Lezzetli bir tarifle sizlere ‘merhaba’ diyorum. Brioche; Fransızların yumurta ve tereyağı ile yaptığı bir hamur işidir. Ben bu hamuru krema koyarak pişirdim. O kadar krem patiseri hayranıyım ki herhangi bir hamur işine eklediğinizde iki kat daha lezzetli oluyor. Krema üzerine de çikolata serptim.
Pişirirken de fırından yayılan mis gibi çikolata kokusu mutfağı dolduruyor. Sadece bu koku için bile yapmak isteyenlerin olduğunu biliyorum. Hamuru kıvamında, kremasıyla lezzeti yerinde harika bir tariftir. Gecikmeden yapmanızı tavsiye ediyor ve tarife geçiyorum.
MALZEMELER
Hamur için
Süt 70 gr
Tereyağı 50 gr
Yaş maya 9 gr
Yumurta sarısı 2 adet
Un 200 gr
Şeker 30 gr
Tuz 3 gr
Krem patiseri
Süt 200 gr
Yumurta sarısı 40 gr
Şeker 60 gr
Mısır nişastası 20 gr
Tereyağı 20 gr
Çikolata damla 70 gr
Vanilya 1 paket
YAPILIŞI
Hamuru hazırlayarak başlayalım. Tereyağı hariç tüm malzemeleri koyup yoğuralım. Glütenin daha iyi gelişmesine yardımcı olması için malzemeleri soğuk kullanmanızı öneririm.
Hamur pürüzsüz ve parlak olduğunda, azar azar soğuk tereyağı ekleyin. Hamurun sıcaklığının 24 derecenin üzerine çıkmamasına dikkat edin. Tüm tereyağını ekleyip hamuru iyice yoğurduktan sonra 1 saat kadar oda sıcaklığında kabarmasını beklemek gerekiyor.
Hamur kabarırken krem patiseri hazırlayalım. Bu krema, pişirdikçe daha koyu olacak. Sütü şekerin yarısı ile karıştırarak kaynatın. Şekerin diğer yarısını sarılara ve nişastayı ekleyip karıştırın. Vanilyayı ekleyin ve sarılı karışımımızla iyice karıştırın.
Süt kaynayınca yavaş yavaş yumurta sarılı karışımımıza ekleyip topak kalmayacak şekilde her şeyi karıştırın.
Bu karışımı ocağa alın ve karıştırarak kaynatın. 2 dakika sonra ocaktan alın ve tereyağını ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın. Kremanın üzerine bir streç örtün ve soğumaya bırakın.
Krema soğurken kabaran hamurumuzu 0,5 mm kalınlığında açtıktan sonra 30 dakika buzdolabında bekletelim.
Krema soğuyup buzdolabındaki hamur daha stabil bir hale gelince çöreği yapmaya devam edelim. Hamurun üzerine kremayı yaydıktan sonra çikolata serpip rulo şeklinde sarın. Bu ruloyu 30 dk buzdolabında bekletin. Böylece parçalara ayırmak daha kolay olacak.
Rulo soğuduğunda küçük parçalar halinde kesip bir fırın kalıbına koyun. Kalıbı tereyağı ile hafif yağlayıp biraz un serpin.
Rulonun tüm parçalarını yerleştirdikten sonra, hamurun biraz kabarması için kalıbı 30 dakika ılık bir yerde bekletin.
Bu işlemin ardından önceden 180 derecede ısıtılan fırında 20-25 dk çörekleri pişirin. Fırına göre sürede farklılık olabilir, pişip pişmediğini kontrol edin. Çörekler kızarınca pişmiş demektir.
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Her ay gelen elektrik faturasındaki yüksek rakamlar bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Her seferinde ‘faturam neden yüksek geliyor?’ diye soruyoruz. Kullandığınız cihazlar hakkında bilgi sahibi değilseniz ve bilinçli de kullanmıyorsanız fatura artışı kaçınılmaz olur. Klimanın nasıl çalıştığını bilmek bile önemli bir adımdır. Evinizde kaç ampul var? Bazen bu ampullerin saatlerce açık kaldığı olabiliyor. Enerji emen ampuller yerine LED’e geçin.
Buzdolabını daha önce yazdım. Dikkatli kullanılmazsa evinizde enerjinin üçte birini tüketen cihaz olacaktır. Kapısının açık bırakılmaması, belli aralıklarla buzunun çözülmesi önemlidir. Buzdolabının enerji tasarruflu olması bile yüzde 80’e varan enerji tasarrufu sağlar. Evinizde kurutma makinesi varsa; güneşli günlerden yararlanmanız, makineyi dolu çalıştırmanız, sıkma işlemini çamaşır makinesinde yapmanız enerji maliyetini düşürmekte etkili yolladır.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...