Kırıntı Turta (Crumble) kıtlık döneminde ortaya çıkan bir tatlıdır. Altı yıl süren II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere’de tart yapacak malzemelerin bulunmasında yaşanan sıkıntı nedeniyle daha az şeker, tereyağı, un ve meyve kullanılarak yapılmaya başlanmıştır. Savaşın üzerinden 75 yıl geçmesine rağmen tarifi günümüze kadar gelmiştir.
Crumble, meyve dolgulu çıtır bir tatlıdır. İki katmandan oluşur; alt tarafında meyve dolgusu üzerinde hamur karışımı. Kek gibi şekil verilemese de eşit parçalara ayrılamasa da bu onun muhteşem tadını etkilemiyor. Dolgusu elma ile hazırlandığı gibi armut, erik, kayısı veya mevsim meyvelerini de ekleyebilirsiniz. Tarifi basit, yapımı son derece kolaydır. Elmalı Crumble, çay ikramları için harika bir çözümdür.
MALZEMELER
Elma 4 adet
Limon 1/2 adet
Esmer şeker - 50 gr
Şeker - 75 gr
Un -200 gr
Tereyağı – (soğuk) 100 gr
Tarçın - 2 çay kaşığı
Ceviz içi (1 avuç)
YAPILIŞI
Yapımına önce tatlıya adını da veren kırıntı ile başlıyoruz. Derin bir kabın içine un koyun. Minik küpler halinde kestiğiniz tereyağını ve şekeri una ekleyip bir çatal yardımıyla yoğurun.
Malzemeleri hızlıca kırıntı haline gelinceye kadar karıştırın. Bunu elle de yapabilirsiniz, ancak ellerin ısısı tereyağını eritebilir. Bunu yaparken tereyağının erimemesine özen gösterin. Tereyağı parçalarının karışımla kaplandığı küçük kırıntılara ihtiyacımız var. Bu yüzden ben çatal kullanıyorum, isteyen rondo ile yapabilir.
Ortaya çıkan kırıntıyı buzdolabına koyun.
Şimdi elmalı iç harcını hazırlamaya başlayalım.
Elmaları küçük dilimler halinde kesip bir tencereye koyun, tarçın ve esmer şeker ekleyin. Ocağa alın ve orta ateşte pişirin.
Yarım limonun kabuğunu rendeleyip tencereye ekleyin. Elmaların olduğu tencereye yarım limonun suyunu da sıkıp karıştırın. Bir dakika sonra dolgu hazır.
Dolguyu fırın tepsisine eşit şekilde yayın. Ceviz ve un kırıntılarını tüm dolguyu eşit kaplayacak şekilde üzerine yayın.
180 derecede ısıtılan fırına koyun ve 15-20 dakika pişirin. Üzeri altın sarısı gibi bir kabukla kaplanacak.
Pişirme işlemi sonrası fırından çıkarın. Tatlımız hazır.
Dört yemek kaşığı dolusu turta, bir porsiyon olarak hesaplanabilir. Dilerseniz turtayı bir top dondurma ile servis edebilirsiniz. Sıcak kokulu turta ve dondurma büyüleyici bir lezzet olacaktır.
Afiyet olsun.
MUTFAKTA TASARRUF
Pişirmenin kolay yolu
Evde yemek yaparken yiyecekleri önceden küçük parçalara ayırırsak hem pişirmesi kolay hem de pişirme süresi kısa olur. Ayrıca yemek pişirirken de enerjiden tasarruf etmiş oluruz. Az gaz ya da elektrik harcamak için yemek yaparken düdüklü tencere de tercih edilebilir.
İhtiyaç kadar su ısıtın
Su ısıtıcısı her mutfakta bulunan ve en sık kullanılan araçlardan biri. Ancak su ısıtıcısı gereğinden fazla enerji tüketebiliyor. İhtiyaç duyulan kadar su ısıtarak hem zamandan hem de enerjiden tasarruf edilebilir. Ayrıca kullanılmadığı zamanlarda fişinin prizden çekilmesi gerekir.
Tazeliğini kaybeden cipsler
Tazeliğini kaybeden cipsleri atmayın. Cipsleri uygun bir tabakla mikrodalga fırına yerleştirin. Tam güçte 10 saniye ısıtın. Cipslerin eski tazeliğine kavuştuğunu göreceksiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...