Her mevsim bulunabilen ve sevilerek tüketilen elmanın mevsimi sonbahardır. Eylül ayında hasat edilip toplanır. Ekim, kasım ve aralık aylarında da tezgahlardakini yerini alır. Elmayı mevsiminde tüketmek hem daha faydalı hem de daha hesaplıdır.
Muhteşem bir elmalı kek tarifi paylaşmak istiyorum. Kekin içine elma ile çok uyumlu olduğundan; ceviz ve tarçın da ekleyeceğiz. Elmalı kekin tadı ceviz ve tarçınla daha da ilginç hale geliyor. Hazırsanız Fransız usulü elmalı kekimizi yapmaya başlayalım.
MALZEMELER
Yumurta 1 adet
Toz şeker 130 gr
Un 250 gr
Tereyağı 150 gr
Kabartma tozu 10 gr
Ceviz 50-60 gr
Elma 2-3 adet
Tuz – çok az
Vanilya – bir çay kaşığı
Tarçın – bir çay kaşığı
Esmer şeker veya bal 1-2 çorba kaşığı
Kek için ben dikdörtgen bir kalıp kullandım, sizler istediğiniz şekildeki kalıp ile yapabilirsiniz.
Kalıbın içine yağlı kağıt yerleştirelim ve hamuru hazırlamaya başlayalım.
Önce tereyağını eritelim. Erittikten sonra soğuması için bir kenara bırakalım.
Sonra yumurtaları, şeker ve tuzu derin bir kaba koyup köpük haline gelene kadar mikserle çırpalım.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı bir elekten geçirdikten sonra kaptaki karışıma ekleyelim.
Hepsini bir kaşık yardımıyla hafifçe karıştırın. Bu karışıma erittiğimiz tereyağı ile cevizi ekleyelim.
Bunları tekrar kaşıkla karıştırdıktan sonra hamurumuz hazır olacaktır. Hamuru kalıba koyalım.
Şimdi elmaları ince dilimler halinde keselim. Kesik yüzleri aşağı gelecek şekilde hamura yerleştirelim.
Üzerine esmer şeker veya bal serpebilir, ayrıca tarçın ekleyebilirsiniz.
Kekimizi önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyalım.
Pişirme süresi yaklaşık 45-50 dakikadır. Kekin şekline ve boyutlarına göre pişirme süresi biraz fazla veya az olabilir.
Tahta bir çubukla kekinizin pişip pişmediğini kontrol edin. Çubuk kuru çıkarsa pişmiş demektir.
Pişen keki fırından çıkarıp soğuması için bırakalım.
Soğuduktan sonra keki kalıptan çıkarıp tabağa koyalım. Üzerine pudra şekeri serperek servis edelim.
Keki yaparken elmaları kabuklu kullandım, isterseniz siz kabuğunu soyabilirsiniz. Kabuksuz yapılırsa kekin kıvamı daha yumuşak oluyor.
Afiyet olsun.
MUTFAKTA TASARRUF
Tasarruf için dikkat!
Mutfak, aile bütçesi için en etkili tasarruf yeridir. İsraf ve ihtiyaç dışı harcamalar en fazla mutfak için yapılır. Mutfakta tasarruf için; alınan ürünlerin raf ömürlerine, fazla yemek pişirmemeye, yapılan yemeklerin tekrar ısıtıp yenilebilmesine, tüketilecek her şeyin ne kadar gerektiğini hesaplamaya dikkat edelim.
Fişi kontrol edelim
Market alışverişi yaptıktan sonra hemen fiyatların doğru olup olmadığını fişinizden kontrol edin. Özellikle marketlerin indirimlerini takip edip satın alıyorsanız, bu indirimlerin fişinize yansıyıp yansımadığına dikkat edin.