Japonya'da sufle Cheesecake, diğer ülkelerde pamuk Cheesecake veya Japon Cheesecake diye adlandırılan bu tatlı çırpılmış yumurta akının kek karışımına eklenmesiyle yapılır. Klasik Cheesecake'ten daha kabarıktır. Mucidi ise Japon şef Tomotaro Kuzuno’dur. 1960’larda Almanya'ya giden Kuzuno, Berlin’de yediği cheesecake ilham alır, ülkesine döndüğünde kendi yorumuyla Japon usulü kabarık Cheesecake’i yapar.
Adının ‘pamuk’ olması tesadüfi değildir. Klasik ince Cheesecake'lerin aksine yapısı pamuk gibi havalı ve hafiftir. Bildiğimiz gibi bir tabanı yok. Daha az şeker ve peynir ile yapılır. Tadı hafif ve az kaloriye sahiptir. Japon Cheesecake'i yaparken yumurta akını iyice çırpmalı ve dikkatlice hamura eklemelisiniz. Düşük sıcaklıkta pişirmeniz gerekiyor, o zaman gerektiği gibi olacak; ağırlıksız, yumuşak ve çok lezzetli.
MALZEMELER
Yumurta 4 adet
Labne 170 gr
Tereyağı 35 gr
Süt 80 gr
Şeker 120 gr
Un 40 gr
Mısır nişastası 10 gr
Vanilya 1 paket
Limon suyu 1 tatlı kaşığı
Tereyağı, labne peynir ve sütü bir kaba koyup ocakta kısık ateşte eritirken karıştıralım. Sonra oda sıcaklığına kadar soğuması için bir kenara bırakalım.
Yumurtaların aklarını sarılarından ayırın. Sarılarının aklara karışmamasına dikkat edin.
Soğuyan peynir karışımını vanilya özü ve yumurta sarısını ekleyip karıştıralım. Limon suyunu ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
Un ve mısır nişastasını eleyin. Pürüzsüz olana kadar bir çırpma teli ile karıştırın, böylece topak kalmaz.
Temiz bir kapta yumurta akıyla toz şekeri çırpın. İyice kabarana kadar çırpmaya devam edin.
Peynir karışımına çırparak kar gibi beyaz hale getirdiğimiz yumurta akını yavaş yavaş ekleyelim. Pürüzsüz olana kadar bir spatula ile hafifçe karıştırın.
Fırın kabını (yaklaşık 18 cm çapında) tereyağı ile yağlayın ve içini parşömen kağıdı ile kaplayın. Cheesecake pişme sırasında kabaracağı için kağıdın kenarları yüksek olmalıdır.
Karışımı bu kalıba dökelim. Bu kalıbı bir tepsinin içine koyalım. Pişerken buhar banyosu etkisi yapması için tepsiye 2 cm yüksekliğinde sıcak su dolduralım.
60 dakika pişirmek için önceden 150 derecede ısıtılan fırına koyalım. Pişirdikten sonra fırını kapatalım ve Cheesecake’i 60 dakika daha bu şekilde soğumaya bırakalım.
Süre tamamlandığında Cheesecake'i kalıptan çıkaralım, kenarlarındaki parşömeni kağıdı da alalım. Bu şekilde oda sıcaklığında soğumaya bırakalım.
Dış kaplama için krema ve mascarpone karışımı kullandım ama kremasız bile güzeldir bu Cheesecake. En lezzetli Cheesecake'in tadını çıkarın…
Afiyet olsun
MUTFAKTA TASARRUF
Temizlik harcamalarınızı mutfağınızdaki malzemeler ile azaltabilirsiniz. Örneğin sirke önemli bir temizlik malzemesidir. Sirkenizi meyve kabuklarından da yapabilirsiniz. Böylelikle daha hoş kokulu bir temizlik malzemesine sahip olursunuz. Sirkeyi hangi temizliklerde kullanacağız? diye soranlara şöyle sıralayalım:
* Buğulu bardakları sirkeli kağıt havluyla ovalamak yeterlidir.
* Tencereyi temizlemek için sirkeli su kaynatın, sonra ocağı kapatıp soğumasını bekleyin ve bir miktar karbonat ekleyin.
* Mutfak giderini bir bardak karbonatlı sirke dökerek hem açar hem de temizlersiniz.
* Çelik tencerelerinizdeki kireçlenmeyi temizlemek için, yarım bardak sirke eklediğiniz bir litre suyu içinde 10 dakika bekletin.
*Evde temizlik sırasında kovanın içine birkaç damla sirke karıştırabilirsiniz.