu nedenle bu gıdaları buzluğunuza koymadan önce, hangi tarihte satın aldığınızı üzerlerine not olarak yazabilirsiniz. Bu yöntemle gıdaların bozulup atılmasını önler ve gıda israfından kaçınabilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...