Mila'nın mutfağı: Choux Craquelin (çıtır profiterol)

Abone Ol

Profiterol sevenlere güzel bir haberim var. Fransız tarifi olan Choux Craquelin’i denedikten sonra bir daha klasik profiterolü aramayacaksınız. Hamurunun üzerinde çıtır bir kurabiye katmanı, içinde krema olan bağımlılık yapan bir lezzet sizi bekliyor.

Choux craquelin, geleneksel bir Fransız tarifidir. 1540 yılında Kraliyet Sarayı’nın mutfağında görevli İtalyan pasta şefi Pantanelli’nin kendi adını tarif çok beğenildi. Ünü Fransa'ya yayılan bu tarif, daha sonra halefi Popelini tarafından geliştirildi.

MALZEMELER

CHOUX HAMURU İÇİN:
Su 125 gr
Süt 125 gr
Tereyağı 100 gr
Tuz 5 gr
Şeker 5 gr
Un 150 gr
Yumurta 4 adet büyük

CREAM PATISSERIE (PASTACI KREMASI)
Süt 350 gr
Şeker 150 gr
Yumurta sarısı 50 gr (3 adet)
Mısır nişastası 25 gr
Tereyağı 50 gr
Vanilya
Krema (yüzde 35) 150 gr

CRAQUELIN (ÇITIR) HAMURU İÇİN:

Un 100 gr (veya 80 gr un+20 gr kakao tozu)
Şeker 100 gr
Tereyağı 100 gr

YAPILIŞI

İlk olarak çıtır hamuru hazırlayalım. Soğuk tereyağı, şeker ve unu elinizle hamur haline getirin. İki yağlı kağıt arasında bu hamuru ince açın (3 mm) ve düz bir şekilde dondurucuya koyun.

Sertleştirilmiş hamuru dondurucudan çıkartarak 3.5 cm çapında daireler halinde kesin ve tekrar dondurucuya koyun.

Şimdi hamurunu hazırlayalım.  Su, süt, tereyağı, tuz ve şekeri bir tencerede orta ateşte karıştırın.

Süt kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alın. İçerisine unu eleyerek ekleyin. Unu iyice yedirene kadar hızlı karıştırın. Bu şekilde hamurunuz toplanacak. Kısık ateşte 2-3 dakika daha karıştırarak devam edin.  Ocaktan alarak 5 dakika soğumaya bırakın.

Bir kapta yumurtayı blender ile karıştırın. Hamuru karıştırarak yumurtayı azar azar ekleyin.

Hamur, spatuladan akarken pürüzsüz ve akışkan olmalıdır.

Hamuru bir sıkma torbasına alarak, yuvarlak ağızlı bir uç ile fırın tepsisine veya küçük kek kalıbına yaklaşık 4 cm çapında sıkın.

Hamur toplarını birbirine çok yakın koymayın çünkü 3 kat şişecek. Çıtır hamuru dondurucudan alın ve halkları profiterolün üzerine hafif bastırarak koyun.

250 derece ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin (Fanı çalıştırmayın). Fırının sıcaklık ayarını kapatalım. 6-7 dakika sonra tekrar fırının sıcaklık ayarını 175 derecede açalım. 25-30 dakika fırın kapağını açmadan kızarana kadar pişirin.

KREMASININ YAPILIŞI

Bir sos tenceresinde süt ve vanilyayı kısık ateşte kaynatın.

Başka bir kapta yumurta sarılarına şekeri ekleyerek çırpın. Nişasta ekleyip tekrar çırpın.

Tenceredeki süt vanilya karışımı kenarlardan kaynamaya başladığında sütün 1/3'ünü alıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyip iyice karıştırın. Bu işlem temperleme olarak bilinir.

Yumurtalı süt karışımını ocaktaki sütün üzerine yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kıvam alması için sürekli karıştırın.

Büyük hava kabarcıkları oluştuğunda ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyip karıştırarak eritin.

Geniş bir kaba kremayı boşaltalım ve üzerinde yapışık bir şekilde streç yerleştirip soğutmaya bırakalım. Bunu kabuk bağlamaması için yapıyoruz. Oda sıcaklığında soğumaya bırakalım, sonra buzdolabında bekletin.

Hazır kremayı mikser ile yoğun kıvama gelene kadar çırpıp soğuyan kremaya ekleyerek tekrar yavaş bir şekilde karıştırın.

Hazırlanan kremayı sıkma torbasında koyun ve profiterolün alt kısımlarında bir delik açarak içine sıkın.

Craquelin (çıtır) hamur gıda boyasıyla farklı renklerde yapılabilir.

Afiyet olsun…

MUTFAKTA TASARRUF

Tasarruf yapmanın ilk ve en basit kuralı kazancınız ne olursa olsun, bütçe yapmaktır. Bütçe yapmak gelirinizi ve giderinizi görmenizi sağlar.

Harcama yaptığınız kalemleri, önemli, çok önemli, önemsiz diye üç gruba ayırabilirsiniz. Öncelikli ve önemli olanlar sizin olmazsa olmaz harcamalarınızdır.

Doğalgaz faturalarında hayat kalitenizi düşürmeden tasarruf yapabilirsiniz. Odayı nemli tutmak, termostatik vana kullanmak, radyatörlerin arkasına ısıtıcı levha koymak, önünü kapatmamak önemli.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...