Mila'nın mutfağı: Çilekli tart

Doğal tarım kaynaklarının değişmesi sonucu her sebze ve meyveyi sürekli raflarda görebiliyoruz. Ancak şunu unutmamalıyız; her şey mevsiminde güzel. Mevsiminde lezzetlidir. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmenin hem sağlık hem de bütçe açısından olumlu sonuçları vardır. Kokusu, lezzeti ve görünümü ile sevilen meyvelerin başında gelen çilek ilkbahar ve yaz meyvesidir.

Abone Ol

Madem mevsimindeyiz o  zaman Kurban Bayramı arifesinde kremalı ve çilekli lezzetli bir tart yapalım. Sıcak yaz günlerinde tadı artan çileklerin, tart hamuruyla buluşmasıyla mükemmel uyumlu bir lezzet ortaya çıkıyor. Tartın çıtır çıtır olan her lokmasında taze meyve tadını alacaksınız. Ailenize ve sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapın. Tadını beğenecek ve bir daha isteyecekler.

Malzemeler

Hamur için;

Un 250 gr

Tereyağı 150 gr

Şeker pudrası 100 gr

Badem unu 30 gr

Yumurta sarısı 20 gr

Yumurta beyazı 20 gr

Süt veya krema 30 gr

Tuz 3 gr

Krema için;

Yumurta sarısı 80 gr (ortalama 4 adet)

Şeker 50 gr

Mısır nişastası 20 gr

Un 20 gr

Süt 400 gr

Vanilya

Tereyağı 75 gr

Süslemek için;

Çilek 200-250 gr

YAPILIŞI

Tartımızı yapmaya hamurundan başlayalım. Bunu yapmak için tereyağını küçük küpler halinde kesin ve 10-15 dakika dondurucuya koyun.

Hamur için tüm malzemeler soğuk olmalı, o zaman tartınız lezzetli ve çıtır çıtır olacak.

Mutfak robotunda soğuk tereyağı, un, pudra şekeri, tuz ve badem ununu karıştırın. Homojen bir kırıntı oluşana kadar tüm bu işleme devam edin.

Yumurta sarısı ile süt ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamuru 28-30 cm çapında iki pişirme kağıdı arasında açın. Hamurun kıvam alması için en az 4 saat buzdolabında bekletin. Sonra devam etmek isterseniz hamur bu şekilde 24 saate kadar bekleyebilir.

Hamur soğuduktan sonra tartı pişirmeye başlayabiliriz. Fırını 180 derecede ısıtın.

Hamuru bir kalıba koyun, tart hamurunun üzerine çatalla delikler açın. Hamurun eşit oranda pişmesi ve kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde bir yağlı kağıt kesin. Hamuru bunun üzerinde açın. Orta kısmını hamura düz kalması için bir ağırlık koyun.

Tartı önceden ısıtılmış fırına koyun ve stabilize olana kadar 15 dakika pişirin. Daha sonra fırından çıkarın, üzerine koyduğunuz ağırlığı kağıtla birlikte alın. Tartın tüm yüzeyine hafifçe çırpılmış yumurta beyazı sürün ve pişirmek için tekrar fırına koyun.

Tart kızaranınca fırından çıkarılıp soğutulmalıdır. Tartımız soğurken kremasını hazırlayalım.

Krema için süt ve şekerin yarısını bir sos tenceresine koyun ve vanilyayı da ekleyip kaynayana kadar ocakta ısıtın.

Ayrı bir kapta yumurtanın sarısını ile kalan şekeri karıştırın. Un ve nişastayı ekleyip tekrar iyice karıştırın. Bu karışıma azar azar sıcak sütü ekleyin ve topak kalmayacak şekilde karıştırın.

Ortaya çıkan karışımı ocağa koyun ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

Kremayı başka bir kaba alın, 40 dereceye kadar soğumaya bırakın. Ardından oda sıcaklığındaki tereyağı ile karıştırın.

Şimdi tek yapmamız gereken şey tartı krema ile doldurmak. Kremayı tüm yüzeye yayın ve üzerini çilekle süsleyin. İsterseniz üzerini yaban mersini, nane ile de süsleyebilirsiniz.

Buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra çilekli tart hazır olacaktır.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Kurban Bayramı’nda etler dağıtılacak ve buzluklara konulacak. Peki kurban etini doğru saklıyor musunuz? Kurban eti nasıl saklanmalı? Kurban eti kesildiği gün pişirilmemeli. En az 12 saat dinlendirilmek etin lezzetini arttırır. Etin sıcaklığını düşürmek için 4-5 saat buzdolabında bekletin. Uzun süre saklamak için eti uygun boyutlarda kesip hava almayacak poşetlere koyun ve üzerine tarih yazın. Sonra buzdolabının dondurucu bölümüne koyun.

Kurban eti daha çok kıyma olarak saklanıyor. Eti kasapta kıyma haline getirin. Kıymaları, porsiyonlara ayırın ve streç film ile kapatın. Kıyma, buzlukta dört aya kadar durabilir. Kurban etini dinlendirmeden pişirmeyin. Eti marine edin. Izgarada yüksek ateş kullanmayın. Eti ızgarada ya da tavada pişirirken çatal yerine maşa kullanın.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...