Kahve ya da çayın yanında bir tatlıya kim hayır diyebilir. Çeşit çeşit kek tarifi var. Bu tarifler arasında muffin herkesin zevkine uyacak bir tatlı olarak öne çıkar. Hem görünüşü hem de lezzetiyle ikramların vazgeçilmezidir. Yapılışı oldukça kolay, miksere bile gerek duymadan hazırlanabilir. Özellikle de çocukları paketli gıdalar uzak tutmak için güzel alternatiftir. Okula giden çocukların da çantasında bir muffin ne güzel durur. Bu yazımda sizlerle Victoria Melnik'ten harika bir kahveli muffin tarifi paylaşmak istiyorum.
MALZEMELER
Kırıntı için
Tereyağı 25 gr
Toz şeker 25 gr
Un 50 gr
Badem yaprağı 50 gr
Peynirli kat için
Labne 230 gr
Yumurta 1 adet
Toz şeker 40 gr
Hamur için
Un 150 gr
Toz şeker 75 gr
Kabartma tozu 5 gr
Tarçın 1 çay kaşığı
Nescafe 1 tatlı kaşığı
Kefir (veya yoğurt) 125 gr
Tereyağı 50 gr
Yumurta 1 tane
YAPILIŞI
Kahveli muffinin yapılışı 3 aşamadan oluşuyor. Önce kırıntıyı, sonra peynirli dolgusunu ardından hamurunu hazırlayacağız.
İlk olarak kırıntı hazırlayarak başlayalım. Soğuk tereyağını küp şeklinde kesin.
Şeker, un ve tereyağını karıştırın. Kırıntı haline gelince buzdolabına koyun.
Peynir dolgusu için labne, yumurta ve toz şekeri derin bir kapta karıştırın. Sonra bir kenara koyun.
Şimdi hamurunu hazırlayalım. Tereyağını eritin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Kuru malzemeleri (un, şeker, kabartma tozu, tuz, tarçın ve kahve) karıştırın.
Bu karışıma yumurta, kefir ve tereyağını ekleyin. Hepsini bir kaşık veya çırpma teliyle karıştırın.
Muffin kalıplarının yarısına kadar hamur doldurun.
Üzerine peyniri ekleyin. En üste de kırıntı ve badem yapraklarını serpin.
Önceden 180-200 derecede ısıtılan fırında 25-35 dakika pişirin.
Fırından çıkarın ve kalıptan çıkarmadan yaklaşık 5 dakika soğumaya bırakın.
(Not: Hamurunu yaparken yoğurtla da denedim ancak kefir ile kıvam daha iyi sonuç veriyor.)
Afiyet olsun.
MUTFAKTA TASARRUF
Peynire parafinli kağıt
Peyniri tüketmeniz uzun sürüyorsa, satın aldığınızda üzerinde bulunan plastik ambalajı atın. Peyniri parafinli kağıda sararsanız daha uzun süre bozulmadan durabilir.
Domates sosunu dondurun
Domates sosları, kavanoz açıldıktan sonra bir haftada bozulmaya başlıyor. Domates sosunu tek kullanımlık miktarlara ayırıp dondurucuda saklayarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Ananası yapraksız saklayın
Ananaslar uzun süre bozulmadan durabilir. Bunun için satın aldığınız ananasın yapraklarını kesip ters bir şekilde buzdolabında saklayın.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...