Hikayesi olan tarifler ile ilgili sizlerden çok güzel mesajlar, yorumlar aldım. O zaman sıra dışı hikayesi olan bir tarifle devam edelim. Bu hikaye, Amerika’da geçiyor. The New York Times gazetesi, 1983 yılının eylül ayında yaza veda, son bahara güzel bir başlangıç olması için erikli kek tarifine sayfalarında yer vererek okurlarıyla paylaştı. Amerikalı yemek köşe yazarı Marian Burros'un bu tarifi, ilk olarak 70'lerde kitaplarından birinde yer almıştı.
Az malzemeyle kolayca yapılan bu kek çok beğenildi. Her eylülde bu keki yapmak isteyen okurlar, gazeteden tarifi tekrar yayımlamasını istedi. Bunun üzerine gazete, çok popüler olan bu tarife her sonbaharda sayfasında yer verdi. Ancak 1989 yılında gazete, kek tarifini artık yayımlamayacaklarını duyurdu. Gazete, erikli kek tarifini çerçeve içinde son kez yayımlayıp okurlarından bunu kesip saklamalarını istedi.
Peki bu erikli kekin çekiciliğinin sırrı neydi?
Basit ve hızlı bir şekilde yapılması ve çok lezzetli olmasının etkili olduğunu düşünüyorum.
Bol ve ucuz olması nedeniyle kek, erik ile yapılmaya başlandı. Kolay yapılması ve sıra dışı tarihiyle ilgi çeken bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER
Şeker - 180 gr
Tereyağı - 113 gr (oda sıcaklığında)
Yumurta – 2 adet
Un – 120 gr
Tuz - 1 tutam
Kabartma tozu – 5 gr
Kırmızı erik - 12 adet
Esmer şeker – 1 çay kaşığı (serpmek için)
Tarçın – çay kaşığı
Limon suyu – 1 tatlı kaşığı
YAPILIŞI
Erikli kek kısa sürede hazırlanacağı için, önce 180 derecede fırını çalıştıralım.
Oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı ve şekeri derin bir kaba koyup mikserle iyice çırpın.
Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları tek tek tereyağı şeker karışımına ekleyin. Her eklenen yumurtada tekrar çırpın.
Un, kabartma tozu ve tuzu da karışıma ekleyin. Pürüzsüz bir hale gelene kadar çok iyi çırpın.
Kek kalıbına isteyen hafif bir şekilde tereyağı sürüp üstüne çok az un serpebilir. Bu işleme ‘Fransız gömleği’ denir. (Ben yaparken 22 cm çaplı kek çemberi kullandım, kalıp ölçünüzün büyüklüğüne göre malzeme miktarı artabilir)
Hazırladığınız hamuru kalıbın içine koyup iyice yayın.
Kırmızı erikleri ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın.
Yarım erikleri hamurun üzerine bastırmadan dizin. (İlk tariflerde erikler kesik tarafı altta olacak şekilde konuluyordu, son yıllarda bunun tersi yapılıyor. Ben iki şekilde de denedim bir şey fark etmiyor. O yüzden iki şekilde de kullanabilirsiniz.)
Erikleri dizdikten sonra üzerine limon suyu ekliyoruz.
Esmer şeker ve tarçını da karıştırıp üzerine serpelim.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 50 dakika pişirin.
(Not: Ben klasik tarifteki gibi yapıp yazdım. Sadece erik değil elma, nektarin, şeftali de kullanabilirsiniz.)
Afiyet olsun…
MUTFAKTA TASARRUF
Boşalan kapları atmayın
Cam kavanozları ve plastik gıda kaplarını içindekiler bittikten sonra yıkayın. Bunları yeni kaplar, torbalar ve ambalajlar satın almak yerine saklama kabı olarak yeniden kullanın.
Su boşa akmasın
Musluktan sıcak sudan önce gelen soğuk suyu boşa akıtmak yerine daha sonra kullanmak üzere bir tencereye veya su ısıtıcısına doldurun.
Sebzeleri değerlendirin
Yemek yaparken sebzelerin kalan bölümlerini (brokoli sapları, kereviz yeşillikleri, karnabahar yaprakları ve benzerleri) atmayın. Yemek yapabilir, çorbalarda kullanabilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...